Boek vs. Serie: Shadow and Bone

Eigenlijk ben ik al redelijk laat met het reviewen en vergelijken van dit boek en diens verfilming als serie, maar soms heb je gewoon even een duwtje nodig voordat je het gaat doen. Het boek kende ik al een hele tijd, maar ik vond het ergens niet interessant genoeg om te gaan lezen en ik was Young Adult boeken ook erg zat.

Op een of andere manier word ik altijd heel erg getriggerd om boeken te lezen, zodra het verfilmd wordt. Ik moet en zal het boek lezen, voordat ik naar de film ga of de serie bekijk. Bij Shadow and Bone heb ik mij in kunnen houden, omdat ik al genoeg boeken op mijn to read-stapeltje had staan. Maar het kijken van de serie veranderde dat en wilde ik ook heel graag de boeken lezen. Nu ik het boek ook gelezen heb, ga ik proberen om antwoord te geven op de vraag: “Is het boek of de serie beter?”

Shadow and Bone gaat over Alina Starkov, een jongvolwassene die in een wereld leeft waar mensen, ook wel Grisha genoemd, elementen kunnen manipuleren en waar haar land Ravka gescheiden wordt door de Fold, een ondoordringbare duisternis waar ook monsters in schuilen. Alina ontdekt krachten bij zichzelf waardoor ze mogelijk haar land kan bevrijden van de Fold.

Het boek

Het is raar om het boek te lezen als je de serie al gezien hebt. In mijn hoofd ga ik alles gelijk vergelijken met wat ik al gezien heb in de serie. Dit is natuurlijk wel mijn eigen schuld. 😉 Wat ik fijn vind aan boekversie is dat Alina de enige verteller in het boek is en je niet meer te weten komt dan zij weet.

Ook is de schrijfstijl erg prettig. Ik las het boek in het Engels en het las eigenlijk net zo makkelijk weg als een Nederlandstalig boek. Het enige dat ik wel een beetje irritant vond, was dat de speciale namen van de Grisha continu gebruikt worden. Zo hebben alle personen, die een bepaald element kunnen manipuleren, een speciale naam. Zodra ik die even vergeten was of de link niet gelijk legde, werd het lezen een beetje moeilijk. Gelukkig staat er aan het begin van het boek een lijstje met alle namen en kan je hierdoor snel terughalen over welke soort persoon en/of element er gesproken wordt.

De serie

De serie is een goede verfilming van het boek. Toen ik het boek aan het lezen was, waren er niet gelijk punten die eruit sprongen, omdat ze anders waren. Soms kan je namelijk niet voorkomen dat iets veranderd moet worden en ik sta hier altijd wel open voor. Wat ik wel heel jammer vind, is dat je niet de gedachten hoort van Alina, zoals in het boek. Dit hadden ze prima als een soort voice-over kunnen doen. Nu weet je eigenlijk alleen wat je ziet en hoort in de serie.

Wat ook mooi gedaan is, is dat andere karakters wat meer uitgediept worden en dat niet alleen Alina belangrijk is. Dit is leuk, maar soms ook wat te veel. Je hebt hierdoor namelijk drie verhaallijnen, die ergens wel wat met elkaar te maken en ergens ook niet.

Conclusie

Na een wel overwegen beslissing moet ik zeggen dat ik het boek toch wat beter vind dan de serie. Het is een goede verfilming, maar doordat ze verhaallijnen uit andere series (die wel in hetzelfde universum afspelen) erbij halen, vind ik het wat te veel worden. In de Shadow and Bone-serie zelf zit al genoeg verhaal om een serie mee te vullen.

Ook vind ik het fijn dat je in de boeken de gedachten van Alina kan lezen. Hierdoor kan je net wat meer met haar meevoelen en heb je een beter idee wat er in haar hoofd omgaat. Maar de serie blijft een hele goede verfilming! Ik ben benieuwd naar het tweede seizoen!

Shadow and Bone
Auteur: Leigh Bardugo
Uitgever: Henry Holt
GoodReads: ****

Sinds 23 april 2021 te zien op Netflix

Gepubliceerd door

Deveny Tolboom

Diëtist en voedingsassistent. Combineert al haar wanhoop met de rest van haar persoonlijkheid. Lees al haar berichten op De Algemene Wanhoop

Eén gedachte over “Boek vs. Serie: Shadow and Bone”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s