Naturalis: een wonderlijke ontdekkingstocht

Van dinosaurusbotten, naar oer-Nederland, naar een Afrikaanse olifant die elk moment lijkt te kunnen gaan bewegen, naar vissen op het droge, naar een wel heel bijzondere schatkamer…

Sinds vorig jaar is het ‘nieuwe’ Naturalis geopend. In twee jaar tijd hebben ze in Leiden een geheel nieuw museum uit de grond gestampt met een zeer oude inhoud. Waar je in het oude museum écht het gevoel had in een museum te zijn waar oude dingen staan en je voornamelijk langs vitrines struinde en hier en daar een kartonnen Freek Vonk tegen kwam, zijn ze in het nieuwe Naturalis meer voor een ontdekkingsreis gegaan. Een volledige, onderdompelende beleving vol verwondering.

Per afdeling wordt als het ware een verhaal verteld. Zo stap je eerst het dierenrijk binnen met honderden geprepareerde dieren. Dat wil zeggen, de meeste vissen zijn nep, maar van de landdieren heeft 95% echt rondgelopen en nu opgezet.  Deze dieren waren eerder opgesteld in een meer traditionele museumopstelling. Nu zijn staan ze er veel spannender bij. Via een looproute slinger je tussen de verschillende dieren in hun verschillende omgevingen door. Van spannende roofdieren naar kleine papegaaiduikers en imposante ijsberen. Ondersteunend is er muziek, beelden van de levende versies van deze dieren op grote schermen en een lichtarrangement dat aansluit op de muziek. Wanneer je bij de vissen loopt, lijk je onder water te zijn, hetzelfde water waar de giraffen uit lijken te drinken.

Uiteraard staat Naturalis niet alleen bekend om zijn grote collectie geprepareerde dieren, maar hebben ze sinds kort ook een hele bijzondere andere troef in huis; Trix! Trix is een gigantische T-Rex, althans de botten van één. Trix staat met een tiental andere dinosaurussen uit verschillende tijden en verschillende gebieden op hun eigen afdeling. Achter de dino’s zijn grote doeken gespannen met daarop het groene leefgebied van deze oer reuzen afgebeeld. Als je goed kijkt, zie er ook een paar dino’s op rond hobbelen.

De dinoskeletten zijn allen compleet. Meestal zijn echter niet alle botten afkomstig van dezelfde vindplek en soms zijn ze aangevuld met gipsafgietsels. Trix is bijna helemaal compleet en dat is zeer uniek. Ze zien er indrukwekkend uit met hun grootte. Bij iedereen valt de mond open bij het zien van de gigantische lange nek van de Camarasaurus en de gigantische bek en staart van Trix. Alsof je te gast bent in Jurassic Park. Fun fact: de vliegende dino die er boven je hoofd zweeft is vernoemd naar regisseur Steven Spielberg, omdat de film Jurassic Park net uitkwam toen het skelet van deze vliegende reptielduivel werd gevonden.

De verwondering en indrukwekkende opzet is in het hele museum doorgevoerd. Per afdeling is er dus een soort verhaal, maar de volgorde van deze afdeling stelt echter geen verhaal voor. Zo kom je eerst bij de geprepareerde dieren van nu, daarna bij de dino’s, vervolgens weer bij bergkristallen in een soort schatkamer en daarna bij hoe Nederland in de oertijd was. Allemaal met een eigen verhaal en allemaal razend interessant, maar dus niet in zijn geheel een verhaal, behalve dat je zou kunnen zeggen dat het allemaal gaat over wat er eens was.

Dat benadrukt de afdeling ‘dood’. Hier ervaar je het verschil tussen leven en dood en vergankelijkheid. Daar recht tegenover staat de afdeling ‘verleiding’ waar je allerlei soorten van verleiding en de dierenwereld (en daarmee mensenwereld) ontdekt in een heerlijk kleurrijke Art Noveau omgeving die zelf ontzettend verleid om ontdekt te worden. Denk aan: dans, kleur en geluid. Alles om te imponeren!

Het enige nadeel dat ik kan vinden is dat er maar weinig personeel rond loopt. Op sommige afdelingen, zoals Live Science, zijn er onderzoekers bezig en die mag je vragen stellen, maar op de meeste afdelingen is er nagenoeg niemand. Ik vond het jammer, omdat je op deze manier geen vragen kunt stellen.

Verder vind ik Naturalis echt een dikke vette aanrader! Het is kids-proof, want voor kinderen die niet genoeg onder de indruk zijn van honderden dieren en gigantische dinosaurussen is er ook nog een speciale speurtocht. Er is veel te zien, maar niet te veel. Het is behapbaar. Daarnaast vind ik het ook nog eens COVID-19 proof! We zullen nog wel een tijdje met dit virus zitten, dus misschien toch handig om te vermelden. Het museum is ontzettend ruim en in musea heb je indirect toch altijd een soort looproute. Hierdoor hoef je niet in contact te komen met andere mensen en kun je onbezorgd genieten. Wel zijn er helaas een hele hoop interactieve onderdelen nu helaas niet te gebruiken.

Dus ik zou zeggen: ga op ontdekkingstocht door het dierenrijk, de aarde en de oertijd en laat je verwonderen!

(Niet gesponsord)

Gepubliceerd door

Leonie Zuidersma

Heeft Kunst, Cultuur en Media gestudeerd aan de RUG. Is daarnaast beroepschaoot. Meer over mij weten? Check dan mijn berichten bij De Algemene Wanhoop.

Plaats een reactie