“The One and Only Ivan” tranentrekker voor elke dierenliefhebber

Hoe merk je dat er een olifant in de koelkast heeft gezeten? Voetstappen in de boter!

In de nieuwe familiefilm The One and Only Ivan op Disney+ maak je kennis met een zilverrug gorilla. Niet zomaar ééntje, maar ‘the one and only’ Ivan van de ‘Big Top Mall’. Hij doet elke dag een show met de honkbal spelende kip Henrietta, zenuwachtige zeeleeuw Frankie, brandweerauto rijdend konijn Murphy, wijze olifantmoeder Stella, babyolifant Ruby, classy poedel Snickers en praatgrage papegaai Thelma. Daarnaast is er nog showmaster Mack (Bryan Cranston) en de illegale zwerfhond die de naam Bob krijgt. Jarenlang is Ivan (Sam Rockwell) al de ster van de show, maar dat begint te vervelen. De show trekt ook nog amper publiek. Mack ontdekt dat Ivan blijkt te kunnen tekenen en dit lijkt een groot succes bij het publiek. Wanneer Stella overlijdt, begint het bij Ivan toch te kriebelen om terug te gaan naar het wild en zijn vrijheid op te zoeken. Daarmee wil hij Ruby ook een beter leven geven dan dat hij al die jaren zelf in een kooi heeft gehad. Na een mislukte ontsnappingspoging naar het ‘bos’ aan de overkant van het winkelcentrum waar ze wonen, wat slechts een paar rijen bomen blijkt te zijn, moeten Ivan en zijn dierenfamilie toch wat anders verzinnen om hun wens te verwezenlijken. Gelukkig weet Ivan zijn talenten in te zetten.

Met grote namen als stemacteurs (denk aan Angelina Jolie, Danny DeVito en Helen Mirren) heeft Disney hier een grote dierenhit te pakken op Disney+. De dieren in The One and Only Ivan zijn lief, schattig en wijs. Baby olifant Ruby doet denken aan Dumbo en houdt van verhaaltjes. Ivan is een grote vriendelijke reus en elk konijn met een strik om zijn nek is automatisch leuk. We hebben te maken met pratende dieren en een kleine menselijke heldin en daarmee is de familiefilm compleet. De film bestaat voor het overgrote gedeelte uit computeranimatie. De computeranimatie is aardig realistisch gemaakt. De bewegingen van de dieren lijken heel natuurlijk, al kijkt Ivan wel televisie terwijl hij rozijnen eet.

De heerlijke humor maakt deze film compleet. Van verwijzingen naar standaard grappen als “Waarom stak de kip de weg over?” “Om aan de andere kant te komen” en daar dan de karakters heel hard om laten lachen tot verwijzingen naar liedjes van Chacka Khan, die de stem van de honkbal spelende kip Henrietta heeft ingesproken. Heel fijn en voor elk wat wils, zoals we dat van Disney gewend zijn.

Maar onderschat de film als volwassene niet. Zelf heb ik een groot dierenhart en er rolden al vrij in het begin van de film bij het overlijden van olifant Stella de tranen over mijn wangen. Op het einde hebben mijn waterleidingen het ook behoorlijk zwaar gehad… Daarnaast wordt de film aangekondigd als een ‘ongelooflijke reis’. Nu maken de dieren niet echt een reis (ze zitten juist heel lang op dezelfde plek), maar worden er eerder belangrijke, hedendaagse vragen gesteld over dierenwelzijn. Showmaster Mack is niet slecht voor zijn dieren hij heeft tenslotte Ivan groot gebracht en noemt hem niet voor niets zo nu en dan terloops ‘kid’, maar de dieren zijn wel onderdeel van een circusshow en wonen in kleine kooien in een winkelcentrum. Het gaat om wat we thuis noemen en wat vrijheid is. Geen kleine thema’s en veel meer dan de trailer laat zien.

Het plot kent echter geen grote verrassingen over onverwachte wendingen. Het enige wat een loopje met mijn gevoel nam was de schattigheid van de dieren en de wens om vrij te zijn. Wel kent de film een grote mate van verwondering. Het is magisch om grote Stella met kleine Ruby te zien en het is gewoon te lief om te zien hoe zwerfhondje Bob op de dikke buik van Ivan slaapt. Soms is dat ook genoeg.

The One and Only Ivan is geïnspireerd op het gelijknamige boek van Katherine Applegate en gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de echte Westelijke Laaglandgorilla Ivan die opgegroeid is in een gezin en 27 jaar lang topattractie was in een winkelcentrum in Washington en daar ook leerde tekenen. Na die 27 jaar zette Ivan gelukkig zijn poten in echt gras in zijn riante verblijf in Atlanta Zoo.

Ik zou deze film zeker aanraden aan elke dierenvriend en zijn/haar gezin. Een prachtige film waar weinig slechts over te zeggen is. Ondanks dat ik het zou bestempelen als een typische familiefilm, aarzel ook niet om deze te kijken als je geen kinderen hebt!

De echte Ivan in Atlanta Zoo

Gepubliceerd door

Leonie Zuidersma

Heeft Kunst, Cultuur en Media gestudeerd aan de RUG. Is daarnaast beroepschaoot. Meer over mij weten? Check dan mijn berichten bij De Algemene Wanhoop.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s