Action Review: Heat Active Pen Starterkit

Ik ben als koopjesjager weer in de Action op jacht geweest naar leuke, creatieve artikelen om te proberen! Deze keer vond ik een “Heat Active Pen Starterkit” van Crafts & Co. Wat is het en wat kun je ermee? Is het het waard of had ik het beter kunnen laten liggen? Is het mooi of zooi?

Ik kocht de Heat Active Pen voor €2,99. Een koopje weer dus! Vooral gezien je op internet op verschillende websites dezelfde verpakking voor tussen de €10-€15 vindt. Gekkenwerk. In de verpakking zit een hittepen met daaraan een USB-kabel en een rolletje gouden folie.

Op de verpakking staat aangegeven dat je de pen ongeveer een minuut moet laten verwarmen door de USB-kabel aan te sluiten op een adapter in het stopcontact, je computer of een powerbank. Ook staat er dat je de pen alleen kunt gebruiken met ‘heat active folie’ van hetzelfde merk. Dat vind ik vreemd. Ik kan me voorstellen dat je er geen aluminiumfolie tussen moet gooien, maar folie van een ander merk zou toch ook moeten werken? Verder staan er geen instructies op de verpakking. Voor mij was het dus ook niet bepaald duidelijk hoe het precies werkt.

Gelukkig hebben we het wereldwijde web met daarop het pareltje genaamd Youtube. Hier zijn meerdere filmpjes te vinden over hoe je een dergelijke pen hoort te gebruiken. En het blijkt dus heel makkelijk te zijn!

Hoe gebruik je hem?
Met deze hittepen kun je door middel van folie afbeeldingen en teksten maken op papier, hout of leer. Door met de hittepen over een stukje folie te gaan, plak je als het ware die gedeeltes vast aan je ondergrond. Het doet me denken aan carbonpapier. Als je de USB-kabel van de pen aansluit zie je aan de achterkant van de pen een lampje branden. Heel handig, zo weet je of hij warm gaat worden of niet. Het snoer heeft overigens een redelijke lengte.

Ik knip een stukje folie af (wat wel wat lastig gaat, omdat de folie zo dun is) en plak hem met stukjes washi tape vast aan mijn ondergrond. Hierna teken en schrijf ik met de pen op de folie en plakken die stukjes folie vast. Zo simpel is het. Of lijkt het.

Het moeilijkste aan deze manier van werken is dat je geen potloodschets of iets dergelijks kunt overtrekken, omdat je een folie over je ondergrond moet leggen en je met de hittepen direct over het folie moet kunnen gaan. Je kunt hooguit een sjabloon gebruiken (die tegen de hitte kan), maar in principe moet het gewoon in één keer goed gaan. Het is even oefenen om strakke lijnen te kunnen zetten op de gladde folie. Je hoeft niet hard te drukken om de folie op de ondergrond te laten plakken.

Ik heb de pen op wit, zwart en kartonkleurig papier getest, maar ook op een houten sterretje. Overal was het resultaat mooi, maar voornamelijk de zwarte ondergrond liet het glanzende gouden folie mooi uitkomen. Ik had ook toevallig nog een rolletje regenboogfolie liggen, die ik op het kartonkleurige papier gebruikte. Dit geeft ook een heel grappig effect. Ik had ook geen enkele moeite om de folie op het houten sterretje te zetten. Dit ging net zo gemakkelijk als op papier. Het effect is een wat vroege, maar schattige kerstversiering. Ik denk dat dit vooral heel leuk is voor kaartjes, cadeaulabels of om bijvoorbeeld je eigen notitieboekjes te versieren en personaliseren. Ik denk dat ik het voornamelijk gebruik voor handlettering en kleinere tekeningetjes. Met het gouden folie vraag ik me soms wel af of het niet makkelijker is om gewoon een goede, dekkende, gouden stift te gebruiken, zoals die van Sakura.

Ik had ook nog wat rolletjes folie gekocht bij de Action. Deze waren €1,49. Het is een verpakking met vijf verschillende rolletjes van ieder 1 meter lang. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Ze lagen naast de Heat Active Pen, maar ik kwam er bij thuiskomst achter dat hier nergens op staat dat de folie geschikt is voor de Heat Active Pen. Ik heb het geheel eigenwijs en met brandgevaar (sorry, mam) toch even geprobeerd en het werkt super!

Mooi of zooi?
En dan nu de hamvraag: werkt de pen naar behoren en levert hij mooie resultaten op?

Ten eerste: Hij werkt. Anders dan bijvoorbeeld de brushpennen van de Action, ben ik over de Heat Active Pen behoorlijk enthousiast! Hij wordt bloedheet (kijk uit voor je vingers!). Het handvat wordt wel wat warm, maar niet heet. Ook stinkt het niet wanneer je met de hete pen over de folie gaat, wat wel zo fijn is. De folie blijft ook goed op de ondergrond zitten. Ik veeg het er niet zomaar weer vanaf, waardoor hij een mooi en blijvend effect geeft. Verder geeft het niet al te veel zooi, wat wel zo fijn is.

Doordat de pen een vrij kleine punt heeft, kun je er heel precies mee werken. Tegelijkertijd heeft dit ook een nadeel. Als je wat bredere lijnen wilt zetten, is het lastig om deze netjes te maken. Je hebt heel snel dat er deeltjes van het folie dan niet goed mee komen, waardoor er als het ware ‘gaatjes’ in je dikkere lijnen zitten. Dit kan ook nog een kwestie van oefenen zijn natuurlijk, of gewoon iets wat bij deze hobby hoort.

Zoals ze op Youtube zouden zeggen: ik geef de Heat Active Pen Starterkit een dikke duim omhoog! Ook raad ik je aan er gelijk wat extra folie bij te kopen, zoals de “Foil Art” folie die ik erbij vond, want ondanks dat er niets over de Heat Active Pen op de verpakking staat, werkt het prima!

Advertentie

Gepubliceerd door

Leonie Zuidersma

Heeft Kunst, Cultuur en Media gestudeerd aan de RUG. Is daarnaast beroepschaoot. Meer over mij weten? Check dan mijn berichten bij De Algemene Wanhoop.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s