Een Dagje Amersfoort

Een nieuwe stad ontdekken, altijd leuk! Mijn voorkeur gaat dan altijd uit naar een stad met een historische binnenstad, maar het is natuurlijk ook wel leuk om een beetje goed te kunnen winkelen. Zo besloot ik laatst in een zoektocht naar een nieuwe stad eens Amersfoort voor een dag te gaan ontdekken. Is dat de moeite waard? Heeft Amersfoort een mooie binnenstad en valt daar iets te doen?

Wat sowieso fijn is aan Amersfoort is dat het heel centraal ligt. Vanuit alle uithoeken van Nederland is het gemakkelijk te bereiken. Wij gingen met de auto. In en rond de stad is er voldoende parkeergelegenheid. Ik raad je aan om van te voren goed uit te zoeken waar je wilt gaan parkeren, want er zit aardig wat prijsverschil in de verschillende parkeergelegenheden. Met de trein is de binnenstad ook goed te bereiken. Vanuit het station loop je direct de binnenstad in.

Aan de eis van historische binnenstad voldoet Amersfoort zeker! Er zijn vele oude panden te vinden, waarvan sommigen zelfs een middeleeuws uiterlijk hebben. Eén van de mooiste gebouwen die ik heb gezien, vind ik ‘Het huis met de paarse ruiten’. Dit huis is rond 1780 aangekocht en opgeknapt naar het huidige uiterlijk door de rijke bankier Benjamin Cohen. Het dankt haar naam aan de oude ruiten die in het huis zitten. Het glas is geïmporteerd en op dit oude glas zit een bepaalde coating die tegenwoordig in het zonlicht paars kleurt. Een aantal ruitjes zijn inmiddels uiteraard vervangen door ruitjes die gewoon paars gekleurd zijn, maar er zijn ook een flink aantal nog origineel. Binnen kijken in dit huis is helaas alleen mogelijk op Open Monumentendag, omdat het nu onderdeel is van een klooster en wordt bewoond door nonnen.

Het huis met de paarse ruiten

Ook zijn er vele kleine, smalle klinkerstraatjes tussen deze oude huizen door en is er een prachtige, oude gracht. Deze gracht had natuurlijk vroeger de functie om de stad te beschermen en van water te voorzien. Ook zijn er nog delen van de oude stadsmuur bewaard gebleven, waar je langs kunt lopen en waar zelfs op een bepaald punt een (chique, voor velen van ons niet te betalen) restaurant is gevestigd. De verschillende stadspoorten zijn ook nog altijd te bewonderen. Verder zijn de zogenaamde ‘muurhuizen’ nog te bekijken. Deze zijn gebouwd met de stenen van de vorige stadsmuur.

Heel fijn is dat al deze bezienswaardigheden niet ver van elkaar liggen. Je kunt gemakkelijk van het ene naar het andere lopen, zonder dat het een marathon wordt. Via de website van de VVV van Amersfoort kun je verschillende wandelroutes vinden die je langs de bezienswaardigheden leiden. Zelf hebben we gewoon een beetje door de stad gewandeld en hier en daar wat bordjes gevolgd waar de bezienswaardigheden op staan aangegeven. Erg leuk!

Eén van de stadspoorten van Amersfoort: de koppelpoort.

Ik heb ook een rondvaart gedaan. Ik ben normaal gesproken helemaal niet van de rondvaarten waar je met 95 andere bezoekers op een grote, afgedekte boot zit en waar je kunt kiezen of je een uitgebreide lunch of een luxe stuk gebak wilt. Dat is bij deze rondvaarten dan ook niet het geval. Hier vaar je in een kleine sloep voor 45 minuten met een vrijwilliger mee die je onderweg allerlei leuke feitjes en interessante verhalen verteld.

Met dat winkelen zit het ook wel goed! Maar wat me nog meer opviel is dat er overal door de stad heen gezellige pleinen met terrassen te vinden zijn. Overal kun je (ijs)koffie, borrelhapjes, lunch en bier krijgen. Dat draagt toch al snel bij aan een leuke sfeer! Ik was op een vrijdag met uitzonderlijk mooi weer in Amersfoort en ik vond het gezellig druk. Niet te veel mensen, maar ook niet uitgestorven.

Als je langer dan een dag gaat, zijn er uiteraard ook nog musea om te bezoeken, maar zelf had ik het gevoel dat ik in een dag de stad wel redelijk had gezien. Ik zou dus zeker aanraden om eens een dag naar Amersfoort te gaan. Lekker rond gaan dwalen en genieten van de gezellige terrassen!

(No spon)

Gepubliceerd door

Leonie Zuidersma

Heeft Kunst, Cultuur en Media gestudeerd aan de RUG. Is daarnaast beroepschaoot. Meer over mij weten? Check dan mijn berichten bij De Algemene Wanhoop.

Eén gedachte over “Een Dagje Amersfoort”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s