5 Levenslessen van mijn opa en oma

Ze zeggen wel eens: “wijsheid komt met de jaren” en we hebben vaak het idee dat we van oudere mensen veel kunnen leren. Vandaag vertel ik je wat ik van mijn opa’s en oma’s heb geleerd.

Ik ben gezegend met nog maar liefst vier levende grootouders. Mijn ene opa was predikant en de ander boer. Beiden zijn ze nogal excentriek op hun eigen manier. De opa die boer is geweest spreekt zo ongeveer zijn eigen taal. Hij spreekt plat Drents, Gronings en Fries door elkaar en voegt daar ook nog eens zijn eigen woorden aan toe. Je went er aan en het heeft mijn woordenschat (van niet bestaande woorden) aanzienlijk vergroot. Mijn andere opa is niet voor niets predikant geweest; hij vertelt graag verhalen. Alles heeft een verhaal. Elk jaar zit er dan ook een verhaal achter de kerstboom die ze hebben staan. Mijn beide oma’s lijken in essentie best wel op elkaar. Ze stoppen me graag vol met koekjes, ijsjes en nectarines. Echte oma’s dus.

En dit zijn hun lessen.

1. Drink maar thee, daar kun je beter van plassen dan van een pak spijkers
Dit is vertaling van één van de vele voor veel mensen onverstaanbare, zelfbedachte spreekwoorden van de opa die boer is geweest. Het is denk ik wel mijn persoonlijke favoriet, samen met: “Dit mes is zo bot, daar kun je met de blote kont op zitten.”. Het heeft geen diepere betekenis dan dat je van thee beter kunt plassen dan van een pak spijkers. Mocht je je het ooit afvragen…

2. Kennis van ik-weet-niet-hoeveel bloemensoorten
Mijn beide oma’s houden van planten en bloemen. Ze kennen ook gewoon bijna alle namen. Wanneer je met ze door een tuin loopt, kunnen ze alles benoemen. Echt bizar. Inmiddels ben ik zelf ook een liefhebber van tuinieren geworden en delen we graag met elkaar wanneer de Dipladenia’s en Lavendel weer in bloei staan.

3. Heb altijd eten in voorraad
Zoals ik al zei: mijn oma’s zijn echt oma’s. Heb je wel fruit gegeten? Heb je zin in een nectarine? Wil je een ijsje? Toen ik een klein Leonietje was, hadden ze allebei een hele grote diepvries, waar naar mijn idee nooit gebrek was aan ijsjes. Mijn beide opa’s houden ook van zoetigheid, dus dat komt goed uit. Ik heb ervan geleerd om altijd wat lekkers in voorraad te hebben, zodat je je bezoek altijd kunt verwennen. Zo heb ik ook een heel lekker recept voor speculaasbrokken gekregen van één van mijn oma’s.

4. Maak je school af
Mijn beide opa’s en oma’s vinden school erg belangrijk. Het maakt niet uit welk niveau je doet, als je het maar af maakt. Mijn ene opa heeft zijn school niet afgemaakt en heeft het daarom altijd heel belangrijk gevonden dat ik dat wel deed. Ik kan trots vermelden dat ik dat zeker heb gedaan, met een universitaire master als kers op de taart! Ze waren ook alle vier aanwezig bij mijn buluitreiking in de binnenstad van Groningen, een plek waar ze normaal echt nooit komen.

5. Leer je eigen boontjes doppen
Deze komt voornamelijk van mijn oma’s. Mijn beide oma’s zijn pittige dames waar je niet mee kunt sollen. Ze redden zichzelf en hebben dat altijd al zo gedaan.

Wat is het belangrijkste dat jij van jouw opa en/of oma hebt geleerd?

Gepubliceerd door

Leonie Zuidersma

Heeft Kunst, Cultuur en Media gestudeerd aan de RUG. Is daarnaast beroepschaoot. Meer over mij weten? Check dan mijn berichten bij De Algemene Wanhoop.

2 gedachten over “5 Levenslessen van mijn opa en oma”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s