Willet-Holthuysen: Onontdekt Amsterdams grachtenpareltje

Heb jij bediening in je kelder rondlopen en hou jij literatuuravonden in je salon gevuld met Parijse meubelen? Behoor jij tot de Amsterdamse elite van de 19de eeuw? Ik ook niet.

In het Museum Willet-Holthuysen aan de Heregracht in Amsterdam wordt je bij het echtpaar Abraham Willet en Louisa Holthuysen thuis uitgenodigd. Je maakt een tour door hun woning en ervaart hoe het is om wél zo rijk te zijn en hoe het is om voor hen te werken.

In de eerste ruimte maak je door middel van een video kennis met het Abraham en Louisa. Louisa heeft het grachtenpand geërfd van haar vermogende vader en trouwt met kunstverzamelaar Abraham. Wanneer het echtpaar uiteindelijk kinderloos sterft laat Louisa het huis in 1895 na aan de Gemeente Amsterdam met één voorwaarde.

Die voorwaarde is dat het huis opengesteld zou moeten worden voor publiek. Dat gebeurt ook. In eerste instantie ziet men er niet veel in om alle kamers open te stellen, waardoor er maar een paar kamers te bezoeken zijn. Vervolgens wordt het overgenomen en in gebruik genomen als museum voor beeldende kunst. De kamers worden zo ingericht dat de schilderijen het beste tot hun recht komen. In de Tweede Wereldoorlog is het huis van Abramham en Louisa nog dekmantel geweest voor het verzet en heeft het dienst gedaan als huisvesting voor onderduikers.

Maar dat is allemaal verleden tijd. Tegenwoordig wordt het huis in oude glorie hersteld. Met een audiotour loop je door kamers die ingericht zijn, zoals ze waarschijnlijk waren in de tijd dat Abraham en Louisa er woonden. Kleurrijke wandtapijten, blauwe stoelen en gigantische kroonluchters.

In het souterrain (de onderste verdieping, eens soort kelder) proef je van het leven van het personeel. Je neemt er letterlijk een kijkje in de keuken van een adellijk echtpaar. Van de dagenlange voorbereiding voor een 10-gangen diner naar het vieze schrobwerk van het dienstmeisje.

In de salon klinkt zacht muziek en de audiotour vertelt over de literatuuravonden en gemaskerde bals die hier werden gehouden. Ze laten je verbeelding spreken. Achter in de hoek staat een deur op een kier. De audiotour vertelt dat het personeel hier achter vandaan kwam om de welgestelde gasten niet in de weg te lopen. En zo mag je bijna achter elke deur kijken op de drie verdiepingen.

Sommige meubelstukken en beelden zijn nog origineel, maar veel is verloren gegaan door de rijke museumgeschiedenis van het Museum Willet-Holthuysen. Ondanks dat het museum zeker een kijkje waard is, struikel je hier niet over de toeristen.

Lang doe je er niet over. Binnen anderhalf uur heb je al het moois bekeken en heb je alle goed vertelde verhalen gehoord. Ideaal voor iedereen die er geen trek in heeft om uren lang te doen alsof ze de diepere betekenis achter schilderijen zien en leuk te combineren met je andere Amsterdamse activiteiten!

 

56163451_2275953719288068_7871151916430917632_n
Geen trapgat compleet zonder beelden. Dit zijn nog de originele beelden. 

Het museum Willet-Holthuysen bevindt zich aan de Heregracht 605 in Amsterdam en is dagelijks geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur. Meer informatie: www.willetholthuysen.nl 

Gepubliceerd door

Leonie Zuidersma

Heeft Kunst, Cultuur en Media gestudeerd aan de RUG. Is daarnaast beroepschaoot. Meer over mij weten? Check dan mijn berichten bij De Algemene Wanhoop.

3 gedachten over “Willet-Holthuysen: Onontdekt Amsterdams grachtenpareltje”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s