Bertha

Mijne dames, mijne heren, het is mij een eer en een waar genoegen u aan te mogen kondigen mijn allereerste auto Bertha. Een auto is iets dat ik al heel lang graag wilde en alweer bijna twee maanden ben ik de trotse eigenaar van Bertha.

Toen ik in mei 2014 mijn rijbewijs haalde, droomde ik al van mijn eigen auto. Wat voor één zou het zijn? Zou het een grote zijn of juist een hele kleine. Zou het een benzinesleurper zijn of één die enigszins goed is voor het milieu. Ik heb er tijden goed over kunnen dromen. Iets dat altijd voor mij al vast stond, was dat het geen saaie zwarte of zilveren auto moest worden. Daar later meer over.

Heel lang was de nood voor een auto er niet. De treinverbinding tussen Den Haag en Groningen is goed te doen en voor andere dingen had ik hem niet zo snel nodig. Tot mijn baan als voedingsassistent in Assen, waren al mijn baantjes in Groningen en vaak op korte fietsafstand. Toch begon al een jaartje of twee geleden het kriebelen dat ik graag een auto wilde hebben. Ik heb het hier nooit echt over gehad met mensen, want een auto was niet nodig. Maar wel dagdroomde ik over het maken van ritjes en eventueel met de auto op vakantie te gaan en niet vast te zitten aan het vliegtuig of een ander vervoersmiddel.

Toen kwam er een moment dat ik wel echt over een auto moest gaan nadenken. Dat begon toen ik op banenjacht ging. In Noord Nederland ligt niet alles even dicht bij elkaar in de buurt en mijn grote verwachting/hoop was dat ik een auto zou moeten aanschaffen voor een baan als diëtist. Menig keer heb ik het ook gehad over auto’s tijdens sollicitatiegesprekken en ben ik ook een keer afgewezen, omdat ik er geen had. Tijdens het zoeken naar een baan en even daarvoor ben ik bezig geweest met sparen voor een auto.

Eind oktober kwam het verlossende woord dat ik een baan had en moest ik zo snel mogelijk een auto zien te bemachtigen. Zoals ik al aangaf aan het begin, wilde ik absoluut geen zwarte of zilveren auto. Daar rijden er al zoveel van rond en ik vind het gewoon geen mooie kleuren voor auto’s. Mijn droomkleur was babyblauw. Dat valt lekker op en is heel wat anders dan zwart en zilver.

Met Bertha na het proefritje

Toen ik aangaf dat ik opzoek was naar een auto, kreeg ik al snel de tip om via de ANWB te zoeken. Zij hebben alleen maar auto’s van dealers, die BOVAG geregistreerd zijn en mij is verteld dat dit goed is. Ik heb nul verstand van auto’s en moest ook echt hulp hebben om erachter te komen of een auto goed was. Toen ik bij de ANWB mijn eisen opgaf en op zoek ging, was het alsof het zo moest zijn. De eerste auto die getoond werd, was Bertha en ze was babyblauw. Vanaf het moment dat ik haar zag, wist ik dat dit mijn auto moest worden, maar moest ik van mijn vriend nog wel was extra’s opties hebben.

De dag dat we bij Bertha gingen kijken, was ik erg nerveus. Dit voelde namelijk erg volwassen en een hele stap vooruit. Toen we (mijn vriend, zijn vader en ik) de dealer binnenliepen en ik Bertha zag, was ik verkocht. Met moeite heb ik nog enigszins moeite gedaan om de verkoper te laten denken dat ik nog overgehaald moest worden, maar volgens mij had iedereen wel door dat het een done deal was.

Na een proefritje hebben we de verkoopakte in orde gemaakt en vier dagen later was Bertha van mij. Het is mijn duurste aankoop ooit geweest, maar ik ben er zo ongelofelijk blij mee. Elke keer als ik Bertha zie, dan denk ik: “Dat is mijn auto.” En dan glimlach ik.

En als je je afvraagt waarom ik mijn auto Bertha noem, dan zal ik je het vertellen. Geen idee waarom, maar ik geef bepaalde spullen namen. Zo heet mijn spiegelreflexcamera Nikki, mijn slowcooker Cookie en mijn fiets Bella. De namen zijn het eerste wat mij te binnenschiet als ik er naar kijk en gaan dan nooit meer uit mijn hoofd.

Gepubliceerd door

Deveny Tolboom

Diëtist en voedingsassistent. Combineert al haar wanhoop met de rest van haar persoonlijkheid. Lees al haar berichten op De Algemene Wanhoop

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s