Duurzaam met Deveny: tandpasta en mondwater

Als ik iets niet zo snel wil verduurzamen, dan is dat wel tandpasta en mondwater. Zolang als ik op kamers woon, heb ik dezelfde tandpasta. Met mondwater ben ik wel al eens geswitcht, omdat mijn supermarkt wisselde. Ik keek er een beetje tegenop, want ik ben (en misschien hebben meer mensen hier wel last van) heel erg gevoelig voor de smaak van tandpasta. Als ik de smaak niet lekker vind, dan poets ik met moeite mijn tanden en moet ik moeite doen om goed mijn tanden te poetsen.

Je kan je nu afvragen waarom ik deze switch ging maken als ik eigenlijk niet wil. Ik vond dat het eens moest proberen en misschien wel een nieuwe fijne tandpasta kon gebruiken die een stukje minder plastic bevat dan de Prodent tandpasta, die ik normaal altijd gebruik. Normaal zou ik uitgebreid onderzoek doen naar wat voor producten er zijn en of ik ergens rekening mee moet houden. Ik ben gaan kijken bij mijn favoriete webwinkel en daar vind ik twee soorten tandpasta: tabs en een soort van crème.

Ik heb niet zo veel zin om op een tab te gaan staan kauwen, dus ik koos voor de crème-achtige tandpasta van het merk Georganics in de smaak spearmint. Van hetzelfde merk heeft ZoZero ook mondwater, dus deze koos ik in dezelfde smaak. Nadat ik het pakketje had ontvangen, heeft het nog zeker twee weken geduurd, voordat ik het echt ging testen. Ik had er namelijk echt geen zin in.

De tandpasta

De tandpasta bevat uit verschillende ingrediënten, zoals calciumcarbonaat, kokosolie, natriumbicarbonaat, pepermuntolie en vitamine E. Met een klein schepje (die ik niet had) moet je de hoeveelheid ter grootte van een erwt op je tandenborstel doen en minimaal twee minuten poetsen. Bij de eerste keer poetsen moest ik zowat kokhalzen van de smaak en textuur.

De textuur van de pasta is heel anders dan ‘normale’ tandpasta en dat was even wennen. De kokhalsneiging was ik na de eerste keer gelijk kwijt, maar bleef erg wennen. Deze tandpasta schuimt niet zo erg als normale tandpasta. Hierdoor had ik na twee minuten poetsen niet het idee dat mijn tanden echt schoon waren. In de tijd dat ik deze tandpasta gebruikte, kreeg ik ineens hele erg last van tandplak. Hier had ik eerder nooit last van en hield zelfs aan nadat ik nog langer ging poetsen.

Het mondwater

Dit is geen mondwater zoals je ze ziet staan in de supermarkt. Deze bestaat namelijk uit tabletjes die je moet oplossen in tien ml water en de volgende ingrediënten: Natriumbicarbonaat, wijnsteenzuur, citroenzuur, organische groene muntolie en natriumbenzoaat. Ook bij het gebruik van de mondwater moest ik zowat kokhalzen. Ook hier heb ik niet gelijk het idee dat het mijn mond schoonmaakt. Net als bij de tandpasta was de kokhalsreactie eenmalig en bij de volgende keren heb ik hier geen last meer van. Wat verder jammer is, is dat er tien ml nodig is om het tabletje in op te lossen, maar ik had geen bekertje voor die hoeveelheid en stond vaak met een lepel van 15 ml te wachten tot het opgelost was.

Conclusie

Ik ben geen grote fan de tandpasta. Na bijna een maand het gebruikt te hebben, kreeg ik niet het gevoel dat het mijn tanden en mond goed reinigde. Ik kreeg erge last van tandplak en zelfs zo erg dat ik buiten mijn standaard twee keer poetsen nog zeker één á twee keer extra op een dag poetste om een schoon gevoel te krijgen. Ik weet niet of dit komt doordat de tandpasta op basis van mineralen is of dat het door iets anders komt, maar het geeft mij geen fijn gevoel.

Verder schuimt de tandpasta helemaal niet en dat is een van de redenen dat ik geen schoon gevoel kreeg. Na het poetsen had ik altijd het gevoel dat ik mijn tanden nog moest poetsen en niet dat ik het al gedaan had. Wel heeft de tandpasta een hele fijne geur heeft en bij navragen aan mijn vriend rook mijn adem wel fris als ik gepoetst had. Wel poets ik nu al weer een paar weekjes weer met mijn oude vertrouwde Prodent tandpasta.

Waar ik dus niet enthousiast was over de tandpasta ben ik wel tevreden over de mondwatertabletjes. Het is heel erg wennen, maar het oplossen van de tabletjes heeft ook iets geruststellends. Ik heb nu een klein maatje waardoor ik niet meer met een lepel sta te wachten. De smaak is na een paar keer proeven best lekker en geeft uiteindelijk een schoon gevoel. Het is wel erg wennen dan normale mondwater. Doordat je tien ml gebruikt per tabletje heb ik ook het idee dat ik minder mondwater gebruik dan voorheen.

Wat voor tandpasta en /of mondwater gebruik jij?

Gepubliceerd door

Deveny Tolboom

Diëtist en voedingsassistent. Combineert al haar wanhoop met de rest van haar persoonlijkheid. Lees al haar berichten op De Algemene Wanhoop

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s