Gastblog: koken met edelgist

Al eerder kon je genieten van een gastblog geschreven door de mama van Deveny. Vandaag neemt ze jullie mee in een review over edelgist waarin ze vertelt over wat edelgist nu precies is, hoe je het kan gebruiken en natuurlijk of het lekker is.

Nu hoor ik je vragen: “Wat is edelgist?” Ook ik moest het even via Google opzoeken hoor. Edelgist, ook wel te vinden onder de namen ‘gistvlokken’, ‘voedingsgist’ of ‘nutritional yeast flakes’.

Tijdens de productie wordt edelgist na verhitting gedroogd en is het verkrijgbaar in vlokken of poeder. Edelgist is rijk aan plantaardige eiwitten en vezels dus goed voor de darmen, regelt een betere spijsvertering en bevat natuurlijke vitamines.

Waar kocht ik het?
Ik gebruikte mijn Albert Heijn-app en ja hoor in het schap van de vegetarische producten vond ik edelgist van merk Bio Today. Toen ik het potje pakte, vond ik het er niet smaakvol uit zien. Thuis werd het nog eens goed bekeken door mijn lieve echtgenoot en ik hoorde hem denken: “What the fuck? Wat is dit nu weer?”. Zijn gezichtsuitdrukking herken ik wel na 35 jaar, ha ha.

Hoe ziet edelgist eruit?:
Edelgist ziet er wat schilferig uit, zo op het eerste gezicht zou je denken: “Goh, vissenvoer?” Maar de smaak is nootachtig en wanneer je je neus in het potje stopt ruikt het naar kaas.

Test 1: Het gebruik van edelgist in een warme variatie

Zoals Deveny spaar ook ik de 500 gerechten boekjes en probeer ik wekelijks een gerecht uit één van de boekjes te maken. In het boekje 500 Vegan vond ik het recept;
Romige paddenstoelenlasagne waar je een bechamelsaus moet maken van edelgist.

Zelf vond ik de saus wat veel, dus zou ik de hoeveelheid de volgende keer verminderen maar de smaak van de lasagne is inderdaad heerlijk romig met een goede kaassmaak in combinatie met alle soorten paddenstoelen een heerlijke vega lasagne.

Test 2: Het gebruik van edelgist in een koude variatie

Naar het werk nam ik wat gemengde sla, stukjes komkommer en snoeppaprika in stukjes mee met één eetlepel edelgist vlokken en wat balsamico crème. Alles door elkaar gemengd en smullen maar. Bij de salade at ik nog twee boterhammen.

Ondanks dat de salade niet erg veel was, heb ik toch een tijd lang een vol gevoel gehad. Al moet ik eerlijk zeggen dat ik de smaak van edelgist minder proefde dan bij het warme gerecht.

Poging 3: Vegan notenkaas van cashewnoten (borrelhapje)

De cashewnoten moest ik eerst vier uur in water laten weken en ik moest een citroen uitpersen. Ik heb twee eetlepels citroensap bewaard om ‘te dippen’. In een keukenmachine mixte ik de noten met de rest van het citroensap, wat uienpoeder en twee eetlepels edelgist tot een gladde massa. Daar maakte ik een rol van en die rolde ik door gedroogde tijm, zodat de hele rol daarmee bedekt was. Toen rolde ik hem op in bakpapier en liet ik hem een nachtje opstijven in de koelkast. Ik heb van de rol plakjes gesneden en gegeten op toast, maar je kunt het net zo goed als plakjes opdienen en in het citroensap dippen.

De smaak is heerlijk fris. Dat komt vooral door het citroensap en de tijm. Dat proef je wel het meest. De kaassmaak komt wat later wanneer je er wat langer op kauwt. De notenkaas is niet hap, slik, weg. Ondanks dat het plakje zacht is, heb je het wat langer in je mond. Beter voor je spijsvertering. Ik heb wat plakjes mee naar het werk genomen, want wellicht vonden collega’s het ook lekker. Ze keken eerst een beetje vreemd toen ik zei dat ik notenkaas had gemaakt. Ik ga notenkaas zeker nog een keer maken en misschien doe ik er dan iets meer edelgist doorheen.

Eind conclusie

Edelgist is best lekker en ook makkelijk te gebruiken. Zelf denk ik dat ik het eerder koud zal blijven gebruiken dan warm. Edelgist kun je ook over de pasta strooien. Dat wil ik zeker nog eens proberen (het potje moet natuurlijk ook eens leeg ;)). Ja, ik ben enthousiast over edelgist. En jij?

Ik ben benieuwd of jij wel eens edelgist gebruikt hebt.

Eén gedachte over “Gastblog: koken met edelgist”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s