Eigen baas en nu?

Sinds eind november mag ik mezelf ZZP’er noemen en ben ik aan de zoektocht van het ondernemerschap begonnen. Nog geen hele lange tijd, maar toch heb ik al een aantal dingen geleerd. Wat vind ik er tot nu toe van en heb ik al mijn draai een beetje gevonden?

Het is heel erg wennen

Tot op heden was ik heel erg gewend om een baas te hebben en aan die baas verantwoording af te leggen voor mijn werk, goedkeuring voor van alles te vragen en elke keer als die baas zegt dat ie met me wil praten een bonzend hart krijg, zelfs als ik niks verkeerd heb gedaan. Nog steeds moet ik wel overleggen wanneer ik vakantie wil, want dat is natuurlijk wel fijn voor mijn collega. Maar wat ik kan wel mijn eigen tijd indelen en bedenken wanneer ik precies wil werken.

Het is veel uitzoeken

Je moet erg veel regelen en uitzoeken. Naast het inschrijven bij de Kamer van Koophandel moet je ook bezig met je pensioen, verschillende verzekeringen en heel veel andere dingen. Dit vond ik heel leuk, want het was allemaal nieuw, maar het zorgde ook voor een enorme spanning. Ik heb zeker drie weken lang slecht geslapen, omdat ik maar niet tot rust kon komen en in bed lag te na te denken over alles dat ik moest doen. Naast al dat geregel was ik ook gewoon aan het werk als voedingsassistent en werd ik ingewerkt bij mijn nieuwe baan als diëtist. Kortom erg druk. Gelukkig is alles goed gekomen en loopt nu alles wel op rolletjes.

Het is spannend

Ik vind het nog steeds enorm spannend, want je hebt nu een bepaalde verantwoordelijkheid. Als je in loondienst werkt, dan ben je verzekerd van vakantiegeld en misschien een leuke toeslag. Als ZZP’er zijnde heb je dat totaal niet en dat vind ik eng. Ik moet nu veel meer werken om een beetje rond te kunnen komen, want ondanks dat mijn uurloon erop vooruit is gegaan bij mijn opdracht verdien ik ongeveer hetzelfde. Nu mag ik namelijk een groot deel van inkomsten opzij zetten voor de belastingdienst, dan heb ik ook nog de extra verzekeringen, mijn vaste lasten en dan zou ik het ook leuk vinden om nog leuke dingen te kunnen doen. Boekhouden is hierdoor iets geworden dat ik erg veel doe en ondanks dat ik het beter begin te begrijpen, is het nog niet mijn favoriete bezigheid. Ook zorgt het er voor dat ik meer bezig ben met geld en het geeft me nog niet zo veel rust. Dat vind ik jammer, maar hopelijk vind ik dat gauw wel

Ik leer enorm veel

Naast dat ik eindelijk aan de slag ben met het beroep waarvoor ik geleerd heb en daar elke werkdag meer in groei, groei ik ook verder als persoon zijnde. Ik heb deels meer vrijheid, maar ook meer verantwoordelijkheid en ondanks dat het me nu wat spanning geeft, laat het me ook nadenken over wat ik echt wil in mijn (werk)leven. Zijn er dingen die ik heel graag zou willen doen of durf ik nu een stap te zetten die ik eerder niet aandurfde. Het is allemaal heel interessant en ik hoop zeker dat ik dit nog heel lang mag blijven doen!

Ben jij ZZP’er?

Gepubliceerd door

Deveny Tolboom

Diëtist en voedingsassistent. Combineert al haar wanhoop met de rest van haar persoonlijkheid. Lees al haar berichten op De Algemene Wanhoop

3 gedachten over “Eigen baas en nu?”

 1. Hi Deveny,

  Heel herkenbaar je verhaal. In het begin is het veel uitzoeken, regelen, beslissingen nemen en dat alles in onbekend terrein. En de onzekerheid knaagt. Gaat het wel goed? Ga ik genoeg verdienen? Krijg ik genoeg opdrachten? En na de zekerheid van een vaste baan is dat een hele omschakeling. Maar ik kan je na 11 jaar ZZP’er zijn zeggen dat dat beter gaat worden. Inmiddels heb ik veel meer zelfvertrouwen dat het goed komt, want in het verleden is gebleken dat het altijd weer goed komt.

  Dus echt: Je wordt minder onzeker en zult zien dat de voordelen opwegen tegen de onzekerheden. Wat je al noemt (je eigen werktijden indelen) is zo’n groot goed. Daar geniet ik nog elke dag van. Het blijft een onzeker bestaan maar als het echt niet lukt kun je altijd weer een vaste baan gaan zoeken. Een mislukking kan het nooit worden na alles wat je ervan hebt geleerd.

  Veel succes en liefs, Susanne

  PS: en als je vragen hebt mag je me altijd contacten.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s