Een Schier Dagje

In de zomer lekker een dagje naar een Waddeneiland. Dat doen wij als Nederlanders en Duitsers graag. Met zo’n 1500 mensen, 453 honden, 210 fietsen en 28 auto’s op een veerboot en dan in een dagje het eiland over crossen op een tandem, dreigen je kind achter te laten, een ijsje halen en voor het avondeten weer met de schoenen vol zand terug naar ‘de vaste wal’.  Maar het kan ook anders.

Afgelopen week ben ik samen met mijn nichtje een dag naar Schiermonnikoog geweest. Beste beslissing ooit! Het is maart, een doordeweekse dag buiten de schoolvakanties en buiten het hoogseizoen. Het eiland bevatte bijna alleen maar eilanders, wat de indruk geeft van een leeg eiland. De boot was zo rustig dat iedereen bij het raam kon zitten en niemand in de rij hoefde te staan voor een sompige gehaktbal met jus (wat is dat met die dingen op veerboten?).

We hebben geen fietsen gehuurd, laat staan een tandem. Op een fiets ben je sneller en je zou zeggen dat je daardoor meer van het eiland kunt zien, maar ik ben erachter gekomen dat het niet waar is. Ik heb de natuur van de Waddeneilanden altijd al zeer gewaardeerd, maar wandelend zie je er nog veel meer van. Ook heb ik dingen gezien die ik nooit eerder heb gezien, ondanks mijn talloze bezoekjes aan Schiermonnikoog. Ik heb de grote bunker uit de Tweede Wereldoorlog wel vaker gezien, maar nu heb ik voor het eerst een andere ingang gezien van het ondergrondse gangenstelsel.

In de zomer staat er natuurlijk van alles in bloei, maar aangezien het een zachte winter is geweest en het voorjaar voor de deur staat, waren al vele knoppen in struiken en bloesembomen te zien. Door de rust op het eiland hebben we ook heel veel fazanten gezien. Ik wist echt niet dat er zoveel waren op Schiermonnikoog. Die heb ik op de drukke zomerdagen nog nooit vanaf mijn huurfietsje gezien.

 Hier ligt normaal een pad, nu was het door het Een Schier Dagjewater waden.

We hebben een wandeling gemaakt van ruim 10 km, over de westkant van het eiland, als een soort grote ronde om de vuurtoren. De wandeling was geïmproviseerd en vloog voorbij. We hebben door het dorpje, de duinen, het bos en natuurlijk over het strand gewandeld. Telkens kozen we een pad dat ons mooi leek en een beetje een logische kant op ging. Ik kan het iedereen aanraden! Middenin een week vol regen hadden we ook nog eens geluk met het weer. Een stralend zonnetje. Door de afgelopen stormen lag er veel water op plekken waar het normaal gesproken niet ligt. Dat gaf een bijzondere ervaring.

Extra water tussen de duinen. 

Dan nog twee grote tips. Onderbreek je wandeling/fietstocht/expeditie bij De Marlijn op de strandovergang bij het Badstrand. Dit gezellig ingerichte strandpaviljoen heeft een mooi uitzicht op de duinen, een (letterlijk en figuurlijk) grote menukaart vol originele gerechten en een spelletjeskast. Op een frissere dag zoals die van ons is het er heerlijk opwarmen met lekker eten en een gezellig spelletje.

De Marlijn

De tweede tip bevindt zich in het dorp van Schiermonnikoog. In het winkelstraatje (Middenstreek) dat begint met de Spar zit een heel klein Oudhollands snoepwinkeltje. ’T Peperhúsjen verkoopt allerlei soorten snoep uit potten. Trekdrop, schuimblokken, toverballen, zwart-witpoeder of zoethout, ze hebben het allemaal. Op een zomerdag wil de rij nog wel eens buiten het mini-winkeltje staan, maar het is het waard.

‘T Peperhúsjen op de Middenstreek. 

Ik kan dus iedereen aanraden om buiten het hoogseizoen eens op een doordeweekse dag de veerboot te nemen en met de benenwagen een Waddeneiland te ontdekken. Want het is echt ontdekken: je ziet totaal andere dingen dan vanaf je tandem op een afgeladen eiland vol schreeuwerts tijdens hartje zomer.

Gepubliceerd door

Leonie Zuidersma

Heeft Kunst, Cultuur en Media gestudeerd aan de RUG. Is daarnaast beroepschaoot. Meer over mij weten? Check dan mijn berichten bij De Algemene Wanhoop.

Eén gedachte over “Een Schier Dagje”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s