4 dingen die je mogelijk herkent als je pas begonnen bent met beleggen

Sinds twee maanden mag ik mij zelf belegger noemen en heb ik de sprong gewaagd nadat ik de cursus Samen Starten met Beleggen van Nowherdays en Beleggen met Bart heb gevolgd. In deze twee maanden heb ik nog niet heel veel meegemaakt op de beurs, maar ik denk wel dat er een aantal dingen zijn die iedere belegger in het begin meemaakt.

Elke seconde bij je broker checken of er al iets gebeurd is
Een broker is een tussenpartij waarbij je aandelen kan kopen en die ze voor jou houden tot je ze verkoopt. Via hun website of een app kan je in de gaten houden of je aandelen meer waard beginnen te worden of dat je misschien verlies aan het lijden bent.

Toen ik net mijn eerste aandelen had, ging er geen minuut voorbij zonder te controleren of er al iets veranderd was. Erik werd er gestoord van, want in het begin juichte ik bij elke cent (doe ik nog steeds). Ik merk wel dat hoe langer ik er nu mee bezig ben, hoe minder vaak ik er aan denk. Het is tot nu toe een dag voorgekomen dat ik aan het einde van de dag er pas achter kwam dat ik mijn app nog niet gecheckt had. Gemiddeld kijk ik nu ongeveer drie keer per dag, dus dat is al een hele vooruitgang met elke minuut.

Grote ogen hebben als je in de min staat
Een van de eerste dingen die ik leerde tijdens mijn cursus, is dat het nooit zeker is of je winst of verlies maakt. De beurs kan altijd schommelen en ineens omlaag gaan. Hoe goed je tijdens zo’n cursus voorbereid wordt, je weet niet hoe je reageert totdat het echt bij je gebeurd.

De eerste dag dat ik in de min stond, was moeilijk. De cijfers die normaal groen waren, waren ineens rood. Het was maar een paar cent. Het precieze bedrag weet ik niet eens meer, maar toch kwam de gedachte in me op dat ik misschien een fout gemaakt had en dat ik er niet aan had moeten beginnen. Die twijfel blijft misschien altijd. In mei heb ik bijna de halve maand in de min gestaan, waardoor ik er enigszins mee om leerde gaan. Maar een stemmetje in mijn hoofd zei elke keer weer: “Je hebt pas verlies geleden tot je met verlies je aandelen hebt verkocht.” En dat klopt, want zolang je niks verkocht hebt, kan je geld altijd weer meer waard worden!

Continu nadenken over welke aandelen je de volgende keer gaat kopen
Als je een strategie hebt, dan kan het zijn dat je eenmalig aandelen koopt of dat je dat op een bepaald termijn nogmaals doet. Ik heb ervoor gekozen om maandelijks aan te kopen en was ik heel erg gefocust op welke ETF’s (Extrange Trade Funds) ik de volgende keer ging kopen.

Na heel wat tijd doorgebracht te hebben met het uitzoeken van verschillende ETF’s heb ik een lijstje gemaakt met acht ETF’s die ik wilde hebben. Mocht ik weer een interessante ETF vinden dan kan die erbij, maar voor nu moet ik mij houden aan deze acht ETF’s. Hiervan probeer ik zoveel mogelijk aandelen te kopen elke maand, zodat mijn portefeuille langzaam groeit en alles meer waard wordt.

Ergens hopen dat de aandelen wat zakken
Als aandelen minder waard worden, zijn ze goedkoper om aan te kopen en maak je misschien sneller winst. Zelfs toen ik in de min stond, hoopte ik ergens dat dit aanhield tot de volgende keer dat ik weer mocht aankopen. Zo kon ik meer ETF’s kopen voor hetzelfde geld en als alles dan weer in de plus stond, dan had ik meer winst dan verlies. Toch ben ik wel blijer dat een ETF winst maakt dan het verlies maakt.

Ben jij een (beginnende) belegger? Laat me dan vooral weten of je je in deze dingen herkent!

Lijkt het je ook interessant om te leren beleggen? Klik dan op de volgende link om bij de cursus Samen Starten met Beleggen van Nowherdays te komen. Dit is een affiliatie link en als je de cursus via deze link aanschaft, dan krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag.

Gepubliceerd door

Deveny Tolboom

Diëtist en voedingsassistent. Combineert al haar wanhoop met de rest van haar persoonlijkheid. Lees al haar berichten op De Algemene Wanhoop

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s