Vadeur

Vader (uitgesproken als vadeur), paps, ouwe, papsie, pappaatje, papa. Enkele voorbeelden voor hoe ik mijn vader aanspreek. Morgen wordt hij alweer 55 jaren jong. Een mooi moment om jullie voor te stellen aan één van mijn grootste helden. Een man met wie ik enorm veel deel en niet alleen de helft van mijn DNA.

Maar wie is mijn vader? Hij is een geboren en getogen Hagenaar en heeft ooit drie keer binnen 24 uur in drie verschillende stadia van nuchterheid aan mij gevraagd of die toren in Groningen de Martinitoren is. Iets waar ik hem na vier/vijf jaar nog steeds mee plaag. Vadeur heeft nooit ergens anders gewoond dan in Den Haag. Maar sinds ik in Groningen woon, zou hij het volgens mij niet erg vinden om Den Haag te verruilen voor het Hoge Noorden. Papsie is een man met vele hobby’s. Naast het vele stilzitten voor het lezen van boeken en films kijken in de bioscoop, is hij ook veel onderweg om tentoonstellingen in musea te bekijken of kroegjes te ontdekken voor lekkere biertjes en/of wijntjes. Ook vindt hij het niet erg om regelmatig naar een concert te gaan.

Naast deze hobby’s heeft hij ook een enorme verzameldrang. Literaire juweeltjes, boekenleggers, cactussen, boekenweekgeschenken en mini biebjes zijn een paar voorbeelden van de verzamelingen die in Huize Tolboom verspreid liggen. Aan de Literaire juweeltjes (@literaire_juweeltjes) en de mini biebjes (@minibiebdenhaag) heeft hij ook een Instagramaccount geweid.

Vaak wordt er gezegd dat ik het uiterlijk van mijn moeder heb, maar het karakter van mijn vader. Hierdoor heb ik mij vaak genoeg afgevraagd hoe mijn moeder het soms met ons overleefd. Paps is eigenwijs, komt altijd voor zijn mening uit en zal altijd eerlijk tegen je zijn. Maar hij staat ook altijd voor je klaar om te luisteren en je te helpen. Met één telefoontje kan hij ervoor zorgen dat 250 km niet zo ver meer lijken. Dit geldt overigens ook voor mijn moeder.

Maar lieve paps, dank je wel. Dank je wel voor alle ritjes die je voor mij maakt om naar Groningen te komen. Voor alle biertjes die we samen drinken. Voor alle grappen die je met mij uithaalt. Voor alle goede gesprekken die we hebben. Voor alle etentjes met mama, Erik en vele anderen. Voor alle letterlijk en figuurlijke duwtjes in de rug. Voor dat je altijd in mij geloofd. Maar vooral bedankt dat je MIJN vader bent.

Gepubliceerd door

Deveny Tolboom

Diëtist en voedingsassistent. Combineert al haar wanhoop met de rest van haar persoonlijkheid. Lees al haar berichten op De Algemene Wanhoop

3 gedachten over “Vadeur”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s