Sinterklaas Tag

Morgen is het alweer tijd voor het heerlijk avondje! Sinterklaas is een magische, mysterieuze en gezellige tijd. Ik kijk er elk jaar weer naar uit. Op verschillende blogs vond ik de Sinterklaas Tag en ik besloot deze ook eens in aangepaste vorm in te vullen!

Ga je naar een intocht?
Nee, al doet dit pandemie-jaar wel iets geks met me (met wie niet?). Ik zit bijna elke dag rond 18.00 uur het Sinterklaasjournaal te kijken. Heerlijk vermaak en ik vind het ook mega interessant hoe alle veranderingen in het Sinterklaasfeest stukje bij beetje geïntroduceerd worden.

Schoen zetten, hoe vaak?
Niet, of eigenlijk één keer. Ik heb geen kinderen die hun schoen mogen zetten. Ik kan me ook niet herinneren hoe vaak ik dat vroeger mocht. Mijn vader is het schoen zetten echter nooit echt kwijt geraakt. Nog steeds zet hij minstens één keer in het jaar zijn eigen en mijn schoen. Andere jaren kreeg hij dan nog wel eens een pot zout en ik een half (door mijzelf) leeggegeten pot Nutella. Dit jaar was hij helaas niet zo succesvol. Had hij maar een liedje moeten zingen.

Zelf pepernoten bakken?
Zeker! En ook meerdere platen met speculaasbrokken en speculaaspoppen. Zonder Koopmans, maar met het recept van mijn oma.

Wat staat er op je verlanglijstje?
Uhmm.. Een tripje naar Disneyland Parijs? Nee, grapje. Ik vind het altijd heel moeilijk om een verlanglijstje te maken, maar ik vind wel heel veel dingen leuk en ben snel ergens blij mee. Je kunt mij alleen niet blij maken met kaarsen of doucheschuim.

Versier jij je huis met Sinterklaasversiering?
Ja, maar dat komt voornamelijk door het enthousiasme van mijn moeder. Die heeft in haar vitrinekast een heuse Sinterklaasafdeling gemaakt. Ik heb zelf een Sinterklaasschaal van Blond Amsterdam. Heel leuk en goed te vullen met snoepgoed.

Wat is je favoriete Sinterklaaslekkernij?
Alles! Sinterklaas is qua eten mijn favoriete feest. Warme chocolademelk, chocoladeletters, pepernoten, (gevulde) speculaas, borstplaat en banketstaaf gaat er allemaal in. Ik vind alleen taai taai en van die gevulde kikkers niet zo lekker. Om het af te maken, maak ik elk jaar ook nog eens speculaastiramisu.

Welke chocoladeletters koop je?
Zo veel mogelijk. Ik ben alleen niet zo gek op pure chocoladeletters. Die vind ik net een beetje too much. Op dit moment heb ik chocoladeletters van AH Delicata melk kletskop karamel, Tony’s Chocolonely pepernoot en een Aldi Cappuchino letter liggen. Maar ik hoop eigenlijk deze verzameling nog een klein beetje aan te vullen. Ooit wil ik ook een keer zo’n opgespoten chocoladeletter van de bakker proberen.

Welk Sinterklaasliedje werd er bij jou het meest gezongen?
‘Zie ginds komt de stoomboot’ en ‘Piet ging uit fietsen’ zijn wel mijn favoriete klassiekers. Al zongen we natuurlijk ook maar al te graag de gore versies die mijn oom ons al vrij snel leerde (“een pop met poee-hoeep in haar haar”).

Sinterklaas doet zijn inkopen het hele jaar door, vlak voor of tijdens Sinterklaas?
Dit is meestal een laatste moment werkje, maar dit jaar had Sinterklaas veel vrije tijd en die heeft hij wonder boven wonder productief ingevuld.

Met wie vier je pakjesavond?
Met mijn ouders en broer op 5 december. Ook heb ik al een onofficiële Sinterklaasavond gevierd met een vriendin.

Waar kan Sinterklaas de leukste schoencadeautjes kopen?
Op veel verschillende plekken, maar voornamelijk bij de Action, HEMA en Sostrene Grene. Ook kan hij goed profiteren van aanbiedingen bij Kruidvat en Etos.

Wat is je leukste herinnering aan Sinterklaas?
Het hele gevoel van magie. Dat die zak of wasmand met cadeautjes zomaar ineens daar in huis stonden. Maar ook de grappen van Wegwijspiet (ik vond de Sint zelf vaak nogal eng). Of die keer toen ik klein was mijn vader een zakje zout in zijn pantoffel kreeg. En anders de keren dat mijn broer zeker wist dat hij een piet zag lopen langs ons slaapkamerraam. Dat was extreem knap, aangezien de donkere gordijnen dicht waren. Twee jaar geleden schreef ik nog een blog, vol met Sinterklaasherinneringen.

Sinterklaas of Kerst?
Beide! Beide hebben ze gezelligheid en iets magisch. Ik hou van de versiering in huis en het lekkere eten. Doe mij dus maar de hele decembermaand. Ik hoop dat Sinterklaas weer een feest mag worden waar iedereen van kan genieten, in welke vorm dan ook. Laten we in godsnaam in ieder geval lief zijn voor elkaar.

Gepubliceerd door

Leonie Zuidersma

Heeft Kunst, Cultuur en Media gestudeerd aan de RUG. Is daarnaast beroepschaoot. Meer over mij weten? Check dan mijn berichten bij De Algemene Wanhoop.

Eén gedachte over “Sinterklaas Tag”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s