Vervlogen Tijden in het Veenpark

“Samen vroeger beleven” staat op de website van het Veenpark. Dit openluchtmuseum bevindt zich in Barger-Compascuum, vlakbij Emmen. Het park laat zien hoe de inwoners van Drenthe als turfstekers vroeger in de 19e en 20ste eeuw leefden.

Het museum kent verschillende gedeeltes: het historische dorpje ‘Bargermond’, het nog meer historische dorp dat opgezet is door middel van plaggenhutten ‘Aole Compas’, een turfafgraving, een expositie en een Harmonium Museum (met zo’n 250 harmoniums –muziekinstrumenten die op het oog lijken op orgels- je moet er maar van houden). De expositie is klein en gaat over het leven van de veenarbeider en over hoe goed hout en menselijke resten bewaard blijven in veengrond. Het park is ruim opgezet, maar niet groot, dus je kunt de kunt de afstand tussen de verschillende onderdelen makkelijk bewandelen, maar je kunt ook gebruik maken van de twee treintjes en een boot.

De kruidenier in Bargermond

Wanneer je het dorpje ‘Bargermond’ binnenloopt, waan je je inderdaad in vervlogen tijden. Het leukste vind ik dat je bij de kruidenier snoep en Drentse droge worst kun kopen en versgebakken Smakbrood bij de bakker. Ook kun je de klompenmaker aan het werk zien en met oudhollands speelgoed spelen op het schoolpleintje tegenover het dorpskerkje. Verder zie je hoe de mensen woonden. Met vaak de bedstede in de woonkamer en altijd een kruisje of een spreuk over God boven de deur. Je vind vele verwijzingen naar toen: reclames voor sigaretten (tegenwoordig echt not done), oude schoolbankjes in het schooltje en fleece tafelkleden. Zo ook bij de plaggenhutten van zo ongeveer een eeuw eerder in ‘Aole Compas’ op de verende veengrond, waar je ziet hoe ze tussen hun eigen vee leefden aan simpele, houten tafels op simpele, houten stoelen. In onze tegenwoordige Ikea wereld ondenkbaar.

Een typisch interieur

Wat ik jammer vind, is dat niet alles even goed onderhouden is. Zo zijn veel kozijnen aan het rotten, zijn veel raampjes vies en is bijvoorbeeld de zitting van de stoel bij de kapper stuk. Het entreegebouw lijkt ook uit vervlogen tijden te komen, maar dan niet met opzet. De vertelling over de huisjes kan beter. In de buurt van de huisjes staan wel (vrij lange) verhalen over een fictieve familie uit Bargermond, maar ik zou graag een kortere, duidelijkere omschrijving zien van wie er in het huisje zou kunnen wonen.

Een plaggenhut in Aolde Compas

Deze verhalenvertelling is bij bijvoorbeeld het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen of het Openluchtmuseum in Arnhem veel meer aan de orde. Daar laten ze je constant in de beleving van het zijn in vroegere tijden. Mijn vader raakte in Enkhuizen aan de praat met een ‘inwoonster’ en vertelde over hoe we over de Afsluitdijk waren gekomen. Deze vrouw kende dat niet. Ze moest ook niets hebben van “die nieuwe industrie” en dat was toch niet handig voor de vissers. Dit staat haaks tegenover hoe “Highway to Hell” door het bakkertje in het Veenpark schalde.

Het dorpsschooltje in Bargermond (met nonnenpoppen waar ik me dood van schrok)

De sfeer in het park is wel heerlijk relaxed en de medewerkers zijn heel vriendelijk. Ook zijn de treintjes en de boot een leuke toevoeging, met name het veentreintje. Deze rammelt niet alleen naar de turfafgraving, maar ook door het Drentse hoogveengebied, wat een prachtig stukje natuur is. Het is een mooi tochtje, waarna je uitleg krijgt over hoe het turfsteken vroeger in zijn werk ging. Hoe de mannen de allemaal gelijke stukken turf uit de grond staken met hun gereedschap en hoe de vrouwen ze vervolgens netjes opstapelden.

Het turfsteekveld

Al met al is het een leuk en afwisselend park. We hebben er een paar uur doorgebracht, maar ik moet eerlijk zeggen dat we niet naar het Harmonium Museum zijn geweest. Dit zit overigens gevestigd in een heel modern gebouw, dat nogal uit de toon valt (‘toon’, pun intended). Voor de beleving zou ik echter eerder het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen of het Openluchtmuseum Arnhem aanraden.

Het Drentse hoogveengebied met bloeiende heide

Het Veenpark is t/m 31 oktober dagelijks geopend. Voor meer informatie check: www.veenpark.nl

NO SPON

Gepubliceerd door

Leonie Zuidersma

Heeft Kunst, Cultuur en Media gestudeerd aan de RUG. Is daarnaast beroepschaoot. Meer over mij weten? Check dan mijn berichten bij De Algemene Wanhoop.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s