Vega Bitterbaltest: Mora VS. Albert Heijn

Toen ik steeds meer vegetarisch ging eten, maakte ik nog regelmatig een uitzondering voor bitterballen en kroketten. Dat waren immers mijn favoriete snacks en ‘vleessoorten’. Gelukkig werden op dat moment de vegetarische snackopties drastisch uitgebreid en kon ik naar hartenlust vegetarische kroketten naar binnen schuiven. Inmiddels zijn die opties nog meer uitgebreid en kunnen mensen die voor een vegetarische in plaats van rundvlees bitterbal kiezen, zelfs nog een keuze maken uit verschillende merken. Maar welke moet je dan kiezen?

Vandaag zetten we de Vegetarische Draadjesvleesch Bitterballen van Mora (in samenwerking met De Vegetarische Slager) tegenover de Vegan Bitterballen van het Albert Heijn huismerk. Beiden moeten op ‘echt vlees’ lijken en het zijn dus geen kleine versies van een groentekroket. Beiden zijn ovensnacks en kosten €2,99 voor 12 stuks. Voor de prijs hoef je deze keer wonder boven wonder dus niet voor het huismerk te kiezen. Bijzonder…Ook de bereiding komt bij beide merken overeen. Ze moeten voor 9 á 10 minuten op 200 graden in de Airfryer of wat langer in de oven op 220 graden.  

De Test
Als ik ze uit de Airfryer haal, is er een duidelijk verschil tussen beide merken te zien. Het krokante jasje van de Vegan Bitterballen van Albert Heijn ziet er wat ‘ruwer’ uit en die van Mora wat netter. De bitterballen van Albert Heijn zijn een heel klein beetje groter dan de variant van Mora. Ze voelen allebei even stevig aan en zijn geen van beiden van die vieze zacht-sompige excuses voor een bitterbal.

Links de bitterballen van Mora en rechts die van het Albert Heijn huismerk

Bij het afbijten merk je wel gelijk dat de Mora Vegetarische Draadjesvleesch bitterballen net wat steviger zijn en net wat meer in vorm blijven dan die van Albert Heijn. Ook vind ik de smaak van de Mora bitterballen nét beter dan die van Albert Heijn. Misschien heeft het er mee te maken dat de Albert Heijn bitterballen vegan zijn en niet ‘alleen maar’ vegetarisch, maar de Albert Heijn bitterballen proeven ook veel vegetarischer dan die van Mora.

Het kan komen doordat de Draadjesvleesch bitterbal ook echt haar naam eer aan doet met kleine stukjes die op vlees lijken in de ragout, vlees dat ook in een ‘normale’ bitterbal te vinden is. De ragout in de Albert Heijn bitterballen is helemaal glad. De smaak is sowieso wat voller bij Mora. Op de verpakking valt dan ook te lezen dat er in de Draadjesvleesch bitterballen naast heel veel spul waarvan nepvlees gemaakt wordt ook knoflook, ui en verschillende kruiden zitten. In de Vegan Albert Heijn bitterballen zitten alleen ‘kruiden’ (serieus, zo beknopt staat dit laatste op de verpakking. Welke kruiden dit dan zijn laat men over aan de verbeelding).  

Mora Vegetarische Draadjesvleesch Bitterbal
Albert Heijn Vegan Bitterbal

Begrijp me niet verkeerd, de Vegan Albert Heijn Bitterballen zijn absoluut niet vies en de ragout is alsnog lekker kruidig. Albert Heijn verdient sowieso punten voor het ontzettend uitgebreide assortiment vegetarische en vegan producten. De Mora bitterballen zijn gewoon net wat lekkerder, voller en ‘echter’ van smaak.

Mijn vader de carnivoor maakte zelfs voor de Vegetarische Draadjesvleesch Bitterballen van Mora een uitzondering en proefde eens één. Hij was positief verrast! En dat mag best als een wonder worden gezien.

Gepubliceerd door

Leonie Zuidersma

Heeft Kunst, Cultuur en Media gestudeerd aan de RUG. Is daarnaast beroepschaoot. Meer over mij weten? Check dan mijn berichten bij De Algemene Wanhoop.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s