“The Greatest Showman” heeft de ol’ razzle dazzle

the greatest showman

*Boem* *Pats* Een diepe stemt zingt zacht: “Ladies and gents, this is the moment you waited for”. Kippenvel, overal. Hugh Jackman is een charismatische P.T. Barnum die met zijn glimlach en aantrekkingskracht, ondanks zijn imago als ‘King of Humbug’ iedereen voor zich weet te winnen, inclusief de kijker.

P.T. Barnum wordt geboren als zoon van een arme kleermaker en werkt zich via verschillende baantjes en zijn museum op tot ‘the greatest showman’ van zijn eigen circus met freakshow. Als klein jongetje is hij al verliefd op Charity (Michelle Williams), met wie hij later trouwt. Alles wordt weergegeven via opzwepende muziek en uitgebreide, strak gechoreografeerde dansscènes.

Barnum verbindt zich met theaterschrijver Phillip Carlyle, gespeeld door Zac Efron. Laten we gelijk maar eerlijk zijn, al sinds de eerste High School Musical heb ik een crush op Zac Efron. En terecht. Hij doet in deze film namelijk niet onder voor Jackman. Efron is sinds “The Start of Something New” er ook alleen maar knapper op geworden en zijn dansmoves alleen maar strakker. De steenkoude bioscoopzaal waarin ik “The Greatest Showman” zag (waarschijnlijk verwachtten ze geen bezoekers meer) warmde op toen hij aan “Rewrite the Stars” begon. Wedden dat hij voor mij wordt wat Richard Gere en Sean Connery voor mijn moeder zijn?

the greatest showman 2
Zac Efron als Phillip Carlyle

“The Greatest Showman” kent naast knappe mannen ook knappe choreografieën en is vooral een kleurrijk visueel en muzikaal spektakel. Wie zoekt naar een meer ingewikkelde en diepe verhaallijn, wordt teleurgesteld. De film blijft net als de personages oppervlakkig. De ‘freaks’ van Barnum blijven freaks en krijgen nergens diepgang. De vrouw met de baard wordt niet meer dan de voorloper van Conchita Wurst.the greatest showman 4

Ondanks de dunne verhaallijn worden er veel grote thema’s aangesneden, zoals klassenstrijd en de hele ‘geld maakt niet gelukkig’-wijsheid. Ook zou iedereen gelijk aan elkaar moeten zijn en zou iedereen even waardevol moeten zijn, ongeacht hoe je eruit ziet. Barnum probeert dat uit te dragen met zijn circus, maar uiteindelijk doet hij dat ook alleen maar om geld te verdienen.

Wat verwarring brengt, zijn de special effects. Die zijn zo overduidelijk nep en pixel-achtig dat het wel een artistieke keuze moet zijn geweest. Maar waarom? Is het vanwege het sprookjesachtige karakter van de film? Of is het vanwege de oude Hollywood musicalstijl waarvoor gekozen is? Mij stoorde het in ieder geval.

In deze film draait het ook helemaal niet om diepgang. Het gaat om kleurrijke dans en kippenvel opwekkende muziek. Het circus van Barnum was tenslotte ook geen hoge kunst met diepe verhalen. Het was gewoon spektakel. In de pauze van de film vroeg ik me niet af wat er nu zou gaan komen. Hoe het af zou lopen met de liefde tussen Phillip Carlyle en Anne Wheeler (Zendaya), maar ik vertrok na de film wel met een dikke glimlach. En als we P.T. Barnum moeten geloven, is dat de belangrijkste vorm van entertainment.

echte pt barnum (HistoryNet)
De echte P.T. Barnum met zijn General Tom Tumb (Bron: HistoryNet)

 

Gepubliceerd door

Leonie Zuidersma

Heeft Kunst, Cultuur en Media gestudeerd aan de RUG. Is daarnaast beroepschaoot. Meer over mij weten? Check dan mijn berichten bij De Algemene Wanhoop.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s