Museumtips

Ik heb al een aantal jaren een museumkaart. Een mogelijkheid om zoveel mogelijk musea in een jaar te bezoeken. Als je de entree van de musea die ik vorig jaar bezocht heb bij elkaar optelt, is dat het dubbele dan wat ik voor mijn museumkaart heb betaald. Ka-ching!  Ik heb dus ook aardig wat van het rijke Nederlandse museumaanbod beleefd. Daarom heb ik vandaag een aantal tips voor je! Als je net een museumkaart hebt of juist bijna nooit naar musea gaat, welk museum móet je dan een keer gezien hebben?

Mijn favoriete musea en tentoonstellingen gaan over geschiedenis, maar ik kan zeker ook een goed aanbod in schilderijen waarderen. Daarin gaat mijn voorkeur dan weer niet zo uit naar moderne kunst, dat zal je dan ook niet in dit lijstje tegenkomen. Ook omdat ik denk dat mensen die niet vaak naar musea gaan dat minder snel zouden kunnen waarderen.

Kop van skelet met brandende sigaret – Vincent van Gogh (1885). Ik vraag me af waarom dit schilderij nog nooit is gebruikt in de anti-roken campagne.

Van Gogh Museum
Op het Museumplein in Amsterdam, naast het Stedelijk Museum, staat het Van Gogh Museum. Ik gok dat je aan de naam wel kunt zien wat hier te beleven valt. Het Van Gogh Museum maakt de grote Vincent van Gogh menselijk en laat werken van hem zien die je niet snel tegenkomt wanneer je hem Googelt. En laten we eerlijk zijn: zijn werk is gewoon geweldig. Als je besluit om voor een keertje schilderijen te gaan kijken, kies dan die van Van Gogh. Daarnaast is de collectie veel kleiner dan die van buurman Rijksmuseum. Het Rijksmuseum kent geweldige schilderijen, maar is te groot wanneer je alles met aandacht wilt bekijken, als je het mij vraagt. Fangirl geworden van Van Gogh? Bezoek dan ook eens het Kröller-Müller op de Hoge Veluwe, die hebben een fantastische Van Gogh collectie.

Mauritshuis
Wanneer je gaat voor een wat gevarieerder aanbod aan schilderijen dan alleen die van Van Gogh kun je in plaats van naar het Rijksmuseum ook naar het Mauritshuis in Den Haag gaan. Hier hangt onder andere het wereldberoemde “Meisje met de Parel” van Johannes Vermeer, tussen vele andere grote meesters. Deze collectie is veel kleiner dan die van het Rijks, maar toch groots.

Dit volwassen kind in het Grootste Poppenhuis van Nederland (Drents Museum).

Drents Museum
Al meerdere malen schreef ik over het Drents Museum, als laatste over de tentoonstelling “Barbizon van het Noorden”. Dit museum in Assen heeft elk half jaar een nieuwe, verrassende tentoonstelling. Ze hebben een reeks archeologische tentoonstellingen gehad, bijvoorbeeld over de Dode Zee rollen, mummies en vergeten keizerrijken. Kinderen (en kinderlijke volwassenen) kunnen er ook het grootste poppenhuis van Nederland vinden. Verder vind je er het skelet van een mammoet en echte veenlijken. Deze veelzijdigheid maakt het Drents Museum voor mij het leukste museum van het noorden.

Museum Willet-Holthuysen
Amsterdam staat naast wiet en vrouwen van lichte zede natuurlijk vooral bekend om de vele, oude grachtenpanden. In sommige van deze grachtenpanden heeft de tijd stil gestaan. Zo ook in museum Willet-Holthuysen, waarbij je keukens en praalkamers binnenloopt van Amsterdamse elite uit de 19de eeuw. Het zijn geen grote musea, het is tenslotte één woonhuis, wat het perfect te combineren maakt met elkaar of met een shopdagje.

