Action Review: Reflection Tracer Sketch Tool

Another day, another Action review. Ik struinde deze keer samen met een vriendin door de Action. Op zoek naar leuke dingen voor in haar nieuwe woning en stiekem al een kijkje nemen op de kerstafdeling. Op de hobby-afdeling wijst ze naar de ‘Reflection Tracer Sketch Tool’. “Daar ben ik toch zo benieuwd naar! Hoe zou dat werken?”. Voor €1,49 was het zeker het testen waard. Bij de hobby producten van de Action kan het alle kanten op. Soms is het net niets (zoals de brushpennen) en soms werkt het als een zonnetje (zoals de 3D-pen en de graveerpen). Bij thuiskomst zie ik dat (iets te) vergelijkbare varianten van deze ‘Reflection Tracer’ ook voor €10 tot €20 verkocht worden op internet. Achterlijk en schaamteloos.

De verpakking en het product
De verpakking laat zien dat het om een plastic standaard gaat met een stuk soort van plexiglas. In de plastic standaard kun je een smartphone of tablet plaatsen. De afbeelding op de tablet of smartphone wordt vervolgens via het plexiglas gespiegeld op je schetspapier. Hierdoor kun je dus de afbeelding als het ware ‘overtrekken’. De verpakking gebruikt foto’s als voorbeelden van afbeeldingen die je hiermee zou over kunnen trekken. Er staat “Become a real artist with this tool”. Dat zullen we nog wel zien… Het is nooit erg om tekeningen van anderen na te maken of foto’s na te tekenen. Hier kun je juist heel veel van leren over verhoudingen, schaduwen en het vinden van je eigen stijl. Dit zou dus een handige gadget zijn om dat te vergemakkelijken. De plastic standaard is gemakkelijk in elkaar te zetten en het plexiglas is redelijk dik, is beschermd met folie wat je eraf haalt en voelt stevig aan.

Het gebruik
Ik heb in eerste instantie mijn tablet op de plastic standaard gezet. Je moet hem op volle helderheid zetten. Op de verpakking lijkt het alsof je de standaard met tablet en plexiglas tegenover je zet. Niets is minder waar. Dan zie je dus niets op je papier verschijnen. Op internet vind ik een filmpje waar ze hem naast het tekenpapier zetten. Ik zie dan echter maar een halve afbeelding. Ik zie alleen de afbeelding goed als ik de constructie tussen mijzelf en mijn papier neerzet. Dat werkt alleen helemaal niet prettig. Net zoals wanneer je een afbeelding op de ‘traditionele’ wijze overtrekt, wil je niet dat de afbeelding beweegt, anders kloppen de verhoudingen van je eigen tekening niet meer. Dat probleem is hierbij hetzelfde. Tijdens het tekenen bleef ik maar tegen de constructie en tablet aanstoten, waardoor het telkens een klein beetje verschoof. Ook als je je gezicht net iets hoger of lager houdt dan daarvoor, verandert de afbeelding een klein beetje van plek.

Ook was de afbeelding niet helemaal goed zichtbaar, ondanks dat mijn tablet in zijn meest heldere stand je sneeuwblindheid kan opleveren. Hieronder zie je het resultaat van mijn pogingen. Ik heb afbeeldingen van Disney figuren gebruikt om over te trekken, omdat die duidelijke omlijningen hebben. Olaf had minder duidelijke lijnen en dat zie je ook gelijk aan mijn tekening. Op de linker pagina bovenin heb ik wat foto’s proberen over te trekken, maar dat ging heel erg moeizaam. Je ziet de details gewoon heel slecht. Het scheelt wel wat wanneer er niet nog ander licht schijnt op het plexiglas, dan zie je het iets beter. Maar het lijkt me nou niet zo bevorderlijk voor je ogen om dit in een donkere ruimte te gaan zitten doen. Ik word er eigenlijk sowieso een klein beetje scheel van, omdat mijn ogen constant een moeten schakelen tussen de afbeelding en mijn eigen potloodlijnen.

Het eindoordeel
Ik ben helemaal niet tevreden met de tekeningen die ik met de ‘Reflection Tracer Sketching Tool’ heb gemaakt. Veel lijnen kloppen niet, omdat de standaard verschoof. Daardoor kloppen sommige verhoudingen ook niet (zie de mond van Teigetje, de poten van Eeyore en de ogen van Olaf. Olaf lijkt een psychopaat). Ik ben eigenlijk alleen redelijk tevreden over Knorretje. Ook heb ik veel details gemist, omdat die niet goed zichtbaar waren. Deze details had ik wel getekend als ik de afbeeldingen ‘gewoon’ had nagetekend. Hierdoor lijken de tekeningen rommelig. Ik moet eerlijk toegeven dat ik wat gefrustreerd raakte en agressief begon te worden van de verschuivende afbeeldingen en slecht zichtbare details en daarom op een gegeven moment ook weinig zin had om mijn tekeningen te proberen te fixen. Daarnaast ben ik dus enigszins scheel geworden in het proces. We kijken nu met Corona bijna constant door plexiglas, maar dat geeft blijkbaar nog niet genoeg gewenning.

Ik zal deze gadget dan ook niet snel aanraden. Het is voor kinderen misschien leuk om eens te proberen voor die €1,49 (al kan ik niet garanderen dat ze daarna geen bril nodig hebben), maar dit maakt de prijzen op internet nog schaamtelozer. Het ligt naar mijn idee namelijk niet aan de kwaliteit van dit product, maar het product zelf. Als je graag tekeningen wilt overtrekken zou ik je eerder aanraden om de light pad bij de Action te kopen (die werkt dus wel) en good old papieren over elkaar te leggen. Dat werkt echt beter dan dit! (En is een stuk rustgevender…) Vergeet alleen niet om de originele artiest of tekenaar te benoemen wanneer je iets nagemaakt hebt!

Gepubliceerd door

Leonie Zuidersma

Heeft Kunst, Cultuur en Media gestudeerd aan de RUG. Is daarnaast beroepschaoot. Meer over mij weten? Check dan mijn berichten bij De Algemene Wanhoop.

2 gedachten over “Action Review: Reflection Tracer Sketch Tool”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s