Rembembem Extravagante Brownie (met lactose- en glutenrvrije variant)

In alle bescheidenheid kan ik zeggen dat mijn zelfgebakken brownie al jaren beroemd en berucht is. Voor mijn eigen recept heb ik wat recepten samengevoegd tot ik het ultieme succesnummer vond. En stiekem is die dus niet zo moeilijk. Op vriendelijk (maar vooral dringend) verzoek van mijn collega’s, maak ik deze elk jaar om te trakteren met mijn verjaardag. Dit jaar maakte ik ook een lactose- en glutenvrije variant. En die is helemaal niet gek!

Allergieën zijn alles behalve handig, maar gelukkig wordt het tegenwoordig steeds makkelijker om toch mee te kunnen doen met de rest. Ik verving in mijn standaard recept simpelweg wat producten en voilà! Ik gebruikte glutenvrij zelfrijzend bakmeel van AH, maar dit bestaat ook van Koopmans. Daarnaast gebruikte ik de plantaardige boter van Violife, maar ik heb ook goede dingen gehoord over de boter van Flower Farm en Flora Plant. Tenminste één van deze merken ligt tegenwoordig wel bij elke supermarkt in de koeling. Brownies maak je altijd met pure chocolade en veel varianten hiervan zijn al vegan en dus lactosevrij, alleen staat dat er helaas niet altijd duidelijk op. Lees de verpakkingen dus goed, maar lactosevrije pure chocolade is vrij makkelijk te krijgen.

Ingrediënten
225 gr. pure chocolade
225 gr. roomboter
350 gr. suiker
3 eieren
150 gr. zelfrijzend bakmeel
theelepel vanille extract
snuf zout

Wat de brownie extravagant maakt:
150 gr. witte chocolade
Sprinkles, stukjes karamel, mini marshmallows of 50 gr. gesmolten melkchocolade

Of bijvoorbeeld glutenvrije Oreo’s van AH merk met gesmolten pure chocolade
Gebruik voor de decoratie je fantasie!

Aan de slag!

Verwarm de oven voor op 150 graden (heteluchtoven).

Smelt de chocolade samen me de boter au-bain-marie.

Klopt ondertussen de eieren met de suiker, een snuf zout en de vanille extract met een mixer dik en romig.

Laat de chocoladeboter wat afkoelen tot ongeveer lichaamstemperatuur, zodat de eieren niet gaan schiften. Schenk vervolgens de chocoladeboter al roerende bij de eiercrème.

Zeef het bakmeel erboven en spatel dit voorzichtig door het mengsel om het mengsel luchtig te houden. Spatel dan ook niet te lang.

Schep het beslag in de vorm en bak de brownie ongeveer 40 minuten gaar in de oven. Check met een satéprikker of de brownie gaar is. De binnenkant mag wat zacht zijn, maar er mag geen vloeibaar beslag meer aan de satéprikker zitten.

Laat de brownie afkoelen voordat je hem decoreert.

Voor de witte chocoladevariant (die helaas niet lactosevrij is): smelt de witte chocolade au-bain-marie en smeer deze met een spatel uit over je brownie. Strooi hier vervolgens je verdere decoratie overheen.

Gepubliceerd door

Leonie Zuidersma

Heeft Kunst, Cultuur en Media gestudeerd aan de RUG. Is daarnaast beroepschaoot. Meer over mij weten? Check dan mijn berichten bij De Algemene Wanhoop.

Eén gedachte over “Rembembem Extravagante Brownie (met lactose- en glutenrvrije variant)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s