Review: AH vegan vleeswaren voor op brood

Albert Heijn heeft in de afgelopen tijd zijn vegan game nogal opgepept. Zo is er een hele lijn met veganistische vleeswaren voor op brood gekomen. Ze liggen naast de vleeswaren van De Vegetarische Slager en die vind ik erg lekker, dus ik ben benieuwd of Albert Heijn hier tegen op kan boksen. Albert Heijn is op het gebied van prijs wel erg in het voordeel. De vleeswaren van het eigen merk van Albert Heijn zijn, zoals je mag verwachten, een stuk goedkoper dan die van de Vegetarische Slager.

De vegan vleeswaren van Albert Heijn komen in verschillende varianten: gebraden gehakt, twee soorten grillworst, boterhamworst, smeerleverworst, ham, salami, spek, paté en kipfilet. Een flinke uitbreiding van het assortiment en een welkome afwisseling dus! Ik testte de vier waar ik het meest benieuwd naar was: de salami, ham, smeerleverworst en de grillworst die je zelf nog moet snijden. Ik was toen ik nog vlees at altijd gek op deze producten, dus ik ben benieuwd of de vegan variant net zo goed bevalt.

De vier verpakkingen: vegan ham, salami, smeerleverworst en grillworst

Smeerleverworst
Ik heb de smeerleverworst op een stukje cracker gedaan en het valt me gelijk op dat de textuur best wel vergelijkbaar is met gewone smeerleverworst. Deze is een klein beetje gladder, maar verder lijkt het erg op the real deal. Het ruikt lekker en de smaak is ook erg goed! In je mond voel je niet dat het wat gladder is dan gewone smeerleverworst. Het is een lekkere, licht kruidige smaak die mij op de één of andere manier een klein beetje doet denken aan groentesoep. Goed gekeurd!

Ham
Als ik een plakje uit de verpakking haal, merk ik gelijk hoe ongelooflijk glad deze ham is. Hij voelt heel vies en kledderig aan. Als ik hem scheur, lijkt het ook helemaal niet op hoe ham zou scheuren. Qua textuur lijkt deze dan ook niets op de textuur van ham. De geur doet ook niet aan ham denken. Als ik hem aan mijn moeder (flexitariër, hamliefhebber) laat ruiken, vraagt ze dan ook wat het moet voorstellen. Ze vindt het nog eerder naar kip ruiken. De smaak is gewoon echt niet te doen. Het heeft iets rokerigs en mufs en smaakt helemaal niet naar ham. Ook proef je de gladde, kledderige textuur heel goed. Ik ben tegen voedselverspilling, maar dit pakje gaat echt niet op. De prullenbak in!

Linksboven: ham, daaronder: salami daarnaast: smeerleverworst, rechtsboven: grillworst

Salami
Ook de salami lijkt de gladde textuur te hebben. Deze is wel een stuk minder kledderig dan de ham. De vegan salami heeft niet de ‘stukjes’ textuur die gewone salami wel heeft. Hij ruikt kruidig, maar niet naar salami en dat geldt eigenlijk ook voor de smaak. Het is niet vies, proeft wat kruidig en dit pakje maak ik zeker op, maar het proeft niet echt naar salami. Om in Youtube-termen te praten: deze krijgt een half duimpje omhoog.

Grillworst
Deze grillworstvariant lijkt op een worstje. Bij de andere variant zijn het plakjes in een verpakking als de ham en salami. Dit worstje vond ik er nog lekkerder uitzien door alle kruiden en is best uniek, aangezien je niet vaak een worst als deze voor op je broodje in vegan variant tegen komt. Als ik de worst snij, voelt het alsof ik een normaal worstje snij. De textuur komt ontzettend overeen en de kruiden rondom het worstje ruiken heerlijk. De smaak overtreft alle voorgaande vegan vleeswaren. Deze is echt goed! De textuur is goed, lijkt op ‘echte’ grillworst en is helemaal niet glad. Ook is de smaak heel goed, met name door de kruiden. Deze krijgt echt tien punten!

In conclusie…
Als ik een ranglijst zou moeten maken van de producten die ik zojuist geproefd heb, zou die als volgt zijn:
1. Grillworst
2. Smeerleverworst
3. Salami
De vierde plaats niet eens waard: Ham

Zoals je leest is er geen eenduidige review mogelijk van de vegan vleeswaren van Albert Heijn. Waar de ham niet te kanen was, was de grillworst heerlijk. Als je dus iets uit deze lijn wilt proberen, zou ik de grillworst en de smeerleverworst aanraden. Verder zou ik goed kijken welke producten in hun verpakking liggen te glijden en roep ik op om de ham met z’n allen te boycotten.

Heb jij de vegan vleeswaren van Albert Heijn al geproefd? Wat vind jij ervan?  

Gepubliceerd door

Leonie Zuidersma

Heeft Kunst, Cultuur en Media gestudeerd aan de RUG. Is daarnaast beroepschaoot. Meer over mij weten? Check dan mijn berichten bij De Algemene Wanhoop.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s