Met kleur uit je wintersleur in het Groninger Museum

Bij ‘Chihuly’ in het Groninger Museum hoef je niet de juiste filter of kleurbalans uit te zoeken voor je Instagram-foto’s, dus gebruik vooral die hashtag #nofilter. De werken van kunstenaar Dale Chihuly die hier tentoongesteld worden zijn van zichzelf al kleurrijk en verwonderend genoeg. Soms lijken ze op een tropische bloementuin, soms op fel gekleurde zeeschelpen en soms op uitgezakte manden of kommen. Maar toch zijn ze allemaal gemaakt van glas. Overweldigend groot, maar blijkbaar dus ook ontzettend breekbaar (dat zullen we maar niet testen). Mocht je dus last hebben van een Blue Monday die al een aantal weken aanhoudt, ga dan zeker even langs in het Groninger Museum!

dav
“Fiori Boat” & Float Boat”

Dale Chihuly is een Amerikaanse glaskunstenaar die bijna uitsluitend gebruik maakt van glas. Hij probeert het glas zo dun mogelijk te blazen en is geobsedeerd door asymmetrie. Hij maakt het liefste werk dat past bij een natuurlijke omgeving. Zo zijn zijn glazen ‘manden’, ‘bloemen’, ‘bomen’ en ‘kroonluchters’ tentoongesteld geweest in menig plantenkas. Zo combineert hij het glas met natuur en laat dit in elkaar overgaan. In het Groninger Museum worden op dit moment de hoogtepunten uit zijn oeuvre tentoon gesteld. Het Groninger Museum is zo ver van een plantenkas als ik van Channing Tatum (*snift overdreven*), maar toch past het werk bijzonder goed bij de gekke vormen en felle kleuren van dit museum. Alsof het voor elkaar gemaakt is.

mde
“Niijima Floats” met “Octopus’s Garden” van The Beatles

Bij deze tentoonstelling krijg je een gratis, muzikale audiotour. Bij elke zaal zijn er vier liedjes waar je uit kunt kiezen. Die liedjes variëren van The Beatles tot Nirvana, tot Bob Dylan, tot een symfonisch orkest. Alle nummers zijn gekozen door Chihuly zelf en vormden inspiratie voor de werken die je ziet.

Sommige nummers hebben een hele duidelijke connectie met het werk, zoals het bubbelige “Octopus’s Garden” van The Beatles bij de ‘bubbels’ van “Niijima Floats” en Bob Dylans “Wallflower” bij de enorme rode bloemen die aan de muur hangen onder de naam “Persians”. Ik moest hardop lachen toen ik “Blowing in the Wind” hoorde bij “Sapphire Neon Tumbleweeds” (check de foto hieronder links, het zijn net van die ‘tumbleweeds’ uit Amerikaanse Western films, maar dan van lichtgevende neonbuizen.).  Andere nummers zijn een stuk minder voor de hand liggend. Op deze manier zou ik altijd wel door een museum willen lopen. Zo is het meer een beleving in plaats van simpelweg kijken naar vazen.

vazen

Het is geen lange tentoonstelling, wat ik juist fijn vindt. Zo kun je tot het einde genieten van de vormen, het glas en de speling van zwart met felle kleuren en raak je niet verveeld. Niet zo sip, kom uit je winterdip! Deze foto’s spreken toch voor zich?

Mijn persoonlijke favorieten zijn “Mille Fiori” (hieronder links) en “Persians” (rechts), omdat de kleuren voor mij overweldigend mooi zijn en ze niets te maken hebben met een vaas of schaal, terwijl veel andere werken daar wel veel van weg hebben. Een glazen vaas vind ik minder interessant dan deze gigantische glazen bloemen.

“Chihuly” is nog tot en met 5 mei 2019 te zien in het Groninger Museum. Klik hier voor meer informatie. 

Gepubliceerd door

Leonie Zuidersma

Heeft Kunst, Cultuur en Media gestudeerd aan de RUG. Is daarnaast beroepschaoot. Meer over mij weten? Check dan mijn berichten bij De Algemene Wanhoop.

Eén gedachte over “Met kleur uit je wintersleur in het Groninger Museum”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s