Review: Graveerpen van de Action

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar wanneer ik naar de Action ga, kan ik niet vertrekken zonder één of andere gadget, stickervel of keukengerei. Alleen maar omdat het zo goedkoop is of omdat het zo vreemd is. Zo kwam ik deze keer een graveerpen van Crafts&Co (de hobby-lijn van de Action) tegen! Deze graveerpen werkt volgens de verpakking op glas, hout, metaal en leer en kostte maar €1,89. Dat zijn nog eens bodemprijzen. Zelfs nog onder de bodem… Pleistoceenprijzen! Op Bol.com zijn de graveerpennen allemaal rond de €20, dus dit verschil is wel heel groot. Werkt de graveerpen van de Action dan wel?

Wat zit erin?
In de verpakking zit de graveerpen, die werkt op 2 AA-batterijen. De batterijen zijn niet meegeleverd. Daarnaast zitten er tussen vellen met herbruikbare sjablonen bij die je kunt gebruiken bij het graveren. De sjablonen zijn een soort stickers van letters, cijfers en een paar figuren die je op het object dat je gaat graveren kunt plakken. Er is verder geen gebruiksaanwijzing aanwezig in de verpakking. Op de verpakking staat alleen dat je een veiligheidsbril moet dragen tijdens het graveren en erna je handen moet wassen.

Bij de duurdere varianten die ik op Bol.com zag stond nog dat je die ook op plastic kunt gebruiken en bij de meesten zaten er meerdere opzetstukken bij. Hier staat niet bij dat je hem ook op plastic kunt gebruiken (ik durf het daardoor ook niet te proberen) en er zitten geen extra opzetstukken bij, dus je kunt niet variëren met de dikte van je lijn.

Het gebruik
Je houdt de witte knop ingedrukt en de punt begint te draaien. De pen is vrij gemakkelijk vast te houden, alleen het erin doen van de batterijen is wat onhandig. Ik ben eerst begonnen met wat oefenen op een stuk hout en kwam er gelijk achter dat je niet te hard moet duwen, dan stopt de punt namelijk met draaien. Je hoeft er maar heel licht overheen te gaan en je moet de pen een klein beetje schuin houden. Het harde drukken is ook helemaal niet nodig, met name op glas zie je al gelijk resultaat.

Op hout zie het gegraveerde niet zo goed. Als je dat duidelijk wil laten zien, moet je het gegraveerde echt gaan verven of iets dergelijks. De graveerpen brandt je tekening er niet in, dus het wordt niet donkerder. Bij glas wordt je tekening wel witter dan het niet gegraveerde gedeelte, dus daardoor is het daarbij veel zichtbaarder.

De sjablonen werken verrassend goed! Ze plakken goed op de verschillende ondergronden en zijn er vervolgens weer goed af te halen en op een andere ondergrond te plakken. Ik merk wel dat ik de stickers beschadig tijdens het graveren, dus ze zullen waarschijnlijk niet eeuwig mee gaan. Wel vind ik dat de letters die je met de sjablonen kunt maken (doordat ze midden in de ‘sticker’ staan) uiteindelijk vrij ver uit elkaar komen te staan.

Je hoeft de sjablonen natuurlijk niet te gebruiken. Ik heb de gravures op de onderstaande weckpotten ook zonder sjablonen gemaakt. Ik heb het wel voor getekend met permanent markers met een fijne punt (Sharpies). Dit kan ik zeker aanraden! Mijn letters zijn door het voortekenen nog vrij strak geworden, al is het natuurlijk wel oefenen.

Het eindoordeel
Wat mij betreft is de graveerpen van de Crafts&Co-lijn van de Action dik geslaagd voor de test! Ik ben geen vingers of ogen kwijt geraakt en heb zelfs geen brandwonden opgelopen (door de pen dan). De pen wordt niet super warm en lijkt geen batterijen te slurpen. Ik ben een aardig tijdje bezig geweest met het uitproberen, maar ik merkte geen verlies in kracht. Voor de prijs van €1,89 (hoe dan!?) snap ik dat er geen extra opzetstukken bij zitten, maar dat was op zich nog wel leuk geweest. Ik snap de waarschuwing om je handen te wassen en een veiligheidsbril te dragen. Er spatten geen stukjes glas in het rond of iets dergelijks, maar het zijn natuurlijk wel allemaal kleine deeltjes die als het ware afgeschaafd worden en dat zie je ook wel aan je vingers en ondergrond. De pen is makkelijk te gebruiken, omdat hij maar één knop heeft. Ook de sjablonen zijn dus een redelijk succes, met uitzondering van de letters, door de ruimte die er tussen de gegraveerde letters open blijft. Ik ben zeer tevreden met mijn nieuwe gadget en heb een halve middag besteed aan alles graveren wat ik tegen kwam. Ook leuk voor cadeautjes! Zo vind ik de weckpotten bijvoorbeeld erg leuk gelukt.

 

 

Gepubliceerd door

Leonie Zuidersma

Heeft Kunst, Cultuur en Media gestudeerd aan de RUG. Is daarnaast beroepschaoot. Meer over mij weten? Check dan mijn berichten bij De Algemene Wanhoop.

7 gedachten over “Review: Graveerpen van de Action”

 1. Ik heb de pen dus wel op plastic gebruikt (eigenwijs als ik ben) en dat werkt ook super! Laat ik het anders zeggen, ik heb het alleen nog maar op plastic gebruikt. Ben nog wel zoekende naar meer sjablonen hiervoor, durf het niet echt zonder te gebruiken.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat is goed om te weten! Zonder sjablonen is inderdaad wel even lastig, maar het helpt echt om het dan eerst te tekenen op het object met een Sharpie!

   Like

 2. Een kleine noot bij deze review. Mijn dochter heeft ook deze pen en kan als rechtshandige er prima mee uit de voeten. Ikzelf heb het ook geprobeerd als linkshandige is deze pen niet fijn te bedienen door de voorgevormde uitsnede bij de aanknop.

  Like

 3. Is het wellicht een idee om de letter sjabloontjes één-voor-één te gebruiken? Dus eerst sjabloontje, dan graveren, sjabloontje eraf en nieuw (volgende letter) sjabloontje erop. Dan kun je zelf de tussenruimte bepalen.
  Ik heb zo’n graveerpen niet hoor, maar gewoon als tip 😉
  Overigens, leuk stuk om te lezen!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s