Review: Veganistische eierpoeder?!

In mijn favoriete tv-serie M*A*S*H, dat zich afspeelt tijdens de Korea-oorlog, eten ze regelmatig ‘powdered eggs’. Zelf ben ik al heel lang allergisch voor eieren, dus heb ik ook al jaren geen omeletten, gekookte eitjes of roerei gegeten.

Maar er is hoop!

Ik had er al van gehoord, maar ik had het nog nooit in de winkel zien staan, veganistische eierpoeder! “Vegan Easy Egg” van het merk Orgran. Dit is een vervanger van ei, maar dan in poedervorm. Ik vond het bij Jumbo in het vak met plantaardige producten. Je moet er onder andere roerei, quiche, omelet en frittata mee kunnen maken. Het is naast veganistisch ook nog glutenvrij en volgens de verpakking een bron van proteïne. Goedkoop is het niet. Je betaalt er een dikke €5 per verpakking van 250 gram voor. Dit zou gelijk staan met 15 eieren. Ik weet dat er ook goedkopere varianten van eiervervangers bestaan, maar deze zijn geschikt voor het vervangen van eieren in bijvoorbeeld pannenkoeken en cake. Hier kun je geen omelet of roerei mee maken.

Maar aangezien het veganistisch is, is de poeder niet gemaakt van eieren. Wel zit er onder andere kikkererwtenmeel, maïsmeel, kurkuma en knoflookpoeder in.

Maar is veganistische poeder die eieren zou vervangen wel te eten?

De veganistische (niet)eierpoeder

Ik nam de proef op de som! Op de verpakking staat een recept voor roerei. Je mixt 50 gram van de (niet)-eierpoeder met 240 ml water en 2,5 eetlepel plantaardige olie. Zelf gebruikte ik zonnebloemolie. Gelijk wanneer ik het zakje poeder openmaak, ruik ik de knoflook en kurkuma, erg lekker! Ik mix het met het water en de olie en het wordt een dikke, gele massa. Vervolgens giet ik het in een verwarmde en met een beetje olie ingevette koekenpan. Ik heb een grote koekenpan gebruikt en het recept blijkt ruim voldoende te zijn voor twee personen. De verdere bereiding is net zoals met gewone roerei. Blijven omroeren totdat je geen vloeibaar eimengsel meer ziet en je pan vol ligt met fluffy stukjes ei. De structuur van deze veganistische ‘ei’-stukjes lijkt hetzelfde te zijn als van echt ei. Het is ook net zo geel als echt ei, waarschijnlijk door de kurkuma. De bereiding is dus net zo gemakkelijk als een echt roerei.

Ik heb het roerei op een afgebakken kaiserbroodje gedaan. En nomnomnom! Lekker! De kurkuma en knoflookpoeder doen goed hun werk en de structuur is ook lekker. Je hoeft er dus ook geen extra peper en zout op te doen. Ik vind het best goed op echt roerei lijken, maar ik moet dus eerlijk toegeven dat het voor mij heel lang geleden is dat ik dat heb gegeten. Het is natuurlijk nooit helemaal hetzelfde, al is het alleen al doordat dit van poeder is gemaakt, maar het komt naar mijn idee zeker in de buurt! Een dikke aanrader dus voor iedereen die geen eieren kan of wil eten.

Ik was sceptisch toen ik het pak poeder kocht, maar het heeft mijn verwachtingen echt ruim overtroffen. Ik wil er nu ook zeker quiche van gaan maken. Op de verpakking staat een link naar de website van Orgran met allemaal glutenvrije, eivrije en veganistische recepten met de producten van dit merk. Leuk!

Gepubliceerd door

Leonie Zuidersma

Heeft Kunst, Cultuur en Media gestudeerd aan de RUG. Is daarnaast beroepschaoot. Meer over mij weten? Check dan mijn berichten bij De Algemene Wanhoop.

2 gedachten over “Review: Veganistische eierpoeder?!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s