REVIEW: vega satéballetjes Unox vs. Albert Heijn

Heerlijk bij de borrel of door je bami: gehaktballetjes in satésaus. Er zijn inmiddels twee vegetarische varianten op de markt van de gehaktballetjes in satésaus. Unox verkoopt ze na een samenwerking met de Vegetarische Slager al een tijdje in een zak onder de naam “Vegetarische Gehacktballetjes”, maar de Albert Heijn besloot te concurreren met hun “Vegan Balletjes”. Welke kun je het beste kiezen in de supermarkt en aan welke moet je voorbij lopen?

In de glazen pot van Albert Heijn zit 500 gram en deze kost €2,99. De balletjes zijn niet alleen vegetarisch, maar ook veganistisch. Er staat ook op de pot dat er champignons, uien en rode bieten zijn verwerkt in de saus. Bij Unox is dat dan weer niet zo. De balletjes van Unox/Vegetarische Slager zijn niet veganistisch, omdat er ei in verwerkt is. In de zak van Unox zit 100 gram minder en deze kost €3,26 bij de Jumbo. Beiden kunnen zowel in de pan als in de magnetron verwarmd worden en zijn volgens de verpakking geschikt voor je nasi, bami of als borrelhapje.

Het bovenste schaaltje bevat de balletjes van Albert Heijn huismerk. De onderste zijn van Unox & De Vegetarische Slager.

Bij het verwarmen valt direct op dat de saus van Albert Heijn huismerk veel lichter van kleur is. Ook zit er hier veel meer saus in dan bij Unox. Dit betekent wel direct dat de verhouding tussen de saus en de balletjes bij Albert Heijn zoek is. Er zaten 9 balletjes in deze pot en in de Unox zak zitten er 14. De 100 gram extra die je bij Albert Heijn krijgt, is dus alleen maar saus. Ook zie ik de champignons, uien en rode biet, die volgens de pot van Albert Heijn zouden zijn toegevoegd, niet terug in de saus.

De smaak van de Albert Heijn saus neigt meer naar de satésaus die je bij de Chinees krijgt. De saus van Unox is meer zoals je die thuis maakt. Hij smaakt meer naar ketjap. Zelf vind ik de saus van Albert Heijn lekkerder. Met de balletjes is het tegenovergestelde waar. De balletjes van Unox zijn zachter en malser dan de balletjes van Albert Heijn. De balletjes van Albert Heijn zijn dan weliswaar een klein beetje groter, maar veel ‘compacter’. Mijn voorkeur gaat uit naar malse satéballetjes. Deze lijken qua structuur ook veel meer op vlees.

Links: Unox/Vegetarische Slager. Rechts: Albert Heijn.

Dus de ideale combinatie zou zijn: de saus van Albert Heijn (wel een stuk minder dan in de pot zit) met de balletjes van Unox. Maar als we dealen met wat we hebben koop ik de Unox zak eerder nog een keer dan de Albert Heijn pot. De saus van Albert Heijn mag dan lekker zijn, maar het is echt veel te veel. Ook wanneer ik het door de nasi gooi voor twee personen, heb ik meer saus dan nasi. Dan heb ik liever meer balletjes dan saus. Zeker als je het als borrelhapje koopt, zou ik niet de Albert Heijn versie kopen. Tenzij je de hele avond satésaus wilt lepelen natuurlijk, maar dat gaat zelfs mij, als saté verslaafde, een beetje te ver.

 

Welke vind jij lekkerder? Beiden hebben overigens ook een versie met tomatensaus om door je pasta te doen. Misschien die ook maar eens proberen?

 

Gepubliceerd door

Leonie Zuidersma

Heeft Kunst, Cultuur en Media gestudeerd aan de RUG. Is daarnaast beroepschaoot. Meer over mij weten? Check dan mijn berichten bij De Algemene Wanhoop.

Eén gedachte over “REVIEW: vega satéballetjes Unox vs. Albert Heijn”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s