Beeldverbreding: The Hate U Give

De laatste tijd vind ik dat ik me meer moet verdiepen in verschillende onderwerpen. Politiek, rassen, vooroordelen, het milieu en duurzaamheid zijn daar een paar van. Ik vind het belangrijk dat ik weet wat er speelt en me meer van dingen bewust ben.

Ook stroomt de media er best wel van over, is informatie bijna overal wel te krijgen en heeft iedereen een mening. Om hier rustig onderzoek naar te doen is misschien moeilijk, want wat vind ik interessant en hoe kom ik aan de juiste informatie?

Om een beginnetje te maken, heb ik het boek The Hate You Give gelezen. Ik hoorde er erg goeie dingen over en ik vond het een mooie kans om ergens te beginnen.

Het boek is heel interessant. Het is geschreven door inspiratie van de Black Lives Matter movement en dat merk je overal aan. De hoofdpersonage Starr is een zwart meisje, die meemaakt hoe haar jeugdvriend voor haar ogen wordt neergeschoten door een agent. De rest van het verhaal hoef ik je waarschijnlijk niet te vertellen, want dat kan je wel verwachten.

Het verhaal leest makkelijk weg en laat je ook (on)bewust over dingen nadenken. Er wordt goed uitgelegd hoe alles er aan toe gaat en wat voor invloed dat op iedereen heeft. Ik heb respect voor de schrijfster en de hoofdpersonage, want ik zou echt niet weten wat ik zou doen in zo’n situatie.

Om me nog eens extra erin te verdiepen, besloot ik ook om de film te kijken. Toen deze in 2018 uitkwam, heb ik hem bewust niet bekeken, omdat ik verwachtte dat hij heftig was. Ergens vind ik dit laf van mezelf, omdat ik ergens het idee had dat ik dit ontwijkte vanwege het ‘echte’ aspect. In een film wordt het natuurlijk erg aangedikt, maar het geeft je wel een idee van de realiteit.

Dus keek ik gistermorgen de film. Normaal als ik weet dat er iemand doodgaat, dan heb ik er niet zo heel moeite mee, maar dit keer was het anders. Doordat het boek goed visueel geschreven, kon je het makkelijk voor je zien. Het werd nog echter door het voor je te zien gebeuren.

Ik ben een huiler tijdens films en ook deze keer was het meerdere malen raak. Doordat ik het boek gelezen had, had ik moeite met de hoeveelheid onderdelen die ze niet lieten zien of minder uitgebreid. Erg jammer, want het is een erg goede film. Uiteindelijk ben ik meer van mening dat het boek ongeschikt is voor een film en zich beter had geleend voor een tvserie. Dan hebben/hadden ze meer tijd kunnen weiden aan alle belangrijke verhalen/onderdelen van de film, want deze moeten verteld worden.

Boek en film zijn beide een enorme aanrader en ik ben erg blij dat ik ze allebei alsnog gelezen en gezien heb.

The Hate U Give
Auteur: Angie Thomas
Uitgeverij: Blazer + Bray
GoodReads: ****

Uitgekomen op 24 januari 2019: ****

Gepubliceerd door

Deveny Tolboom

Diëtist en voedingsassistent. Combineert al haar wanhoop met de rest van haar persoonlijkheid. Lees al haar berichten op De Algemene Wanhoop

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s