Koppie boven water bij Zwemclub Gehandicapten

Al ruim 10 jaar ben ik wekelijks te vinden in het zwembad. Niet alleen om mijn eigen baantjes te trekken, maar ook om te helpen bij een zwemclub voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. We hebben van alles in huis, het is een gezellig clubje ongeregeld. Het is vrijwilligerswerk en ik ben niet de enige.

De meest gestelde vraag over mijn vrijwilligerswerk is wel: “Maar is dat niet moeilijk?” of “Maar is dat niet eng?”.

Heel kort: nee. Ik heb geen opleiding tot verpleegkundige gedaan of iets wat daar op lijkt, maar al doende leert men. In eerste instantie is het best gek dat je een ander persoon aanraakt. Ik help ‘onze’ mensen met omkleden en afdrogen, dus je ziet ze in de meest kwetsbare positie. Maar dat went. En het verbaast me eigenlijk hoe snel ik heb geleerd hoe je mensen aankleedt. Ook heb ik geleerd hoe ik contact kan maken met mensen waarbij dat echt niet makkelijk is. Als dat eenmaal lukt, leer je de meest fascinerende dingen over mensen, dingen die ik ook super goed in mijn eigen leven kan toepassen.

Mijn moeder heeft ruim 22 jaar leiding gegeven aan de zwemclub. Al sinds april 1997 was ze voorzitster. Stel je voor: 22 jaar lang een zwemclub leiden en in al die jaren heeft ze volgens mij nog geen 10 keer gemist. Ze heeft gewerkt met verschillende overkoepelende organisaties, maar vanaf 2010 is ze een zelfstandige vereniging gestart, onder de naam “Zwemclub Gehandicapten”.

zwemclub

We hebben jarenlang financieel gezien in zwaar weer gezeten. We hebben veel moeite gedaan om het koppie boven water te houden. Gelukkig heeft niemand minder dan de Rabobank ons daar ontzettend in gesteund. Maar mijn moeder moest stoppen met haar voorzitterschap vanwege gezondheidsredenen en een vervanging voor haar liet zich niet vinden.

Het heeft nogal wat voeten in aarde gehad, maar Stichting BEA heeft ons cluppie geadopteerd. Deze stichting is onderdeel van Beatrixoord, een revalidatiecentrum. Hierdoor is de toekomst veilig gesteld. Niet iedereen was blij met de overgang, om verschillende redenen. Met een stuk kleiner groepje zijn we nu aan de slag gegaan bij Stichting BEA, maar dit groepje wordt nu al weer super snel aangevuld met nieuwe, interessante mensen.

Ben of ken jij iemand met een beperking, in welke vorm dan ook, die wat meer beweging zou willen? We zwemmen in heerlijk warm water en niets is verplicht. Dobberen, zwemmen en aan de kant kletsen, het mag allemaal. De helft van de tijd ben ik een soort therapeut, daar word ik alleen maar blij van. Laat het me weten!

Meer lezen over mijn vrijwilligerswerk? Check dan deze blog!

Gepubliceerd door

Leonie Zuidersma

Heeft Kunst, Cultuur en Media gestudeerd aan de RUG. Is daarnaast beroepschaoot. Meer over mij weten? Check dan mijn berichten bij De Algemene Wanhoop.

3 gedachten over “Koppie boven water bij Zwemclub Gehandicapten”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s