Rode ratatouille risotto

Je kan tegenwoordig bijna niet meer om de korte eetfilmpjes van een minuut heen. Elke dag spendeer ik altijd wat tijd aan het proberen niet te kwijlen op mijn telefoon. Een gedachte die dan standaard door mijn hoofd gaat: “Dat wil ik ook een keer maken.” Vaak sla ik het filmpje ergens op en kijk er dan niet zo snel meer naar, maar deze risotto moest en zou ik maken. Alleen was ik niet zo slim om te kijken of er ergens een recept was, dus ging ik het maken aan de hand het kijken van het filmpje. Dat betekende om de paar seconden stoppen en terugspoelen. Weer even vooruit kijken en dan weer terugspoelen. Op een gegeven moment kan zelfs een filmpje van een minuut heel saai worden.

Maar voordat je natuurlijk kan beginnen met koken, is het handig om te weten welke ingrediënten je nodig hebt en natuurlijk hoeveel je daarvan nodig hebt. Het filmpje heb ik eerst een aantal keer bekeken om alle ingrediënten goed te hebben en omdat ze met Amerikaanse maten werkten moest ik die ook omrekenen. Daarna kwam het stoppen, afspelen en terugspoelen. Maar het resultaat mag er zijn. Dit is zeker een van mijn favoriete risotto’s geworden en, nu ik het recept eindelijk op geschreven heb, ook makkelijk opnieuw te maken. Uiteraard deel ik het recept graag met je, zodat je zelf niet zo hoeft te struggelen als ik.

Ratatouille risotto
Voor 4 personen

Ingrediënten
– 1 aubergine
– 200 g tomaten
– 1 courgette
– 6 tenen knoflook
– 4 eetlepels olijfolie
– 2 rode uien
– 1 eetlepel rozemarijn (vers of gedroogd)
– 1 eetlepel tijm (vers of gedroogd)
– 50 g zongedroogde tomaatjes
– 15 g boter
– 200 g risottorijst
– 250 ml rode wijn
– 1 l groentebouillon
– 1 eetlepel tomatenpuree
– 30 g pijnboompitten
– 14 g basilicum
– Peper
– Parmezaanse kaas (optioneel)

Bereidingswijze
– Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
– Snijd de aubergine, tomaten en courgette fijn en leg ze in een ovenschaal. Doe daarbij 4 tenen knoflook, strooi er wat peper over heen en gebruik 2 eetlepels van de olie om er overheen te sprenkelen. Hussel de groentes even om, zodat ze allemaal bedekt zijn met wat olie en peper. Zet de ovenschaal voor 30 minuten in de oven en ga ondertussen verder met de rest.
– Snijd de uien en de overige 2 tenen knoflook fijn. Verhit in een pan de andere 2 eetlepels olie en doe daarbij de uien. Voeg als deze een beetje glazig zijn de knoflook, rozemarijn, tijm, zongedroogde tomaatjes en boter toe. Voeg als de boter gesmolten is en alles lekker begint te geuren de risottorijst toe en roer deze door het mengsel heen.
– Draai nu het vuur naar middelhoog of laag. Voeg de rode wijn toe en roer totdat deze is opgenomen door de rijst. Voeg nu 250 ml bouillon toe en roer deze door de rijst heen en wacht met toevoegen van meer bouillon, totdat alle bouillon door de rijst is opgenomen. Voeg voordat je voor de derde keer bouillon toevoegt de tomatenpuree bij de risotto. Roer deze eerst goed door de rijst voordat je verder gaat met de bouillon.
– Als de rijst de laatste bouillon heeft opgenomen, kan je de pijnboompitten, basilicum en groente uit de oven erdoorheen roeren.
– Je risotto is nu klaar! Serveer deze met wat geraspte Parmezaanse kaas, versgemalen peper en verse basilicum. Ook lekker met een verse ciabatta met kruidenboter en/of tapenades. Een simpele salade doet het ook altijd goed!

Tips
– Bij de bereidingswijze heb ik het over middelhoog of laag vuur. Dit is helemaal naar eigen schatting. Verdampt de bouillon voor jouw gevoel heel snel en krijgt de rijst geen tijd om deze op te nemen, dan staat je vuur te hoog. Heb je juist het gevoel dat je uren aan het roeren bent, dan staat je vuur misschien te laag. Risotto maken vergt nogal wat aandacht en oefening, maar loont altijd. Na een paar keer maken krijg je gevoel voor hoe hoog je vuur moet staan.
– Vind je 250 ml bouillon toevoegen te veel in één keer? Dan kan je natuurlijk ook minder toevoegen. Je moet dan wel vaker bouillon toevoegen en wat later de tomatenpuree toevoegen.
– Voeg geen zout toe! Zout zit namelijk van nature overal al in. Ook zit het in tomatenpuree en in de bouillon. Het is dus echt niet nodig om het nog extra toe te voegen.
– De groente kan je zo grof of fijn snijden als je zelf wilt. Zelf snijd ik ze niet al te fijn, maar lekker grof. Vind ik net wat lekkerder eten.
– Bij de vers afdeling van de supermarkt kan je zongedroogde tomaatjes vinden. Die vind ik zelf net wat lekkerder dan uit een potje.

En houd jij van risotto? Of is de uitdaging jou te groot? Laat het me weten en vooral als je deze een keer gemaakt hebt. Je krijgt er geen spijt van en succes bij anderen is gegarandeerd!

Advertenties

Gepubliceerd door

Deveny

Studeert Voeding en Diëtetiek aan de Hanzehogeschool. Combineert wanhopigheid met oprechtheid. Lees al haar berichten op De Algemene Wanhoop en Sincerely Deveny

One thought on “Rode ratatouille risotto”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s