Review: Heat Embossing Stamp Kit van Action

Ik maakte altijd mijn eigen kerstkaarten. Het leukste daarvan was, dat ik er altijd kilo’s glitter op strooide. Helaas donderde het grootste gedeelte er al af voordat de kaart in de envelop zat. Laten we dan ook niet spreken over de glitteroverlast die de ontvanger had. Maar ik heb de mogelijke oplossing in de Action gevonden; een Heat Embossing Kit!

Embossing is natuurlijk niet nieuw. Je gebruikt een doorzichtige inkt, waar je speciale embossing poeder overheen strooit. Deze poeder blijft plakken aan de inkt en vervolgens ‘brandt’ je het als het ware in het papier met een soort hele hete, gerichte föhn (een ‘heating tool’). Ik heb het nog nooit eerder geprobeerd, maar met dit setje wil ik wel eens een poging wagen.

De verpakking
De inhoud

De verpakking
De Heat Embossing Stamp Kit van Crafts&Co kost rond de €12,50 en bevat een heating tool, een velletje stempels, 2 soorten embossing poeder (goud en zilver), 2 clear embossing inkt kussens, een brushpen met embossing inkt, 4 blanco kaarten en enveloppen en een handleiding. Van die handleiding wordt een embossing noob als ik niet echt wijzer… Er staat wel een QR-code naar een Youtube filmpje van Crafts&Co waarin ze laten zien hoe het werkt. Ik heb nog maar wat meer duidelijkere filmpjes opgezocht, gemaakt door creatieve Youtubers (zoals hieronder).

Het gebruik
Al snel resulteert het bij mij in een zooitje. Dat wordt zeer waarschijnlijk meer veroorzaakt door mijn eigen onhandigheid dan door de materialen. Voor elke embossing noob die dit leest: denk er niet aan te blazen in de buurt van de losse poeders. Adem ook maar niet. De inkt komt goed van het inktkussen af en is ook makkelijk aan te brengen op het papier. Dat is wel even oefenen, want de inkt komt bij mij in eerste instantie overal en dat betekent ook overal plakkend embossing poeder. Gaat super voorspoedig dus.

De stempels die erbij zitten moeten eigenlijk bevestigd worden aan een doorzichtig blok plastic (zoals ook op de filmpjes op Youtube te zien is), maar dit blok zit niet in de verpakking, waardoor het stempelen wat lastig wordt. Niet alleen de vorm van het stempeltje komt op het papier, maar ook de randjes, waardoor ik ook randjes embossing poeder heb op plekken waar ik dat liever niet had gehad. Uiteindelijk heb een stempel op een onderzetter met een klein opstaand randje geplakt. Dit werkte echt verrassend goed! Het probleem met de extra randjes was opgelost.

De eerste pogingen zijn nogal rommelig

Ik vind het ook redelijk makkelijk om met de brushpen te werken. Hiermee kan ik iets gerichter werken. Het enige nadeel is dat de inkt doorzichtig is en ik dus nauwelijks zie waar ik schrijf of teken. Daarom is het handig om eerst een lichte potloodschets te maken. Maar helaas is de Action niet zo goed in brushpennen en dit is geen uitzondering. Een brushpen hoort door zijn penseelpunt zowel dunne als dikke lijnen te maken. Na twee keer gebruiken is de punt al aardig aangetast en krijg je geen mooie dunne lijn meer als je niet hard drukt. Alle lijnen beginnen hetzelfde te zijn. Er komt wel voldoende inkt uit.

Het strooien van het embossing poeder

Bij het strooien van de embossing poeder is het handig om er een A4-papier onder te leggen. Hierop kun je het overblijfsel van het poeder opvangen en weer gewoon teruggieten in de bakjes. Zo gaan de kleine bakjes heel lang mee! Het branden met de ‘heating tool’ gaat best snel. Het apparaat zelf wordt niet heel heet, maar de lucht die eruit komt wel. Je moet niet direct je handen eronder houden (op zich staat dat ook overal, maar ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat dat dus ook waar is). Eerst zie je de glitters van de embossing poeder smelten. Echt een mooi gezicht en op dit moment heeft het een sterke glans en ook wat reliëf ten opzichte van het papier. Als je het dan nog wat langer verhit trekken de glitters als het ware in het papier en geven is ook niet meer af. Het is wel aan te raden om het papier van beide kanten te verhitten, anders gaat het een beetje buigen.

Ik heb het uitgeprobeerd op wit papier, zwart papier en op een aquarel ondergrond. De resultaten op het zwarte en aquarelpapier vind ik veruit het mooiste en het meest sprekend.

Resultaat na iets meer oefening. Bij de bovenste heb ik korter verhit dan de onderste.

Het eindoordeel
Dit is een setje waar een embossing noob als ik zeker mee uit de voeten kan! Ik heb natuurlijk geen vergelijkingsmateriaal met duurdere versies van deze producten, maar in principe werkt dit gewoon zoals ik verwacht dat het zou werken. Het enige minpunt is de brushpen waarvan de punt bij bijna het eerste gebruik al naar de maan gaat. Wanneer ik dit vaker ga doen, zou ik een wat betere stift aan kunnen schaffen en zo’n doorzichtig blok voor de stempels. Mijn kerstkaarten van dit jaar kunnen zomaar eens embossing elementen hebben!

Het resultaat op een stukje aquarel. De linkerkant heeft het reliëf nog en de rechter is langer verhit, waardoor de glitters meer in het papier zijn getrokken.

Gepubliceerd door

Leonie Zuidersma

Heeft Kunst, Cultuur en Media gestudeerd aan de RUG. Is daarnaast beroepschaoot. Meer over mij weten? Check dan mijn berichten bij De Algemene Wanhoop.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s