Vakantiedagboek: Normandië

Voor het eerst in 13 maanden heb ik vakantie. Ik kan je eerlijk zeggen dat ik hier heel erg aan toe was en er heel erg naar uit gekeken heb. De eerste week zit er al weer op en een deel daarvan heb ik gespendeerd in Normandië. Dit was de eerste keer sinds januari 2020 dat ik de grens van Nederland overstak naar een ander land en de eerste vakantie met Bertha (mijn auto). Lees je mee met wat ik allemaal beleeft heb?

Maandag 23 augustus

Om 1 uur in de nacht ging de wekker af, want de reis naar Normandië zou ongeveer 9 á 10 uur in beslag nemen. Ook wilde Erik en ik zoveel mogelijk kilometers maken in Nederland nu we nog 130 mochten en voor de echte ochtendspits de grote steden voorbij zijn. Het mooie is dat deze vakantie voor Erik en mij al even gepland stond, maar dat een goede vriend van ons dat niet wist. Met de vriendengroep van Erik hadden we namelijk besloten om iemand te verrassen voor zijn verjaardag door in groepjes aan te komen bij het vakantiehuisje van zijn ouders.

Om half 1 kwamen we aan in Normandië en de verrassing was zeer goed gelukt. De vriend dacht namelijk dat wij een week naar Valkenburg zouden gaan. De rest van de middag hebben we een beetje uitgerust en na samen barbecueën gingen we met alle vrienden een vuurtje stoken.

Dinsdag 24 augustus

De eerste dag waarop we iets gingen doen. Erik en ik besloten om samen met iemand uit de vriendengroep naar Omaha beach te gaan en daarna ook de Amerikaanse begraafplaats te bekijken. Erik wilde heel graag zwemmen, dus zwemkleding mee! Voordat we gingen zwemmen, maakten we nog een korte wandeling in de duinen. Op een gegeven moment kwamen we 3 hele lieve schapen tegen, die lekker aan het slapen waren in de zon. Toen was het tijd voor de volgende stop: zwemmen!

Dit was een hele rare ervaring. Want als je er even bij stil staat, bedenk je je dat op datzelfde strand heel wat jaren geleden gevochten is voor de vrijheid die we tot nu nog kennen. Ik bleef het dan ook even heel raar vinden om dan het water in te duiken voor een beetje golfjes springen. Wel was het een hele mooi omgeving om dat in te doen!

Na even golfjes springen, gingen we naar de Amerikaanse begraafplaats. Dat is een van de indrukwekkendste plekken waar ik ooit geweest ben. Na een klein stukje lopen word je ineens omringt door rijen aan rijen kruizen. Allemaal spierwit en gras dat bijna op de millimeter gelijk gemaaid is. Ik heb hier zeker met ogen vol tranen rondgelopen, want de iets van 9000 kruizen staan voor 9000 mensen, die gevochten hebben voor de vrijheid die ik ken. Indrukwekkend.

Woensdag 25 augustus

Vandaag is de verjaardag van de vriend waarvoor we afgereisd zijn naar Normandië. Naast het vieren van deze verjaardag gingen we ook met een hele groep naar de batterie van Azeville. Vanuit zo’n plek konden de Duitsers schieten op vliegtuigen en boten. Deze batterie is deels ondergrond en kan je bekijken samen met het tunnelstelsel.

Op de terugweg zijn we nog even langs de kerk van Sainte-Mère-Eglise geweest. Hier heeft namelijk een parachutist een aantal uur aan de toren gehangen en gedaan alsof hij dood was. Nadat hij gevangengenomen was, is hij ontsnapt en heeft de oorlog overleefd. Fun fact: de pop, die er nu hangt, hangt aan de andere kant dan waar de soldaat geland is. Want die kant is mooier voor op foto’s.

Donderdag 26 augustus

Het is alweer donderdag en ook vandaag stond er weer een uitje gepland. De hele groep is er namelijk maar tot zaterdag, dus dan moet je ook alles uit de korte vakantie halen. Vandaag gingen we met de groep naar Mont Saint-Michel. Vroeger kon je dit eilandje alleen maar bereiken als het eb was. Tegenwoordig gaat er een brug naar toe samen met pendelbussen (gratis) en paard en wagen (betaald). Wij besloten om te gaan lopen en moesten dus heen en terug 30 minuten lopen. Gelukkig is het uitzicht heel mooi, want anders had ik het niet willen doen.

De hele vakantie ben ik amper andere mensen tegen gekomen of waren de plekken heel groot waardoor de hoeveelheid mensen niet veel leek. Op Mont Saint-Michel kon je bijna over de hoofdjes lopen zo druk was het. Het is wel een aanrader om te doen! De wandeling naar toe is al mooi, maar de abdij is mooi en het uitzicht vanaf boven is ook erg mooi. Op de terugweg hebben we iets interessants gegeten, namelijk een halve baguette gevuld met knakworsten, patat (dit zit op het broodje) en saus. De combinatie lijkt niks, maar het is heeeeel lekker!

Vrijdag 27 augustus

Een relax dag waarop we schoongemaakt hebben en voor de rest niet veel gedaan hebben. Misschien wel meerdere potjes Mario Kart en Mario Party, want daar was bijna iedereen wel verslaafd aan deze vakantie. Het was ook even tijd om snacks te kopen voor de terugweg en nog even te tanken. Omdat het de laatste avond was, gingen we nog uit eten. Toen was de vakantie alweer op zijn einde.

Zaterdag 28 augustus

Het was weer tijd voor een dagje auto rijden. Dit keer stonden we niet om 1 uur  in de nacht op, maar de wat normalere tijd van half 8. Na een ontbijtje en de laatste spullen inpakken, vertrokken Erik en ik iets na 9 uur met Bertha weer richting Groningen. Een ritje met veel carpool karaoke, Mario Party en natuurlijk autorijden kwamen we rond half 8 in de avond aan. Gesloopt, maar voldaan na een hele leuke week.

Zondag 29 augustus

Een dagje uitslapen en bankhangen verder moest ik heel lang wachten tot de Formule 1 ‘race’. Een dag waarop ik echt geen ene flikker gedaan heb en daar heel tevreden over ben. Op naar nog 2 weken met waarin ik niet heel veel ga doen.

Advertentie

Gepubliceerd door

Deveny Tolboom

Diëtist en voedingsassistent. Combineert al haar wanhoop met de rest van haar persoonlijkheid. Lees al haar berichten op De Algemene Wanhoop

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s