Zuidersma op de Zuiderzee

Als ik op de parkeerplaats loop, zie ik het gebouw van het Zuiderzeemuseum. Is dit het? Dit wordt een korte dag. Ben ik hiervoor zo vroeg uit mijn bed gekomen? Maar ik loop recht door het gebouw, je kunt geen andere kant op. Ik loop af op een kleine haven, waar ik met de boot blijk te moeten. Die boot werkt als een soort Teletijdmachine, want als ik de boot aan de overkant weer af loop, blijkt dat ik zojuist de Zuiderzee ben overgevaren en beland ben in het vissersdorp Enkhuizen van pakweg 1910.

Het Zuiderzeemuseum is voor het grootste deel een soort openluchtmuseum á la het (misschien meer bekende) Openluchtmuseum in Arnhem. Het is een dorp dat opgebouwd is uit oude woonhuizen, stadsboerderijen, een snoepwinkeltje, bakkerij, apotheek, postkantoor, kapel, palingrokerij, enzovoort. Het zijn stuk voor stuk bestaande gebouwtjes van allerlei plekken die opnieuw zijn opgebouwd.

zuiderzeemuseum1

In één van de huisjes tref ik een vrouw in klederdracht. Ze vraagt waar we vandaan komen. “Groningen” “WAT? Jeetje wat een eind!”. Ik denk nog: och, dit is weer zo’n westerling die denkt dat Groningen aan de andere kant van de wereld ligt. “Bent u dan met de boot vanuit Stavoren gekomen?” “Nee, over de dijk vanaf Lelystad.” antwoordt mijn vader. “Lelystad? Dat ken ik niet hoor. Ik ken wel meneer Lely, die wil een hele lange dijk bouwen over de Zuiderzee. Ben benieuwd hoe ze dat willen gaan doen en hoe moet dat dan met de vissers?”. Ooh ja, het is 1910. De tijd staat hier stil. Groningen is inderdaad een wereldreis.

Ik vind het super leuk hoe je in de bakkerij krentenbollen en gevulde koeken kunt kopen en in de snoepwinkel boterbabbellaars. De mevrouw in de apotheek weegt zwart-wit poeder af op een ouderwetse weegschaal en bij het postkantoor kun je ansichtkaarten kopen en posten. Er is veel te zien, maar niet tot vervelens toe veel. Heel idyllisch met de mooie huisjes en het water.

zuiderzeemuseum

Naast dit openluchtmuseum is er ook nog een ‘binnenmuseum’. Die sla ik de volgende keer over. Op dit moment is er de tentoonstelling ‘Kleren Maken de Vrouw’. Het is volgens mij de bedoeling om te laten zien dat de huisvrouw van vroeger nogal wat naai- en verstelwerk te doen had en om oude klederdracht naast werk van hedendaagse modeontwerpers te presenteren. Het is alleen niet overtuigend gebracht. Het leven van de huisvrouwen van vroeger is meer dan duidelijk in het buitengedeelte. Hoe het handjevol klederdracht gepresenteerd wordt is niet inspirerend genoeg om indruk te maken. Het lijkt niet te passen bij de rest van het museum.

In de ‘Schepenzaal’ in het binnenmuseum zijn een aantal oude schepen tentoongesteld. Ik ben geen fan van schepen en heb er geen hout verstand van, maar het past veel meer binnen de sfeer het Zuiderzeemuseum. Mijn vader (die gezien zijn leeftijd nog net niet uit de tijd van de Zuiderzee komt) weet zich te herinneren dat er hier vroeger ook scheepswrakken tentoongesteld werden, die ontdekt zijn bij de ontginning. Die zou ik duizendmaal liever gezien hebben.

zuiderzeemuseum3

Over het algemeen zou ik het Zuiderzeemuseum dus zeker aanraden, vooral het openlucht gedeelte van het museum. Ook met kinderen is het leuk, die kunnen zich verkleden in de klederdracht van Volendam en Marken. Beetje jammer voor mij dat ze alleen maar klompen in mijn maat hadden, maar geen leuk Volendammer kostuumpje om in rond te rennen.

 

(No spon) Meer informatie? www.zuiderzeemuseum.nl

Gepubliceerd door

Leonie Zuidersma

Heeft Kunst, Cultuur en Media gestudeerd aan de RUG. Is daarnaast beroepschaoot. Meer over mij weten? Check dan mijn berichten bij De Algemene Wanhoop.

3 gedachten over “Zuidersma op de Zuiderzee”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s