De Grote Kruidnotentest

Sinterklaas is de beste tijd van het jaar. Al helemaal op het gebied van snoep. Zodra de zakken kruidnoten in de winkel liggen, koop ik ze. Als ik in de zomer zin krijg in speculaas, bak ik het. Daarom heb ik de taak op mij genomen om eens goed uit te zoeken welke kruidnoten nou het beste zijn. Ik vroeg een panel van 9 kruidnotenliefhebbers (familie, vrienden en collega’s moesten eraan geloven) om met mij mee te proeven. Geheel uit het belang van de lezers van De Algemene Wanhoop en totaal niet uit hun eigen belang hebben ze hun oordeel gegeven over 4 soorten kruidnoten.

In deze Grote Kruidnotentest strijden de kruidnoten van Hema, Bolletje, Van Delft en Peppernuts tegen elkaar. Wie maakt de lekkerste kruidnoten? Wiens kruidnoten moeten in de zak mee naar Spanje om nooit meer terug te worden gezien?

De test was een blinde test. De kruidnoten werden van elkaar gescheiden op een bordje gelegd, zonder dat het panel zag welk merk waar lag. Allereerst hebben ze alle kruidnoten geproefd en een oordeel gegeven over iedere kruidnoot. Vervolgens hebben ze een top 4 gemaakt en daarna hebben ze nog gegokt welke kruidnoot van welk merk was.

Van Delft
Het is in deze winkel even zoeken naar de ‘gewone’ kruidnoten, maar ze hebben ze toch tussen de unicorn- en feestmixen. Een zakje van 250 gr. kost bij Van Delft €3 en is daarmee één van de duurdere varianten. Het panel was nagenoeg unaniem over dat deze kruidnoten een sterke roombotersmaak hebben. Dit staat ook wel aangekondigd op de verpakking. Wel zijn ze knapperig, maar niet te hard en hebben een volle smaak.

Bolletje
Een zakje met 200 gr. kruidnoten van Bolletje kost bij de Albert Heijn €0,99. Niet duur, maar nog niet de goedkoopste. De kruidnoten van Bolletje worden over het algemeen als het meest kruidig beschouwd. Ook is de knapperigheid fijn en eten ze lekker makkelijk weg. Wat mij betreft nóg beter dan hun beschuit.

Hema
De kruidnoten van Hema zijn by far het goedkoopste binnen deze test. Een zakje van 250 gr. scoor je voor €0,75. Deze zijn net een klein tikkeltje groter dan de varianten van Bolletje en Van Delft, maar verder zijn de drie bijna niet van elkaar te onderscheiden in uiterlijk. De kruidnoten van Hema zijn volgens het panel lekker kruidig. Ze zijn knapperig, maar worden door sommigen ook als een beetje droog ervaren.

Peppernuts
Peppernuts is qua winkel vergelijkbaar met Van Delft, maar is een stuk minder bekend. Toch is ook deze winkel afgeladen met creatieve smaken en was het zoeken naar de ‘normale’. Een zakje bakkerskruidnootjes van 250 gr. kost er ook €3, net als bij Van Delft. Het is wel de vreemde eend in de bijt. Dit zijn namelijk bakkerskruidnootjes. Een gekke kruidnoot voor mensen zoals ik, die uit de Bolletje generatie komen. Ze hebben een ander uiterlijk én een andere smaak. “Ze zijn een beetje zoals de Pieten tegenwoordig, een stukje lichter”, merkt een panellid op. Ze zijn bij het doorbijten harder dan de rest, maar zijn vervolgens zacht van smaak. De associatie met taaitaai en anijs wordt door iedereen al snel gemaakt en hij doet een beetje klassiek aan.

De blinde test. 1 was Hema, 2 was Peppernuts, 3 was Bolletje en 4 was Van Delft.

Maar welke is nou het lekkerst?
Allereerst; niemand krijgt een onvoldoende. Zoals één van de panelleden zei: “Ik vind deze niet het lekkerst, maar als ik hier een zak van had, at ik hem zo op.”.

De meningen zijn verdeeld, maar bij de meerderheid komt Bolletje als winnaar uit de test. Twee mensen vinden Van Delft het beste en twee mensen vinden Peppernuts de winnaar. Eén panellid gaf aan dat ze Peppernuts de winnaar vond, omdat ze aan dat soort kruidnoten goede herinneringen heeft. Sinterklaas is tenslotte ook een sentimenteel feest.

Vier mensen vonden daarentegen die van Peppernuts echter het minst lekker. Volgens mij is dat vooral, omdat we de Bolletje en Hema-achtigen gewend zijn en niet zozeer de bakkerskruidnootjes. Ook vonden drie mensen de Van Delft kruidnoten juist het minst lekker, door de roombotersmaak. Hema eindigt bij bijna iedereen een beetje in de middenmoot en bij twee mensen als laatste, maar eigenlijk altijd achter Bolletje.

Smaken verschillen, maar Bolletje gaat met de beker naar huis. Of je daarna voor  Van Delft of Peppernuts zou kiezen is afhankelijk van je voorkeur in taaitaai en je sentiment. De Hema is weliswaar lekker goedkoop, maar zet daar niet je zinnen op.

Welke kruidnoten zou ik de volgende keer moeten testen? En welke zijn jouw favoriet?

Advertentie

Gepubliceerd door

Leonie Zuidersma

Heeft Kunst, Cultuur en Media gestudeerd aan de RUG. Is daarnaast beroepschaoot. Meer over mij weten? Check dan mijn berichten bij De Algemene Wanhoop.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s