Muzikale opvoeding

Naar het potje kunnen gaan, met mes en vork leren eten en met twee woorden spreken zijn een onderdeel van een normale opvoeding. Wat voor mijn papa, de muziekfanaat van de familie, ook erg belangrijk was, was muziek en vooral dat ik veel verschillende dingen leerde luisteren. Dit gebeurde vaak op zaterdagavond en in mijn herinneringen zei mijn papa ook echt dat het tijd was voor de muzikale opvoeding.

Toen ik laatst naar een afspeellijst luisterde, moest ik daar weer aan denken en vroeg aan mijn papa of hij de muzikale opvoeding door wilde zetten en ook met jullie wilde delen. Al snel had ik een mailtje binnen met twee albums en een korte uitleg over waarom ik er naar moest luisteren. Zo gezegd, zo gedaan ben ik lekker op de bank gaan liggen met mijn koptelefoon en heb naar de twee albums geluisterd.

Deveny’s papa
We beginnen met Tapestry van Carol King, een album met tijdloze liedjes. Er zijn nog steeds zangers en zangeressen die door dit album geïnspireerd worden en de nummers coveren. ‘You’ve got a friend’ en ‘Natural woman’ hoor je nog steeds veelvuldig op de radio van Carol King maar ook van anderen, luister bijvoorbeeld eens naar ‘Natural woman’ van Aretha Franklin. En dat het nog hartstikke hip is heb je natuurlijk gemerkt doordat ‘Where you lead’ werd gebruikt als intro voor Gilmoure Girls. Behalve de vorige twee songs staan er nog een paar instant klassiekers op die je zo kan meezingen; ‘I feel the earth move’, ‘It’s too late’, ‘Will you love me tommorow?’, ‘so far away’, ‘Way over yonder’ en ‘Smackwater Jack’. Leuk dingetje, tijdens Gilmoure Girls: a Year in the life als ze aan de musical werken oppert de eigenaresse van de muziekwinkel (Carol King …) een nummer, ze speelt ‘I feel the earth move’, Taylor (een personage in de serie) reageert:”No, not catchy enough!”

Deveny
Ik ben een enorme fan van singer-songwriter muziek en dit album past precies in dat straatje. Veel nummers herkende ik ergens onbewust van en dat vond ik erg leuk. Ik heb de hele tijd liggen genieten en vond het jammer toen het album voorbij was. Ik ga het zeker nog een keer luisteren op een ander moment. Als je van relaxte singer-songwriter muziek houdt, dan is dit album een echte aanrader. Where You Lead had ik al een tijdlang grijs gedraaid door Gilmoure Girls en vond ik leuk om weer te horen.


Deveny’s papa
Ruim tien jaar later kwam The Lexicon of Love van ABC uit, volgens velen een van de beste albums uit de jaren 80. Hoewel het niet gemaakt is als conceptalbum (album rond een thema of verhaal) komt het wel zo over, alle songs zijn echte liefdesliedjes, er zit toch echt een verhaal in het album en als je het totale album luistert zul je toch echt samenhang horen. Daarnaast als je de hoes ziet staat de band in de coulissen van een theater staan en de zanger van de band op het toneel met een vrouw in zijn armen en een pistool in zijn hand. Buiten dit allemaal zijn het bijna zonder uitzondering allemaal hele pakkende popsongs zelfs de songs die niet op single uitkwamen. Wat mij qua muziek voor aanspreek is de strakke (Trevor Horne) productie, stevige drums, strakke baslijnen, soms wat strijkers en blazers, heerlijk!

Deveny
Een heel ander album als je net Tapestry geluisterd hebt en daardoor duurde het even voordat ik er een beetje aan gewend was. Wat ik niet had bij Tapestry, maar wel bij dit album is dat dit mij erg aan de jaren 80 deed denken. De muziek is niet helemaal mijn stijl, terwijl ik wel een liefhebber van popmuziek ben. Wel vind ik het een leuk album om naar te luisteren en komt de (onbewuste) verhaallijn mooi naar voren, maar is niet overheersend.


Was muziek een belangrijk onderdeel van je opvoeding en zijn er nog nummers/albums/artiesten waar ik echt een keer naar geluisterd moet hebben?

Gepubliceerd door

Deveny Tolboom

Diëtist en voedingsassistent. Combineert al haar wanhoop met de rest van haar persoonlijkheid. Lees al haar berichten op De Algemene Wanhoop

3 gedachten over “Muzikale opvoeding”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s