Zwembadverhalen

De wereld is er in de huidige situatie niet makkelijker of duidelijker op geworden. Soms kunnen dingen wel, vervolgens weer niet. Overal gelden regels en die zijn niet altijd hetzelfde. Gelukkig zijn er nu weer wat meer dingen mogelijk en zijn ook de zwembaden weer open. Zo kan ik ook eindelijk weer mijn baantjes trekken. Onder nieuwe regels.

Met je stoomboot in een cirkeltje
Na deze heropening moeten we in ‘rondjes’ zwemmen om zoveel mogelijk mensen op een veilige manier in het bad te kunnen laten zwemmen. Inhalen is (helaas) verboden en daarom is het bad opgedeeld in een gedeelte voor snellere zwemmers en een gedeelte voor rustige baantjestrekkers. Dit is natuurlijk een ego kwestie, die niet iedereen aan kan. Waar hoor je thuis? Zelf voel ik er wat spanning over. Ik wil eigenlijk niet bij de rustige zwemmers. Die vind ik meestal te langzaam, maar wat nou als de snellere zwemmers vandaag supersnel zijn? Ik heb al een tijdje niet gezwommen, straks kom ik niet mee in dat verdomde rondje. Gelukkig bleek ik één van de snellere en kwam alles mooi uit in mijn tijdsslot.

Wanneer mijn tijdsslot bijna voorbij is, komt er een vrouw aangesloft. Rustig stalt ze haar spullen uit en vervolgens gaat ze op de zwembadrand wat zitten poedelen. Ze laat zichzelf in het water glijden. Langzaamaan zwemt ze naar de overkant. Haar hoofd stijf boven water houdend, om haar permanentje te beschermen tegen het zwembadwater. Dit alles echter wel aan de kant voor de snelle zwemmers. Op de rand slaat een echtpaar dit tafereel gade. Hij draagt een miniem zwembroekje die weinig aan de verbeelding overlaat en heeft zijn even kleine zonnebril nog op. Zij is in alle opzichten groot en draagt een bijpassend groot, knaloranje badpak met pijpjes tot haar knieën. Ik heb ze vaker gezien. Ze is zeer assertief, soms een beetje té. In dit geval echter geen overbodige eigenschap, zo blijkt.

Ze geeft de poedelende vrouw het advies om aan de andere kant van de lijn, bij de rustige zwemmers, verder te gaan. “Ik zwom hier ook al voor dit hele gebeuren, dus ik weet niet waar je het over hebt, hoor.” zegt de vrouw met permanent defensief. De grote vrouw legt uit hoe het bad nu verdeeld is. “Ik wil daar helemaal niet heen, tussen die mensen!” kraait de vrouw met permanent, terwijl ze kijkt naar een verder leeg bad. “Daar kun je gewoon heen. Daar is helemaal niemand.” “Zwem jij harder dan ik dan?” “JA!” zegt de grote vrouw overtuigend. Geschrokken en toch wat angstig voor de grote vrouw, zwemt de vrouw met permanent naar de andere kant. Even later trekken de grote vrouw en haar wederhelft in zijn minieme broekje als een stoomboot op volle snelheid door het water. Daar wil je ook niet tussen belanden.

Mocht je die kleedruimtes nou gebruiken?
Al sinds de eerste golf moet je met je badkleding onder je kleding naar het zwembad komen en naast het bad je kleding uittrekken. Alleen na het zwemmen mag je de kleedruimtes gebruiken. Dit is al maanden het geval wanneer een oudere man de zwemzaal betreedt. Blijkbaar had hij er niet op gerekend dat hij zijn zwembroek al aan had moeten hebben, maar daar maakt hij geen enkel probleem van. Hij is niet zo preuts en trekt zonder aarzelen zijn broek naar beneden. Als zwemmers hebben we volop zicht op zijn oude mannen billen en toebehoren. Vriendelijk groet hij nog een ander iemand die de zwemzaal betreedt, voordat hij rustig aan (hij kan niet anders op zijn leeftijd) zijn zwembroek aantrekt. Zonder rode wangen of met een op een andere manier waarneembare schaamte is hij klaar voor zijn zwemuurtje.

Gepubliceerd door

Leonie Zuidersma

Heeft Kunst, Cultuur en Media gestudeerd aan de RUG. Is daarnaast beroepschaoot. Meer over mij weten? Check dan mijn berichten bij De Algemene Wanhoop.

Eén gedachte over “Zwembadverhalen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s