Op vakantie in Coronatijd: Ameland

In de tijd waar we nu doorheen moeten buffelen zijn er helaas niet zoveel mogelijkheden tot het ontdekken van nieuwe plekken en het doen van nieuwe dingen. Maar het is wel mogelijk om op vakantie te gaan in eigen land! Eerder vertelde ik over mijn vakantie op de Veluwe bij Landal Greenparks. Dit keer reizen we af naar Ameland en vertel ik je wat ik daar heb gedaan!

Ik ging met een vriendin vier dagen naar Ameland. Net zoals bij de Veluwe kozen we bewust voor een plek waar je makkelijk aan boodschappen kunt komen, maar die toch vol in de natuur ligt. Buiten in de natuur valt er namelijk nog het één en ander te beleven, omdat voor de rest bijna alles dicht is. Ook kozen we voor een wat ruimer appartement met ieder een eigen slaapkamer. Dat vind ik sowieso wel fijn, maar het verkleint ook nog de kans dat we aerosolen naar elkaar toe ademen. Verder kozen we bewust voor een appartement met keukentje, zodat we zelf konden koken. Uit eten gaan is er natuurlijk niet bij en elke avond take-away op het randje van je hotelbed is ook niet alles.

We verbleven in appartementencomplex “De Vlindertuin” in Nes. Ons appartement was niet heel sfeervol door de koude tegelvloer en niet overal heel praktisch ingericht. Een eiland kan nog wel eens last van hoog water hebben, maar onze badkamer was zo klein dat dat dagelijkse kost was. Ook zat er voor één van de slaapkamers geen deur, maar alleen maar een gordijn. Maar ach, je bent toch weinig in zo’n appartement en ze zijn aan het verbouwen, dus wellicht moest dit nog aan de beurt komen? Er was een mogelijkheid om er een ontbijt te krijgen, dat hebben we niet gedaan, maar bij onze buren was het duidelijk een lekker overdadig vakantieontbijt. De mensen die er werken zijn heel vriendelijk en het appartementencomplex was Corona-proof. Ook waren er voldoende speelmogelijkheden voor kinderen. Ik denk dat de binnentuin voornamelijk in de zomer een hele gezellige plek kan zijn.

Zoals ik al zei: je bent maar weinig in zo’n appartement. Wij hadden heel veel geluk met het weer. Het was alle dagen droog en op anderhalve dag hadden we volop zon! We hebben voor de twee volle dagen dat we er waren fietsen gehuurd. Daarmee zijn we op de eerste dag de westkant van het eiland over gecrosst en op de tweede dag de oostkant. We kozen de mooie duinpaadjes, dus de route op zich was al prachtig.

Aan de westkant ligt de vuurtoren en het schattige dorpje Hollum. Natuurlijk zijn de winkels nu dicht, maar het blijft er leuk uitzien. Ditzelfde geldt overigens voor Nes. Ook op Ameland kun je winkelen op afspraak. In Nes heb ik dit gedaan bij de boekwinkel en ik moet eerlijk zeggen dat het toch op de één of andere, rare manier wel wat toevoegt aan de normaalgesproken gezellige sfeer die er hangt. 

Het Oerd

Aan de oostkant van het eiland ligt Het Oerd. Dit is een beetje een uithoek waar je alleen maar met de fiets of wandelend kunt komen. Het is een prachtig natuurgebied met een gigantische duin waar een uitkijkplek bovenop gevestigd is en er is een wandelroute van 4 km uitgezet. Deze is echt een aanrader! Je loopt een stuk langs het wad en daarna dwars door het duingebied. Het voelt echt als the middle of nowhere. Ik kreeg er dat gevoel dat je ook kunt krijgen in de bergen; dat gevoel dat de natuur om je heen zo groot en overweldigend is en jij eigenlijk maar heel klein.

Hiernaast hebben we er een sport van gemaakt om zoveel mogelijk naar het strand te gaan. Het strand was vanaf ons appartement op loopafstand en tijdens het fietsen zijn we meerdere keren gestopt om even naar de zee te gaan. Daardoor hebben we heel veel schelpen, overblijfselen van koraal en een hele grote krab gevonden. Ook hebben we nog door het bos bij Nes gewandeld. Het is niet een heel groot bos, maar gaat wel heuveltje op, heuveltje af. Uiteindelijk kom je weer in de duinen uit en kun je op verschillende plekken doorsteken naar het strand. Dankzij het mooie weer hebben we nog een prachtige zonsondergang kunnen zien op het strand.

Op Ameland doen de meeste restaurants ook aan afhalen of bezorgen. We hebben op twee avonden zelf gekookt (een nachoschotel en tagliatelle) en één avond pizza laten bezorgen van strandtent ‘Sjoerd’. De ingrediënten op de pizza’s waren net even anders dan de standaard en ze waren stipt op tijd!  Echt een aanrader dus als je in of rond Nes je vakantie viert.

Zoals je kunt inschatten, heb ik mij geen moment verveeld, ondanks alle beperkingen. Ik heb heerlijk gegeten (nog een tip van Flip: haal een Amelander Pof) en ontzettend genoten van de schoonheid van de natuur. Ik heb nog nooit zoveel gewandeld en gefietst als in deze Coronatijd en ik geniet er met volle teugen van! Gebruik je gezond verstand, ga niet met z’n allen tegelijk, maar ook in deze tijd kun je genieten van mooie plekken in Nederland!  

Gepubliceerd door

Leonie Zuidersma

Heeft Kunst, Cultuur en Media gestudeerd aan de RUG. Is daarnaast beroepschaoot. Meer over mij weten? Check dan mijn berichten bij De Algemene Wanhoop.

Eén gedachte over “Op vakantie in Coronatijd: Ameland”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s