Zuiderzeemuseum
Als je wilt zien hoe de gewone mens leefde in de voorgaande eeuwen, kun je uiteraard naar het Openluchtmuseum in Arnhem. Dat is het bekendste openluchtmuseum in ons land (heeft misschien met de naam te maken…). Maar doe eens anders en ga naar het Zuiderzeemuseum! Een minstens zo sfeervol museum waarbij er ontzettend veel te doen en te ontdekken valt voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Wat ik een superleuke bijkomstigheid vind: je gaat met een boot vanaf de parkeerplaats bij Enkhuizen naar het ‘dorp’. Dat is sowieso al leuk, maar op deze manier heb je echt het gevoel de moderne auto achter je te laten en oude, vervlogen tijden in te stappen.

Slot Zuylen
Slot Loevestein en het Muiderslot zijn waarschijnlijk de bekendste kastelen van Nederland. Die zijn ook zeker een bezoekje waard en geschikt voor alle leeftijden. Maar ik vind dat ik het voor dit lijstje wel wat beter moet doen dan dat. Daarom verwijs ik je door naar Slot Zuylen, vlakbij Utrecht. Een kasteel van een schatrijke familie, waarvan de nazaten nog steeds leven. Het kasteel kent net als ieder ander kasteel een geschiedenis vol succesverhalen en sneu verval. Anders dan Muiderslot en Loevestein is dit slot niet gebouwd om praktische redenen en is haar interieur verzameld voor ‘de lol’. Puur en alleen voor pracht, praal en feestjes van Great Gatsby-formaat. Ooit bezochten de meest bekende Hollywood-sterren de rijke familie in hun rijk versierde kasteel. Het interieur is dan ook mooier, chiquer en kitscheriger dan dat je in Loevestein en Muiderslot tegen zult komen. Vooral van die rijke, fortuinlijke kitsch kan ik erg genieten.

Paleis het Loo
Als er één museum is in Nederland waarvan mensen vaak denken dat je hem gezien móet hebben, is dat het Rijksmuseum. Daar ben ik het niet volledig mee eens. Ik denk dat je naar Paleis het Loo moet in Apeldoorn. Ook als je niet zo koningsgezind bent, is dit een must see. Als je het over rijke, fortuinlijke kitsch hebt, is dit natuurlijk de hemel. Het geeft daarnaast een goed beeld van hoe het koningshuis en ons beeld en respect richting het koningshuis is veranderd. Vroeger mocht je je vereerd voelen als je vanachter een balustrade toe keek hoe de koning at, daar moeten we nu niet meer aan denken. Op zomerdag kan ik je aanraden om een wandeling te maken door de prachtige Franse en Engelse tuinen, inclusief ijsje. Op dit moment wordt het paleis gerenoveerd en het museum vernieuwd, maar is het wel deels geopend. Ik ben heel benieuwd hoe de vernieuwing uitpakt.

Anne Frankhuis en Kamp Westerbork
Anne Frank is waarschijnlijk de meest beroemde Nederlander die ooit heeft geleefd. Haar schuilplaats aan de Prinsengracht in Amsterdam wordt dan ook dagelijks bezocht door massa’s toeristen. Ik vind dit eigenlijk een plek die je beleefd en gevoeld moet hebben, maar de akeligheid wordt bijna overspoelt door de massa’s. Wanneer je de akeligheid van de oorlog wilt beleven, zou ik je aanraden naar Herinneringscentrum Kamp Westerbork te gaan in Drenthe. Hier vind je en leer je dat echt.

Wat is jouw ultieme museumtip?
Meer museum-inspiratie vind je op: museumkaart.nl (no spon)

Gepubliceerd door

Leonie Zuidersma

Heeft Kunst, Cultuur en Media gestudeerd aan de RUG. Is daarnaast beroepschaoot. Meer over mij weten? Check dan mijn berichten bij De Algemene Wanhoop.

3 gedachten over “Museumtips”

  1. Tips: Museum More in Gorsel, Museum Voorlinden in Wassenaar, de Fundatie in Zwolle, Rijksmuseum voor Oudheden en museum voor Volkenkunde in Leiden, Gem(fotomuseum)/ Kunstmuseum/ Museon Den Haag …

    Geliked door 1 persoon

  2. Goeie tips,helemaal mee eens wat betreft het Anne Frank huis. En kamp westerbork is zeer indrukwekkend, het gevoel wat je erbij krijgt. Je wordt heel erg stil van binnen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s