U kunt wat mij betreft het dak op! (van de koningin)

Op een gekke manier intrigeert het koningshuis me. Ze zijn altijd onderwerp van discussie, er hangt een bepaalde mystiek om ze heen en –sorry- ik smul van politieke huwelijken (en vind het tegelijkertijd ook heus wel zielig voor de betrokkenen). Ik deel deze interesse met mijn moeder en oma, die veel verder gaan en programma’s kijken als Blauw Bloed en bewonderend zuchten na de kersttoespraak. Geen wonder dus dat ik Paleis het Loo in Apeldoorn al meer dan één keer bezocht heb in mijn leven.

Op dit moment is het paleis gesloten. Het wordt gerenoveerd en vernieuwd. Tijdens deze “Vernieuwing & Verbouwing” ontvangen ze echter nog steeds bezoek. Je kunt binnen in het paleis zelf helaas niet op audiëntie komen, maar je kunt nog wel een kijkje nemen in het stallencomplex, het paleis dak op, de Franse tuinen bewandelen, alsook de achterliggende Engelse Landschapstuin via de Oranje-wandeling.

DSC03585

Het uitzicht vanaf het dak is zo goed dat zelfs mijn moeder haar hoogtevrees tijdelijk aan de kant zette. Je kijkt aan de voorkant uit over de werkzaamheden op het voorplein (de bassecourt), waar mannen met kraantjes druk bezig zijn met archeologische opgravingen. Zo hebben ze al verschillende delen gevonden van wat ooit een fontein en riolering was. Aan de andere kant kijk je uit over de verschillende delen van de gigantische tuin.

De Oranje-wandeling duurt ongeveer een uur en voert je langs allerlei tot voor kort nog verstopte gebouwtjes en bruggen in het paleispark. Zo zie je een badpaviljoen en een theepaviljoen van koning Willem III (vader van koningin Wilhelmina). Ook het boothuis waar Wilhelmina herself haar memoires schreef en een mozaïekwand zijn van de partij. Verder is het ook een heel mooi bos- en waterrijk wandelgebied.

Helaas voert deze wandeling je niet langs het voormalig olifantenhuis. De tijdelijke tentoonstelling “Dieren van Oranje” leert je niet alleen de naam van de favoriete hond van prinses Beatrix, maar ook dat er ooit olifanten op Het Loo hebben gewoond. Stadhouder Willem V was tot de Franse inval in 1795 namelijk de trotse eigenaar van Hans en Parkie. Het olifantenhuis is nu geen onderdeel meer van het landgoed van Het Loo, maar is nog altijd in goede staat. Het hoort nu bij een fruitteeltbedrijf.

Hoe het met de verbouwing en vernieuwing in het paleis zelf gaat, kun je helaas niet zien vanaf de buitenkant. Spieken is je onmogelijk gemaakt, wat ontzettend slecht is voor mijn nieuwsgierigheid. Verder hebben ze er wel alles aan gedaan om een bezoek in deze tijd van verbouwing nog even goed leuk te maken en voor een gereduceerd tarief. Complimenten!

Vanaf 2021 kun je weer genieten van het gehele paleis, maar dan vernieuwd en gemoderniseerd. Tegen die tijd moet nog maar blijken hoe het moderne samen gaat met het inmiddels eeuwenoude Loo. Het paleis is in al die jaren meegegroeid en getransformeerd met zijn tijd en bewoners en dat doet het nu nog steeds.

Paleis het Loo is tot en met 30 september dinsdag t/m zondag ‘BuitenGewoon’ open van 10.00 uur tot 17.00 uur. Meer informatie? Zie www.paleishetloo.nl

Meer zien van de verbouwing van het paleis? Kijk dan op deze Facebook-pagina en zie hoe je zo’n paleis leeg moet halen, een kijkje achter de schermen en zo blijf je op de hoogte van eventuele opgravingen. 

NO SPON

 

Gepubliceerd door

Leonie Zuidersma

Heeft Kunst, Cultuur en Media gestudeerd aan de RUG. Is daarnaast beroepschaoot. Meer over mij weten? Check dan mijn berichten bij De Algemene Wanhoop.

Eén gedachte over “U kunt wat mij betreft het dak op! (van de koningin)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s