Miss Americana & Miss Netherlands

Over de jaren heen heb ik een haat-liefde verhouding gehad met Taylor Swift, haar muziek en reputatie. Toen ze groot begon te worden na haar album Fearless en het nummer Love Story vond ik haar jarenlang geweldig en keek ik erg uit naar haar nieuwe muziek.

Op een gegeven moment begon ik haar iets te perfect te vinden in haar doen en laten waardoor ik na haar album Red afhaakte. Het album 1989 bracht mijn liefde weer een beetje terug om het voorgoed te laten verdwijnen na de komt van Reputation. Toen haar laatste album Lover werd aangekondigd was ik niet blij en dacht: “Bah daar is ze weer.”

Maar afgelopen december, toen het nieuwe er al een beetje af was, besloot ik om het album een kans te geven en ging ik het luisteren. En het onverwachte gebeurde een beetje, want ik begon haar muziek weer leuk te vinden en vooral toen ik de verhalen achter nummers hoorde.

Als voorbeeld vertel ik het verhaal achter Miss Americana & the Heartbreak Prince. Ik dacht eerst dat het nummer ging over haar relatie met de acteur Joe Alwynn en hoe Taylor haar reputatie daar een beetje invloed op had, maar dat bleek het verhaal totaal niet te zijn. Het nummer is kort na de Midterm Elections in Amerika geschreven en beschrijft Taylors teleurstelling over de uitkomst. Dit had ik in eerste instantie helemaal niet achter het nummer gezocht en als ik er nu naar luister, vind ik het nummer er alleen maar beter door klinken.

Om hier op verder te borduren wil ik je ook vertellen over haar documentaire Miss Americana. Dit vertelt het verhaal van hoe ze is gegroeid als artiest en alles dat ze heeft meegemaakt tot nu toe in haar carrière en dat is niet niks. Maar wat de uiteindelijke goede, mooie boodschap is, is dat Taylor er voor kiest om één van haar grootste regels te doorbreken: het niet uitspreken van haar politieke voorkeur.

We leven nu natuurlijk in een tijdperk waar je stem snel verloren kan gaan en waar je goed voor jezelf moet opkomen. Op een moment in de documentaire bespreekt Taylor dit met haar ouders en haar vader zegt dat dit er misschien voor kan zorgen dat haar volgende tour, maar voor de helft is verkocht. Taylors reactie zorgde voor het omslagpunt in mijn haat liefde verhouding, want ze zegt dat het haar niks uitmaakt en het erger zou vinden dat ze zich niet uitspreekt, dan rondlopen met het gevoel dat ze iets had kunnen doen.

Overigens is de hele documentaire een omslagpunt voor mij, omdat je een hele grote artiest erg fragiel en kwetsbaar ziet. Dit vind ik erg tof om te zien en zorgt ervoor dat ik Taylor Swift alleen maar meer ben gaan waarderen. Zo zie je maar weer hoe belangrijk het is om trouw te zijn aan jezelf en niet bang te zijn om je mond dicht te houden. Want als je het zelf niet doet, dan doet misschien niemand het.

Bron

Taylor Swift: Miss Americana ****
Sinds 31 januari te zien op Netflix

Gepubliceerd door

Deveny Tolboom

Diëtist en voedingsassistent. Combineert al haar wanhoop met de rest van haar persoonlijkheid. Lees al haar berichten op De Algemene Wanhoop

4 gedachten over “Miss Americana & Miss Netherlands”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s