De boekenkast van Deveny

Als ik geappt wordt door Maaike, misschien ondertussen beter bekend als Mattie Maaike, dan kan het vaak maar over een aantal dingen gaan: hoe gaat het met je, eten, Bullet Journal of boeken. Maaike en ik kunnen hele gesprekken hebben over boeken en hoeveel we er op dit moment aan het lezen zijn. Dit keer appte ze een artikel door van Hebban en deze ging over de boekenkast van een van de crewleden. Erbij zette ze: “Leuk om te doen voor een blog! Jij hebt volgens mij ook een gigantische boekenkast.” Of mijn boekenkast echt zo gigantisch is, mogen jullie beoordelen!

Vertel eens over het prille begin van je boekenkast?
Deze boekenkast heb ik eigenlijk pas sinds maart, omdat ik toen bij mijn vriend introk. Hiervoor had ik niet echt een boekenkast in mijn studentenkamer en stapelde ik bijna alles op elkaar en/of had ik mijn volledige nachtkastje gevuld. Wel ben ik erg blij met mijn huidige boekenkast. Ook vind ik het erg leuk dat er niet alleen maar boeken in staan, maar ergens zou ik toch nog wat meer ruimte willen hebben voor boeken. 😉

Herinner je je de eerste boeken die je bezat of kreeg?
Volgens mij heb ik als baby wat boeken gekregen, maar die werden, denk ik, eerder aan mijn ouders gegeven dan aan mij. Als ik het me goed herinner, heb ik toen ik klein was Disney Classics (de films in boekvorm) en Barbieboeken gespaard en waren dat mijn eerste boeken. Hier werd ik voornamelijk uit voorgelezen.

Waar bestaat je boekenverzameling uit?
Ik houd heel erg van thrillers, dus een deel van mijn verzameling bestaat daar uit, maar ook een erg groot deel bestaat uit kookboeken en voedingsgerelateerde boeken, zoals Eet als een Expert, boeken van Martijn Katan en De Poepdokter. Ook heb ik nog wat Young Adult boeken en semi-zelfhulpboeken, zoals The Sublte Art of Not Giving a Fuck en Everything is Fucked: a Book about Hope van Mark Manson.

Een deel van mijn thrillers en verschillende biertjes, die wij gedronken hebben

Hoe zijn je boekenkasten ingedeeld? Op alfabet, kleur, genre?
Ik heb eerlijk gezegd niet echt een indeling. Omdat ik en mijn vriend graag alles zo snel mogelijk uit wilde pakken, hebben we gewoon alles uit de tassen en dozen gehaald en op planken gezet. Wel staat alles zoveel mogelijk op auteur en/of serie. Achter veel boeken staan nog meer boeken (reden waarom ik nog meer ruimte eigenlijk wil). De boeken die je nu voornamelijk ziet, is een mengeling van gelezen en ongelezen boeken. Ik denk dat dit de situatie blijft, totdat ik een andere boekenkast heb en waarschijnlijk groter woon.

Op welk deel van je boekenverzameling ben je het meest trots of verliefd?
Op alles, want het zijn mijn boeken. Ik kan echt genieten van de hele mengelmoes die het nu is. Er staan ook nog heel wat boeken bij mijn ouders uit mijn jeugd en die zou ik graag later ook in mijn boekenkast willen zetten om zo het verloop van leesevolutie bij te houden.

Als je huisgenoten hebt, wat vinden die van je boekenverzameling?
Mijn vriend is zelf geen lezer, maar hij vindt het wel wat hebben al die boeken. Maar ergens denk ik dat hij het niet erg zou vinden als het wat minder waren geweest tijdens de verhuizing (boeken neem a) veel ruimte in en b) zijn erg zwaar).

Mogen andere mensen lenen uit je boekenkasten?
Hier heb ik wel een beetje moeite mee. Ik ben ergens bang dat ik vergeet dat ik het boek uitgeleend heb en dan nooit meer terug krijg of dat er iets mee gebeurd. Tot op heden leende ik eigenlijk alleen maar boeken uit aan mijn vader, maar onlangs heb ik wel een boek uitgeleend aan mijn beste vriendin.

