Hysterie en karretjesterreur op de Huishoudbeurs

Mensen die ellebogen in andermans zij zetten om een hapje tosti te bemachtigen, karretjes die snoeihard over je tenen zoeven en vrouwen die naar elkaar gillen, omdat ze in alle hevigheid willen laten weten dat ze nog bestaan en waar ze dan precies bestaan. Ik beschrijf hier geen situatie in een nog onbekende oorlog. Of misschien wel. Het is de Huishoudbeurs.

Dit jaar was voor mij mijn allereerste ervaring op de Huishoudbeurs. Ik ging samen met mijn vriendin Simone. We hebben het al over de Huishoudbeurs gehad sinds onze middelbare schooltijd en we vonden het nu wel eens tijd om deze ‘droom’ te verwezenlijken. We hadden geluk met een Black Friday-actie en hadden het tweede kaartje gratis.

52700610_328657597766403_3801000543191564288_n
Voor de beurs: nog vol goede moed.

’s Ochtends op het station in Groningen verzamelden zich al voorzichtig groepjes vrouwen. “Zouden zij ook naar de Huishoudbeurs gaan?” “Het zal wel niet…”. Jawel hoor. Allen luid kakelend en gewapend met een boodschappenkarretje op wieltjes dringen ze zichzelf de Intercity in, met z’n allen op weg naar de RAI. De NS-mannen op het perron genieten van het aangezicht. “Is het weer Huishoudbeurs ofzo?”. Jep, dat is mijn lot. Simone en ik gingen nog redelijk undercover met alleen een schoudertas, zonder zo’n boodschappen-terreur-karretje.

Eenmaal op station RAI ontvouwt zich een soort polonaise aan vrouwen in alle soorten en maten: vriendinnen, grijze duiven, huisvrouwen met een kortpittig kapsel, moeders met dochters, vrouwen die eruit zien alsof de stress hen nu al te veel is geworden en ervaren Huishoudbeursgangers die volledig opgetut zijn en hun boodschappenkarretje als paraplu gebruiken boven hun hoofd. Deze polonaise loopt door tot aan de ingang van de RAI.

Vechtersbaasjes
Binnen was het vooral bij het gedeelte waar je gratis dingen kunt proeven en bij de stand van Blond Amsterdam hysterie, vechten en gillen. Duiken op de jodenkoeken, kosten wat kost een stukje bemachtigen. Het maakt niet uit van welke smaak. HET IS TENSLOTTE GRATIS! DIE TRUT STAAT IN DE WEG! IK HEB RECHT OP EEN STUKJE KOEK! GEAAAA! ZE HEBBEN HIER KOEK!

Bij de stand van het merk Hands Off My Chocolate heb ik het wel heel letterlijk aan den lijve ondervonden. Ten eerste hebben ze de mini-vitrine waarin ze de verschillende smaken hebben uitgestald met duct tape dichtgeplakt. Daar zal wel een reden voor zijn… Wanneer ik in het rijtje sta te wachten om een stukje te proeven, probeert er een vrouw achter mij letterlijk door mij heen te kruipen. Ik voel haar tieten in mijn rug en haar hoofd hangt naast mijn gezicht, op mijn schouder. Ik voel haar borstelige, grijze haren in mijn oor. Je zou het maar missen natuurlijk. Maar wat wil je ook anders op een plek waar zoveel vrouwen bij elkaar komen? Dat staat garant voor gevaar.

52516546_414394989308144_8221597311931777024_n

De kraamhouders
Ondertussen verkopen de kraamhouders rustig door. Die hysterie lijkt ze inmiddels niet meer te bereiken. Allen zijn sympathiek en maken het voor henzelf leuk, zo roepen de meiden bij de Ariel Pods vrolijk “PODSAKKIEDEE” bij elke tester die ze uit delen, dansen de meiden van een andere reclamestand vrolijk mee op de muziek van Blizzert en lachen de mannen van Groupon de zwetende, sleurende vrouwen hartelijk uit, terwijl ze reclame foldertjes in de open tassen proppen. Wat ik dan weer hilarisch vond was dat de stand van Beppy: tampon zonder touwtje naast de stand van de bloedbank stond.

53459798_2604288202920220_5710827858109136896_n

De meeste kramen hadden oprecht leuke aanbiedingen of gratis producten en ik heb me dan ook suf geshopt op nog een redelijk gering budget! Zo heb ik glazen en placemats van Blond Amsterdam, doucheolie van Drs Leenarts, Calvé pindakaas repen, blikjes Red Bull, Kips Vega producten, Granola, crackers, soep, een boek van Heel Holland Bakt en nog veel meer meer voor minder dan 50 euro.

52835334_311163672877588_920400006790250496_n
De notenkraam speelt lekker in op het thema

Thema 2019: erotiek
Het thema van dit jaar was ‘erotiek’. Dit was niet over the top aanwezig. Behalve dat ik een vrouw heel voorzichtig en licht beschaamd om zich heen kijkend glijmiddel zag proeven, er een lange rij van huisvrouwen met kortpittige kapsels bij het rad van fortuin van Easy Toys stond en iedereen werd uitgenodigd voor een spelletje ‘dildo vangen’. Bij dit spelletje stond een vrouw met een klein baby’tje op de arm. “Jeetje, met zo’n kleintje erbij.” “Tja, die komt ook ergens vandaan…”.

Huiswaarts en tips voor dummy’s
De terreurkarretjes die ’s ochtends nog fier boven het hoofd werden gedragen worden nu zuchtend en kreunend meegesleurd. Volgestouwd met Sodastreams, gratis testers en jodenkoeken. Sommigen moeten al scheldend harder trekken aan hun karretje en komen bijna niet vooruit. Wanneer ik dichterbij kom, zie ik waarom. Na een dag lang mensen te laten struikelen en met grof geweld over tenen heen te zijn te getrokken, heeft het karretje het dan toch begeven en mist een wiel. Hij is nog wel goed om voor je uit in de trein te gooien om zo een plekje te bemachtigen (serieus, kijk uit voor je hoofd en andere ledematen wanneer je terug gaat).

52908653_2039854026143263_273105545739632640_n

 

Verdere tips van deze dummy voor de volgende:
– Zorg dat je in goede conditie verkeerd wanneer je met alleen shoppers gaat. Ik heb mensen gehoord over spierpijn in armen en schouders. De terreurkarretjes zijn vreselijk voor je medemens, maar wel aan te raden wanneer je geen spierbundel bent.

 

– Koop geen drinken bij eetplekjes van de RAI zelf. Voor een flesje cola betaal je maar liefst €3,70. Dan kun je beter je leven wagen bij “Food & Drinks” en vier blikjes Red Bull kopen voor €2.

– Kun je al het gebeuk niet meer aan en heb je behoefte aan iets lieflijks? Met je ticket tot de Huishoudbeurs heb je ook toegang tot de Negenmaandenbeurs. Wij zijn ook allebei niet zwanger en zijn kinderloos, maar het is wel heerlijk bijkomen. En in een Nijntje Pleintje heeft toch iedereen zin? Het gedeelte waar er producten worden verkocht voor huisdieren is trouwens ook nog redelijk relaxed.

– Draag een helm, schoenen met stalen neuzen en scheenbeschermers.

Gepubliceerd door

Leonie Zuidersma

Heeft Kunst, Cultuur en Media gestudeerd aan de RUG. Is daarnaast beroepschaoot. Meer over mij weten? Check dan mijn berichten bij De Algemene Wanhoop.

5 gedachten over “Hysterie en karretjesterreur op de Huishoudbeurs”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s