Review: Action Twinmarkers VS. Winsor & Newton VS. Ohuhu

Vandaag vergelijken we drie soorten alcoholmarkers. We vergelijken die van de Action, Winsor & Newton en Ohuhu. Maar eerst; wat zijn alcoholmarkers en hoe verschillen ze van normale stiften?

Alcoholmarkers verschillen met gewone stiften, omdat gewone stiften meestal op waterbasis zijn. Hierdoor hebben ze iets andere kwaliteiten dan normale stiften. Als je een vlak kleurt met een alcoholmarker, wordt het veel egaler dan met een normale stift. Bij een normale stift zie je dan meestal de stroken die je gemaakt hebt nog zitten. Verder kun je een met een alcoholmarker kleuren mengen en opbouwen. Zo kun je met een donkerdere stift over je al gekleurde vlak gaan om bijvoorbeeld schaduwen aan te brengen. Bij een normale stift lukt dit niet of nauwelijks, zonder dat je papier stuk gaat of je kleuren modderig worden. Ook kun je door mengen een kleurverloop maken. Door deze kwaliteiten kun je met alcoholmarkers professionelere tekeningen maken dan met gewone stiften. Als je informatie wilt over hoe je kun mengen en opbouwen met alcoholmarkers, check dan deze video van Jazza:

Een nadeel aan alcoholmarkers is dat ze bijna altijd door je papier lekken. Ook is niet elk soort papier geschikt, door dit doorlekken, maar ook doordat er soms een soort waaier effect ontstaat of het papier stuk gaat. Hierom is er speciaal markerpapier ontwikkeld. Markerpapier lekt minder door en maakt mengen makkelijker. Ook meuren de markers aardig, dus ik zal lekker naast het raam gaan zitten en ze niet zo snel aan je kinderen geven.

Een voorbeeld van één van mijn tekeningen met alcoholmarkers

De Drie Deelnemers
Vandaag testen we dus drie verschillende alcoholmarkers. We testen allereerst de Decotime Twinmarkers van de Action die je in verpakkingen van 3 of 12 stuks kunt kopen. De verpakkingen van 3 stuks kosten €0,99 en de die van 12 kosten €3,99. Ik kan je nu al verklappen dat dit een heel zacht prijsje is! Wel moet je oppassen, want dezelfde stiften zijn op internet ook voor veel meer te koop.

De tweede deelnemer zijn de alcoholmarkers van Ohuhu. Een etui met 40 stiften kost op Amazon €23,99. Je kunt kiezen uit meerdere hoeveelheden en ik heb zelf een etui met 120 stiften voor toen €65,99. Bij de Ohuhu markers krijg je naast een mooi bewaaretui ook een dik plastic vel bij om onder je papier te leggen tegen doordrukken.

De derde deelnemer zijn de Winsor & Newton Promarkers. Dit is de duurste van deze drie met 12 stuks voor €30,76. Je kunt ook grotere verpakkingen kopen, maar dit is tevens de enige soort die je ook los kunt kopen voor €2,99 per stuk. In een set zijn ze dus net iets goedkoper, maar soms is het juist fijn om de kleuren los te kunnen kopen, omdat je in een set altijd wat kleuren krijgt die je niet gebruikt. Wie meerekent ziet dat deze bijna drie keer zo duur zijn dan de Twinmarkers. Wel zijn ze nog ruim de helft goedkoper dan de koploper op de alcoholmarkermarkt; Copic, maar die laten we vandaag buiten beschouwing (ik ben geen miljonair en mijn vader heet geen Sinterklaas, dus die kan ik niet betalen).

Alle drie de soorten hebben dezelfde soort punten. Ze hebben aan de ene kant van de stift een fijne punt en de andere kant een bredere, zogeheten ‘beitelpunt’.

De Vergelijking: Top of Flop?

Een vergelijking van de kleuren van de drie deelnemers.

Wat meteen opvalt is dat de Twinmarkers veel doffer opdrogen dan de andere twee soorten. Winsor & Newton heeft meer pasteltinten, maar het doffe opdrogen van de Twinmarkers geeft dan weer niet datzelfde pasteleffect. Van de drie heeft Ohuhu de meest levendige kleuren en zijn de kleuren van Winsor & Newton het ‘diepste’. Alle drie de merken hebben een kleur die ze Pastel Blue noemen, maar ze zijn alle drie ontzettend verschillend. Die van Winsor & Newton lijkt de enige echte pastelkleur te zijn. De kleuren komen ook niet overeen met de kleuren op de doppen, dat doen die van Ohuhu wel en die van Winsor & Newton soms. Daarom is het belangrijk om altijd je stift eerst te testen op het soort papier dat je gebruikt voordat je hem inzet in je tekening.

De drie versies van pastel blue

Alle drie de stiften mengen even gemakkelijk. Uit de stiften van Ohuhu en Winsor & Newton lijkt wel net wat meer inkt te komen. Bij het opbouwen van lagen is er een verschil te merken. Misschien komt het door het doffe opdrogen, maar het maken van een schaduw in het blauwe vak wordt met de Twinmarkers lang niet zo mooi als met de andere twee deelnemers. Wel is het bij alle drie even goed gelukt om een egaal vlak te maken. Je ziet nergens de stroken die ik heb gezet.

Hoe de drie deelnemers met elkaar mengen
Het opbouwen van schaduw. Zie hier ook hoe dezelfde blauwe kleuren van Ohuhu en Decotime verschillen.

De verpakking is waarschijnlijk waar je het meeste kwaliteitsverschil kunt zien. De doppen van de Twinmarkers gaan het moeilijkste van de stiften en als je aan het gekleurde plastic stukje trekt, vliegt dat stukje eraf in plaats van dat de dop van de stift. Daarnaast hebben de Twinmarkers een vierkante vorm en dat wordt na een tijdje kleuren ongemakkelijk en zelfs wat pijnlijk. Ook zitten de beitelpunten net wat minder mooi op de plastic behuizing dan bij de andere merken.

Het gekleurde kapje komt makkelijk los

Het Eindoordeel
De Decotime Twinmakers zijn ondanks hun lage prijs helemaal niet slecht. Ze doen voor het grootste gedeelte wat een alcoholmarker moet doen: een egaal vlak geven, mengen en opbouwen. Dat opbouwen kunnen ze, maar niet zo mooi als de anderen. Ook drogen de kleuren dus wat dof op.

Winsor & Newton Promarkers geven een mooie kleur af en ook net wat meer inkt. Hierdoor zijn ze nog gemakkelijker te mengen en geven ze nog makkelijk een egaal vlak. Ook biedt Winsor & Newton meer pastelkleuren.

Ohuhu biedt qua kwaliteit en prijsverhouding echt een mooie middenweg. De kleuren zijn veel helderder en levendiger dan de Twinmarkers en ook deze geven wat meer inkt af. Alleen missen de Ohuhu markers de pasteltinten die Winsor & Newton wel biedt.

De Decotime Twinmarkers zijn dus helemaal geen slechte koop en zeker geen troep, maar hou er wel rekening mee dat niet elk papier geschikt is en de kleuren niet zijn zoals de doppen doen vermoeden. Wanneer je wat grotere werken wilt maken en er wat meer mee wilt, zou ik de Ohuhu of Winsor & Newton Promarkers kopen.

Gepubliceerd door

Leonie Zuidersma

Heeft Kunst, Cultuur en Media gestudeerd aan de RUG. Is daarnaast beroepschaoot. Meer over mij weten? Check dan mijn berichten bij De Algemene Wanhoop.

Eén gedachte over “Review: Action Twinmarkers VS. Winsor & Newton VS. Ohuhu”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s