Review: Action Paint Markers VS. Posca

Sinds ik weer fanatiek teken, kan ik niet meer zonder mijn witte Posca pen. Dit is een pen waar een soort acrylverf in zit. De verf die eruit komt is dekkend en je kunt er details mee aanbrengen of foutjes mee weg werken. Je hebt er vaak iets meer controle over dan over een verfkwast en doordat ze dekkend zijn, zijn ze heel effectief. Nu komt de Action met Paint Markers en deze lijken vergelijkbaar te zijn met de Posca pennen. Zijn ze dat ook? Zijn ze net zo dekkend als de duurdere Posca pen? Volgens de verpakking kunnen ze op ondergronden als papier, karton, metaal en hout gebruikt worden. Is dat wel zo?

Het setje Paint Markers dat ik bij de Action uitkoos

Wat kost het?
Een setje van de Paint Markers kost bij de Action €3,95. Ze hebben verschillende kleursamenstellingen. Alle setjes bevatten acht markers. Hiervan drogen er 4 mat op en zijn er 4 metallic. Helaas kon ik geen setje vinden met een witte of zwarte Paint Marker. De markers hebben allemaal dezelfde puntdikte.

Posca pennen koop je over het algemeen los en hebben naast veel verschillende kleuren ook verschillende puntdiktes (van 0,7mm tot 15mm), waaronder ook een variant met een penseelpunt. Ook hier zijn glitterstiften van. De prijzen variëren tussen de €2,95 en €10,95 per stuk, afhangend van de puntdikte. Deze zijn dus een stuk duurder dan de Paint Markers van de Action.

De Paint Markers en Posca pennen

Het gebruik
De Paint Markers en de Posca pennen voelen ongeveer hetzelfde aan in gewicht. Wat direct opvalt is dat op de Paint Markers geen kleurnamen, puntdiktes of merknamen staan en op de Posca pennen wel. Hierdoor hebben de Paint Markers wel een goedkoper uiterlijk, maar dat is natuurlijk op zich niet erg.

De Posca pennen en Paint Markers werken beiden op dezelfde manier. Je moet ze voor gebruik eerst goed schudden en daarna de punten een aantal keer goed indrukken. Hierdoor stroomt de verf door de punt en kun je ermee tekenen.

Bij het eerste gebruik op papier merk ik gelijk dat de Paint Markers net zo dekkend zijn als de Posca pennen. Ik zie wel dat vlakjes net iets minder egaal worden bij de Paint Markers. De matte Paint Markers drogen net zo mooi mat op als de Posca pennen en de metallic markers zijn ook echt metallic. Bij beiden komt er ook ongeveer evenveel verf uit de pen en ze werken daardoor fijn.

Met name de matte Paint Markers drogen niet altijd egaal op

Ik gebruik papier dat is geschikt voor meerder technieken, waaronder acrylverf, maar de Paint Markers vallen het papier aardig aan en er staan wat ‘bolletjes’. De Posca pennen zijn iets minder agressief naar het papier toe en zorgen ook voor minder ‘bolletjes’. Ook op karton werken beide soorten stiften even goed. Zelfs ook hout krijg je er een ontzettend leuk effect mee. Doordat de verf die uit de stift komt nog even moet drogen, kun je er ook een klein beetje mee mengen.

De tafel is tegenwoordig ook metallic paars

De Paint Markers hadden me helemaal overtuigd, totdat er eentje keihard over mijn tafel lekte. Blijkbaar is het plastic om de dop makkelijk onbewust open te draaien bij het eraf halen van de dop en gaat hij dan flink lekken. Ook twijfel ik een klein beetje aan de kwaliteit van de punt. Na dit uittesten zie ik al wat slijtage. Ze zijn nog zeker wel bruikbaar. Als de Paint Markers ontploffen is dat toch wat minder pijnlijk in je portemonnee dan wanneer een Posca pen dat doet.

De oorzaak

Het eindoordeel
Beiden soorten stiften werken fijn. De Posca pennen voelen wat luxer aan en zullen qua stiftpunt net wat langer meegaan dan de Paint Markers. Ook kun je bij Posca natuurlijk kiezen uit de verschillende puntdiktes, wat ik een groot voordeel vind. Ik vind de stiftpunten van de Paint Markers namelijk aardig dik.

Ook heeft een Posca pen nog nooit zo’n plasje verf op mijn tafel opgeleverd als de Paint Marker deed, omdat de Posca pennen niet open te draaien zijn, laat staan per ongeluk. Dat daar gelaten zijn de Paint Markers een prima optie als je een keer op iets anders wilt werken dan papier of kennis wilt maken met dit soort stiften. Ze zijn dekkend op de verschillende ondergronden, zoals ze beloven en zijn natuurlijk een stuk vriendelijker voor je spaarrekening. Absoluut geen slechte stiften en een leuk tekenproject is gegarandeerd! Wel zijn Posca pennen op de lange termijn een betere investering, denk ik.

De Paint Markers op hout

Gepubliceerd door

Leonie Zuidersma

Heeft Kunst, Cultuur en Media gestudeerd aan de RUG. Is daarnaast beroepschaoot. Meer over mij weten? Check dan mijn berichten bij De Algemene Wanhoop.

3 gedachten over “Review: Action Paint Markers VS. Posca”

  1. Dank voor de review en tip over het lekken van de action paint markers! Ik heb ze gekocht voor een kinderfeestje en gelijk met een zwart tapeje vast gezet om lekkage te voorkomen. Dank!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s