Have Yourself A Merry “Little” Christmas

Dit jaar zijn de meeste van ons gedwongen om kerst iets anders te vieren dan dat we gewend zijn. Daarom was ik benieuwd hoe iedereen dat dan vormt geeft. Ik vroeg het de mensen op straat (of eigenlijk gewoon wat vrienden op Whatsapp, want we moeten natuurlijk binnen blijven).

Deveny – “Het is niet anders dan normaal”
Ik vier kerst niet anders dan normaal. Ik ga samen met mijn vriend naar mijn ouders die een huisje hebben gehuurd bij Lauwersoog. We gaan daar dan eten en spelletjes doen. We gaan altijd naar mijn ouders en dat kan dit jaar ook prima!

Wimke – “We zitten met afstand aan tafel”
Ik ga zoals altijd naar mijn ouders toe, maar dit jaar moeten we afstand houden. Naast elkaar in de keuken staan, is er nu niet bij. We zitten met afstand aan tafel. Het is wel raar om daar steeds rekening mee te houden. Ik ben niet zo van het knuffelen, maar ik vind het toch heel jammer dat ik familie en vriendinnen nu geen knuffel kan geven. Al helemaal met kerst. Als je een huishouden hebt, is het vast anders, maar ik ben alleen. Gelukkig heb ik mijn kat Ollie om extra mee te knuffelen.

Aan de andere kant vergeet ik het allemaal ook wel weer als we dan allemaal aan tafel zitten. Dan is het gewoon gezellig. Het kerstdiner met de buren gaat dit jaar helaas niet door. Ik vier nu wel meer kerst met vriendinnen, om het kerstgevoel te krijgen. Dat gaat heel goed één voor één. Dan dekken we de tafel mooi en zitten we ieder aan de kopse kant. Dan gaan we lekker uitgebreid koken of gourmetten. De kerstboom maakt het dan helemaal af!

Ollie in zijn kerststemming

Simone – “Dit is al mijn tweede aangepaste kerst”
Het gekke is dat dit voor mij al de tweede aangepaste kerst is. Vorig jaar ben ik begin november door een auto geschept toen ik op het zebrapad liep. Het was toen niet te doen om kerstboodschappen te doen, cadeautjes te kopen of om de familie op te zoeken in Leiden of Apeldoorn, omdat ik op krukken liep en veel pijn had.

Dit jaar staat de wereld van iedereen op z’n kop. Ik ben nog steeds aan het revalideren en neem geen risico met het virus. Ook dit jaar hebben we dus geen familiebijeenkomst in Apeldoorn of bij mijn schoonouders in Leiden. Wel ga ik heerlijk van het nieuwe appartementje van mij en mijn vriend genieten. Op tweede kerstdag komt mijn vader eten en houden we afstand. Ik vind het moeilijk en jammer dat het zo moet, maar hopelijk wordt 2021 helemaal anders! Aan de andere kant scheelt het wel veel stress, reizen en energie.

Marlinde – “Ik moet gewoon werken”
Bij mij is het allemaal niet zo spannend. Normaal komen mijn opa en oma wel, maar dit jaar even niet. Ik ben daar meestal ook niet bij, omdat ik dan moet werken. Ik werk in de horeca en dit jaar is geen uitzondering, omdat we bezorgen. Gelukkig zitten we beide dagen helemaal volgeboekt!

Mark – “Ik vier liever nu kerst en ga dan de pijp uit”
Ik werk in een meubelzaak en anders dan normaal hoef ik nu niet met kerst te werken. Juist nu ik die dag vrij ben, mogen we niet bij elkaar komen. Het is mijn zoon Joas zijn eerste kerst. Dat had ik me toch wel iets anders voorgesteld. Kerst spreiden we nu uit over drie dagen. Wij gaan op eerste kerstdag naar opa en oma. De rest gaat allemaal op andere dagen. Oma zit ook in die roulatie, want ze zegt: “Ik vier liever nu kerst en ga dan de pijp uit dan dat ik alleen zit en voor de volgende kerst de pijp uit ga en alles heb gemist.”. Tweede kerstdag vieren we met z’n drieën en honden en kat. Helaas gaat het uitgebreide kerstdiner bij mijn schoonouders niet door. Mijn schoonmoeder kan koken alsof je in een restaurant zit.

Pip, het hondje van Sannemarijn & Aldert, is ook in de kerststemming

Sannemarijn & Aldert – “We vieren nooit kerst in grote groepen”
Voor ons verandert er weinig. Als niemand Corona krijgt, gaan we op eerste kerstdag naar de ouders van Aldert in Limburg. Op tweede kerstdag komen de vader, de zus en de vriend van de zus van Sannemarijn bij ons eten. We geven elkaar dan ook kerstcadeautjes. Zo vieren we het eigenlijk altijd. We vieren nooit kerst in grote groepen, dus dat scheelt.

Ik
Voor mij verandert er gelukkig ook niet zoveel. Ik ben niet van de grote kerstdiners in restaurants. Ik vier meestal kerst met mijn ouders en broer en vaak gaan we naar mijn opa en oma. Dan sjoelen we. Dat gaat zo hard dat de sjoelstenen door de kerstboom vliegen. Beter door de kerstboom dan door het raam. Dat sjoeltoernooi gaat er dit jaar niet komen en hoogstwaarschijnlijk zie ik mijn opa en oma deze kerst ook niet. Het geeft niet. We gaan vaak om beurten wel naar ze toe, dus ik zie ze gelukkig regelmatig.

Ook vier ik kerstavond met Wimke. We gaan een uitgebreid drie gangen diner koken. Dat is iets wat we al een tijdje wilden doen, maar kerstavond leek de uitgelezen kans.

Misschien is dit jaar eindelijk het goede moment om eindelijk eens te kappen met die vreselijke zin: “Niemand mag met kerst alleen zijn.”. Sommige mensen zijn gewoon alleen en die zin maakt het ineens een ding. Niet nodig.

Ik wil iedereen bedanken voor het vertellen van hun kerstplannen! Ik wens jullie allemaal een hele mooie, fijne en gezonde kerst toe! Of succes ermee. Kies de kerstwens die je nodig hebt.

Hoe vier jij dit jaar kerst? Laat het hieronder of op onze social media weten en voeg je verhaal toe aan de bovenstaanden!

Gepubliceerd door

Leonie Zuidersma

Heeft Kunst, Cultuur en Media gestudeerd aan de RUG. Is daarnaast beroepschaoot. Meer over mij weten? Check dan mijn berichten bij De Algemene Wanhoop.

Eén gedachte over “Have Yourself A Merry “Little” Christmas”

  1. Mijn wens voor deze kerst is ,dat iedereen eens wat vriendelijker voor elkaar is. Ik ben er wel een beetje klaar mee. En dat het wat meer gelijk getrokken wordt, daar bedoel ik de verdeeldheid mee!!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s