“Clouds” geeft mensen ‘more than they want’

“I hope my story helps everyone to realize that you don’t have to find out you’re dying to start living”.  – Zach Sobiech

“Clouds” is een nieuwe Disney+ Original en laat de laatste maanden zien van het leven van tiener Zach Sobiech (Fin Argus). Zach zijn doel is het blij maken van mensen (“Give the people what they want”), hen raken en afscheid nemen via zijn muziek. Zach heeft een terminale vorm van Osteosarcoma (botkanker) en weet dat hij snel zal sterven. Dan besluit hij liedjes te schrijven samen met zijn beste vriendin Sammy Brown (Sabrina Carpenter) om afscheid te nemen van zijn ouders, broer en zusjes en zijn vriendin Amy (Madison Iseman). In zijn laatste weken komt zijn droom uit. Zijn nummer ‘Clouds’ is veruit het populairst en gaat viral op Youtube.

Dit klinkt allemaal al als een emotionele tranentrekker. Het meest emotioneel is nog dat Zach Sobiech echt heeft bestaan. Hij zat in een band, genaamd A Firm Handshake, met zijn beste vriendin Sammy. Hij is op 20 mei 2013 overleden aan Osteosarcoma en een paar dagen na zijn dood klom zijn “Clouds” naar nummer 1 in iTunes. Tijdens de laatste dagen van zijn leven werden hij en zijn familie en vrienden gevolgd door documentairemaker Justin Baldoni, die nu deze film regisseerde. Zijn familie en vrienden waren betrokken bij het maken van deze film. Zo werd er ook kleding en de krukken van Zach gebruikt.

De film is niet alleen maar het ‘kanker-verhaal’. Het straalt nog veel meer liefde uit dan verdriet. “Clouds” bevat ook de hoognodige humor. Het laat zien dat Zach veel humor had. Daar maak je al helemaal aan het begin van de film kennis mee, wanneer Zach met zijn kale hoofd door chemo op een podium op school een akoestische versie van “Sexy and I Know It” ten gehore brengt. Ook Mr. Weaver zorgt voor de nodige ‘comic relieve’ met al zijn quotes. Daarnaast worden de moeilijke, boze en hopeloze momenten die de ziekte van Zach veroorzaakt, afgewisseld met de vrolijke upbeat muziek van onder andere de echte A Firm Handshake.

Als ik dan toch iets moet noemen wat niet mooi is aan deze indrukwekkende film, is het gebruik van de wolken. Regelmatig staat de datum, het seizoen met jaartal in wolkjes geschreven of worden er hele neppe donderwolken getoond om aan te kondigen wat er gaat gebeuren. Ik snap dat dat is om in het thema van “Clouds” te blijven, maar het had niet gehoeven. Het lijkt nep en dat vloekt met de echtheid van het verhaal.

“Clouds” laat het ware leven zien, verpakt in een Disneyfilm. Dat wil zeggen dat er uiteraard dingen zijn gedramatiseerd. Zo spreekt Zach’s docent Mr. Weaver in quotes van historische helden en vraagt Zach zijn vriendin Amy naar het eindgala via een billboard bij een concerthal. Dit is in Zachs echte leven niet gebeurd, maar het is wel wat de film een Disneyfilm maakt en ook weer niet zo schadelijk. Het laat naast de mooie vriendschap tussen Zach en Sammy, ook al het lelijke, hopeloze en wanhopige van kanker zien. Het laat zien wat het met Zach doet op fysiek en mentaal niveau, maar laat ook zien wat het doet met zijn omgeving. De wanhoop bij zijn ouders, Sammy’s angst om haar beste vriend te verliezen en zijn zusjes die zichzelf geen raad weten. Dat is dan weer niet mooier gemaakt voor het Disney-drama effect en dat kan ik bijzonder erg waarderen.

Ik raad je dus zeker aan om “Clouds” te gaan kijken op Disney+ en te genieten van de muziek van A Firm Handshake. Ik kan je echter daarbij wel aanraden dit op een moment te doen dat je je enigszins emotioneel stabiel voelt, anders is er geen einde meer aan de tranen. Binnenkort komt er ook nog eens een docuserie op Disney+ over het maakproces van de film!

Gepubliceerd door

Leonie Zuidersma

Heeft Kunst, Cultuur en Media gestudeerd aan de RUG. Is daarnaast beroepschaoot. Meer over mij weten? Check dan mijn berichten bij De Algemene Wanhoop.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s