Verschillende gelezen en ongelezen boeken en alle boeken van Geef een boek cadeau

Wat is het akeligste dat ooit gebeurd is met een door jouw uitgeleend boek?
Gelukkig niks, want ik leen eigenlijk nooit boeken uit.

Wat is het mooiste dat ooit gebeurd is met een door jouw uitgeleend boek?
Eigenlijk hetzelfde antwoord als hierboven, maar dit keer vind ik het jammer. Misschien dat iemand een boek heel mooi vind en dan meer gaat lezen van een auteur. Dat zou ik wel mooi vinden. Zeg nooit nooit, want misschien gebeurt dit nog wel.

Leen je zelf wel eens boeken van anderen?
Eigenlijk alleen van mijn vader en nu mijn beste vriendin. Als ik iets lees, dan wil ik het eigenlijk altijd hebben en koop ik het in een boekenwinkel. Soms krijg ik van mensen wel een epub, zodat ik het boek kan lezen op mijn e-reader

Als je bezoek hebt en ze kijken in je boekenkast, wat mogen ze dan absoluut níet doen?
Dit is nog niet echt voorgekomen, want ik krijg bijna geen bezoek momenteel door Corona. Maar wat mij erg vervelend lijkt is als iemand een softcover pakt en die dan helemaal opendoet, zodat er een rimpel in de kaft komt. Ik houd er niet van als er rimpels in softcovers komen, want dat vind ik niet mooi.

Mijn kook- en voedingsgerelateerde boekenverzameling

Als je bezoek hebt en ze kijken níet in je boekenkast, hoe vaak nodig je ze daarna nog uit?
Gewoon elke keer weer. Mij maakt het echt niet uit of je wel of niet in mijn boekenkast kijkt. Als je van boeken houdt, dan mag je het vooral doen. Houd je niet van boeken, dan verplicht ik je er echt niet toe.

Wat mist er nog in je boekenkast?
Dat het een geheel is en mijn jeugdboeken. Het liefst zou ik in mijn huis een eigen bibliotheek willen hebben met alle boeken die ik bezit. Van die kamer zou ik dan een chill kamer willen maken met fijne stoelen en misschien een televisie voor filmavonden.

Welk boek uit je boekenkast herlees je het meest?
Ik herlees niet heel veel boeken. Toen ik jonger was en mijn verzameling niet maandelijks groeide, had ik hier wel tijd voor, maar nu zou ik het fijn vinden als mijn to read-stapel eens meer slinkt dan dat die groeit. Wel herlees ik Harry Potter op dit moment voor de honderdste keer en voor het eerst in het Engels.

Aan welk boek heb je de mooiste herinneringen?
Toch wel Harry Potter. Hier is mijn leesliefde begonnen. Mijn vader was eerst begonnen met voorlezen, maar vergat al heel snel verder te gaan. Ik wilde graag weten hoe het verhaal verder ging en heb toen het boek uit de kast gepakt. Even later was het boek uit, mijn vader (volgens mij) verbaasd en ging ik verder met boek twee. Daarna wel periodes gehad dat ik even wat minder las, maar altijd wel blijven lezen!

De kast! Vol met boeken, glazen, biertjes en spelletjes

Heb jij een boekenkast waar je trots op bent?

Gepubliceerd door

Deveny Tolboom

Diëtist en voedingsassistent. Combineert al haar wanhoop met de rest van haar persoonlijkheid. Lees al haar berichten op De Algemene Wanhoop

2 gedachten over “De boekenkast van Deveny”

  1. ik heb een boek over het ontstaan van Australië, de Fatale kust, dat ik aan twee personen heb uitgeleend omdat zij naar Australië gingen en het wel interessant vonden om te lezen. Beide hebben ze het meegenomen naar Australië en weer terug maar hebben beide het boek nog niet voor de helft uitgelezen …..

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s