Het verhaal van mijn eerste stempoging en waarom ik dit boek toen graag had willen hebben

Morgen is de grote dag dat je stemmen mag! Toen ik achttien jaartjes jong was, mocht ik voor het eerst stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. Ik had geen idee op welke partij en welke persoon ik moest stemmen. Wat ik wel zeker wist, was dat ik wilde stemmen. Dus ik vulde een stemwijzer in en daar kwam toen een partij uit, die anders was dan de partij waar mijn ouders op gingen stemmen. Ik ging twijfelen aan mezelf en koos uiteindelijk voor de partij waar mijn ouders op stemde.

 Fun fact: ik was zo blij dat ik mocht stemmen dat ik een foto wilde maken van hoe ik voor het eerst het rondje inkleurde. Hierdoor had ik niet door dat de persoon waar ik op ging stemmen dezelfde achternaam had als de persoon op wie ik echt wilde stemmen. Het eindigde met een foto en mijn eerste uitgebrachte stem. Helaas wel op de verkeerde partij en hier kwam ik pas achter toen ik buiten liep en de foto nog eens bekeek.

Heb ik spijt dat mijn eerste uitgebrachte stem niet goed ging en dat ik eigenlijk niet goed wist waarom ik op iemand wilde stemmen? Ja en nee. Ik heb nu een leuk verhaal over mijn eerste keer stemmen, die ik nooit zal vergeten en ik had graag het boek van Titia Hoogendoorn en Nienke Schuitemaker eerder in mijn leven willen hebben. Zodat ik deze fout misschien wel gemaakt had, maar misschien beter wist op wie ik wilde stemmen en niet omdat mijn ouders op die partij wilde stemmen.

Mijn eerste (mislukte) stempoging. Ik had alles ook mooi geblurd om niemand te beïnvloeden

Ondertussen zijn we alweer heel wat jaartjes verder sinds mijn eerste stempoging en heb ik al een aantal keer mijn stemrecht mogen gebruiken. Het heeft wat paar pogingen gekost, maar sinds een tijdje snap ik het hele proces een beetje. Bij elke verkiezing vul ik trouw de stemwijzer in en ook probeer ik me enigszins in te lezen in partijprogramma’s. Ik merk dat hoe ouder ik word, hoe belangrijker ik politiek begin te vinden. Er zijn onderwerpen die voor mij erg belangrijk zijn: duurzaamheid, klimaat(sverandering), gezondheid en de mogelijkheid tot abortus. Toch twijfel ik elke verkiezing weer en dit keer hoopte ik dat het boek Waarom je niet zomaar moet stemmen waar je ouders op stemmen mij inzicht zou geven.

Toen ik het boek binnenkreeg, was ik enigszins verbaasd over de dikte. Op de een of andere manier had ik een dikker boek verwacht dan een dikte van 126 pagina’s. Ik vroeg me wel erg af of dit boekje me zou helpen met de vragen die ik had en ik kan je zeggen dat dit is gebeurd. Niet op de manier die ik verwacht had. Ik kan ook niet goed uitleggen wat ik verwacht had. Ik kwam er namelijk achter dat ik meer van stemmen wist en hoe ik de oriëntatie moest aanpakken. Toch kon ik de simpele en duidelijke uitleg in het boek goed waarderen. Hierdoor ging ik ook nog rustig overdenken of ik achter mijn huidige keuze sta.

Waar ik wel nog van geleerd heb is het hoofdstuk over slim stemmen. Titia en Nienke geven je een goede uitleg over waarom je op een persoon moet stemmen en niet op een partij. Dit gedeelte van het boek heeft me nog enigszins wat geleerd en heeft ervoor gezorgd dat ik toch op een andere persoon ga stemmen dan dat ik eerst van plan was. Ook vertellen ze hoe we strategisch meer vrouwen in de Tweede Kamer zouden kunnen krijgen en noemden daarbij het initiatief Stem op een vrouw. Als je hier een voorstander van bent, dan raad ik je zeker aan om hun website een bezoekje te geven.

Kortom Waarom je niet zomaar moet stemmen waar je ouders op stemmen geeft goede, duidelijke en fijne informatie over politiek en hoe veel jouw stem waard is. Ik zou graag een paar jaar terug in de tijd willen gaan en met dit boek erbij alle verkiezingen en mijn stempogingen over gedaan hebben. Ik weet niet of het geholpen had, maar vast iets. Wie heeft er nu ook Back tot the Future II vibes?  Mocht je geen idee hebben over politiek, misschien kan je het boekje nog snel ergens kopen en lezen. En anders over een tijdje heb je een nieuwe poging!

Waarom je niet zomaar moet stemmen waar je ouders op stemmen
Auteur: Titia Hoogendoorn in samenwerking met Nienke Schuitemaker
Uitgeverij: Blossom Books
GoodReads: ****

Gepubliceerd door

Deveny Tolboom

Diëtist en voedingsassistent. Combineert al haar wanhoop met de rest van haar persoonlijkheid. Lees al haar berichten op De Algemene Wanhoop

Eén gedachte over “Het verhaal van mijn eerste stempoging en waarom ik dit boek toen graag had willen hebben”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s