Action Liquid Watercolor V.S. Ecoline

Ik kende Ecoline vooral van vroeger op school. Die verf waar je soms iets mee mocht maken, maar je ab-so-luut niet in je kleding mocht krijgen, want dan was je t-shirt verleden tijd volgens de juf. Tegenwoordig kom ik het tegen in de hobbywinkel als ‘liquid watercolor’ of ‘tekeninkt’. (Wat mij ernstig doet afvragen waarom het zo erg is om je kleding te krijgen, het is toch op waterbasis?) Ik maak er kleurrijke aquarel tekeningen mee. Nu heb ik bij de Action een vergelijkbare variant gevonden. De gewone aquarelverf van de Action vind ik zonde van je geld, ook al is het maar een paar euro. Is de vloeibare variant top of flop?

‘Liquid watercolor’ is een variant van aqaurelverf waar de verf al verdund is, in tegenstelling tot standaard aquarelverf, die je zelf vloeibaar maakt met water.

Wat moet dat kosten?
Bij de Action verkopen ze nu vergelijkbare potjes als Ecoline. Ze heten “Liquid Watercolor” en zijn eens niet van Crafts&Co, maar van Avec. Een setje met vijf potjes van 30 ml. kost er €1,99. Er zijn twee soorten setjes; één met heldere kleuren en één met de pastelvarianten van die kleuren. Omdat ik met mijn Ecoline graag kleurrijke schilderingen maak, heb ik voor de heldere kleuren gekozen. Hierin zit: licht oranje, magenta, paars, helder blauw en licht groen. Wat me opvalt is in dat geen van de setjes zwart zit.

De potjes Ecoline kun je los kopen of in een set van twee keer vijf potjes van 30 ml. Voor die set betaal je ongeveer €35. De losse potjes kosten tussen de €3 en €4. Ze zijn verkrijgbaar in 60 kleuren en er is ook een brushpen variant van. Zowel bij de Ecoline set als bij de Action variant zijn de potjes verpakt in een stevige plastic houder.

Aan de slag!
Al bij het swatchen ben ik gelijk positief verrast! De kleuren van de Liquid Watercolor zijn helder en hebben direct een goede dekking. Ook worden ze bij het opdrogen niet ‘poederig’ zoals bij de gewone aquarelverf van de Action. Ook komen de kleuren goed overeen met de labels van de potjes, wat ik altijd wel zo fijn vind. Als je ze naast de meest bijpassende kleuren van Ecoline zet, is er geen verschil te zien. De Action Liquid Watercolor lijkt goed op te kunnen tegen Ecoline.

De potjes Ecoline zijn voorzien van pipetjes, de potjes van de Action niet. Door de pipetjes kun je de Ecoline makkelijker op een palet krijgen om kleuren te mengen. Bij de potjes van de Action is dit door het ontbreken van een pipetje een stuk lastiger.

Ik besluit watercolor achtergronden te maken. Ik maak het stuk van het papier waar ik de kleur wil hebben nat en maak er vervolgens met een kwast spetters met kleur op. Doordat het papier nat is, lopen deze mooi uit en ik elkaar over. Ik kantel het papier een paar keer om dit te helpen. De Ecoline en Action Liquid Watercolor werken hierin precies hetzelfde. Bij beiden krijg ik even gemakkelijk de kleuren op mijn papier en worden de kleuren even helder. Met het toevoegen van water worden de kleuren bij beide lichter, maar blijven ze even gepigmenteerd.

Het eindoordeel: top of flop?
Ik ben positief verrast! De Liquid Watercolor van Action doet niet onder voor Ecoline. Ze geven allebei heldere kleuren af zonder enkele moeite en drogen ook even mooi op. Het zou wel kunnen dat de Action variant met de tijd eerder vervaagt dan Ecoline, maar dat moet de toekomst nog uitwijzen.

Toch wint Ecoline deze strijd nipt. Dit komt doordat de potjes een pipetje hebben en hierdoor een stuk makkelijker te mengen zijn. Ook is Ecoline te krijgen in 60 kleuren en de Action variant in vijf en vijf pastelversies van de zelfde kleuren, waardoor je veel gelimiteerder bent. Ook het ontbreken van een zwart is lastig met het mengen van kleuren.

Dus een oproepje aan de Action: maak alsjeblieft meer kleuren!

Het eindresultaat: links is gemaakt met de Action Liquid Watercolor en rechts met Ecoline

Gepubliceerd door

Leonie Zuidersma

Heeft Kunst, Cultuur en Media gestudeerd aan de RUG. Is daarnaast beroepschaoot. Meer over mij weten? Check dan mijn berichten bij De Algemene Wanhoop.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s