Het schetsboek van Leonie, part 2

Een paar weken geleden deelde ik een aantal pagina’s uit mijn schetsboek met jullie. Zo maakten jullie kennis met mijn muizen. In de tussentijd heb ik nog veel meer muizen getekend, maar ook een hoop andere dingen. Tijd om weer eens een kijkje te nemen tussen mijn tekeningen!

Mijn muizen en veel andere tekeningen verf ik met aquarelverf van Winsor & Newton en omlijn ik met fineliners. Inmiddels heb ik ook een vijftiental potjes Ecoline Liquid Water Color aangeschaft. Deze hoef je niet te verdunnen met water, kun je gemakkelijk mengen en werken als een soort inkt. Ik ken Ecoline vooral van de eerste groepen van de basisschool, waar je er spatterwerkjes mee maakte in combinatie met wasco en je het weken lang niet van je vingers kreeg. Nu ben ik erachter gekomen dat je er ook daadwerkelijk mooie dingen mee kunt maken.

Verder ben ik ook bezig met het maken van digitale tekeningen op mijn tablet. Dit is wel echt even wat anders dan op papier, maar het is wel leuk. Ik moet er nog even mijn draai in vinden. Ik vind het vooral handig om dingen op te oefenen.

Muizen
Voor mijn muizen ben ik het tijdelijk in een andere hoek gaan zoeken. Mensen die mij kennen zullen hier absoluut niet verbaast over zijn, maar ik heb ze in Disneyfilms geplaatst. Zo beelden er twee Sneeuwwitje en haar boze stiefmoeder uit en zijn er een aantal aan het cosplayen als Hulk, Captain America, Iron Man en Thor van The Avengers. Ik vond het vooral grappig om deze versies te maken, maar ben voor de komende tekeningen van plan om ze weer gewoon in hun eigen muizenomgeving te zetten.

Orang-oetan & Beer
Naast Ecoline heb ik ook een blik met 12 verschillende grafietpotloden (9B t/m 2H) van de Rijksmuseum-lijn van Bruynzeel aangeschaft. Daarmee ben ik aan het oefenen met schetstekeningen als hierboven. Hiervoor gebruik ik voorbeelden die ik vind op Pinterest. Door deze tekeningen ben ik aan het oefenen met licht-donker contrasten, verhoudingen, schaduwen en textuur. Beiden stralen voor mij liefde uit. Door hun pluizigheid, maar bij de orang-oetan ook door de blik. Hij doet me soms een beetje aan mezelf denken, met het piekhaar. De beer ziet er natuurlijk knuffelig uit en maakt vriendjes met de kolibrie.

Zoals je misschien opgevallen is, laat ik je alleen maar dieren zien. In mijn schetsboek staat dan ook welgeteld één mens en dat is de boze stiefmoeder van Sneeuwwitje. Ik vind het niet echt leuk om mensen te tekenen en heb daar ook nooit zin in. De dieren hebben iets moois, sierlijks of liefs. Misschien zegt dit iets over mijn (onderbewuste) mening over de mensheid.

Pauw & Papegaai
Deze tekeningen zijn voor mijzelf bewijs dat er schot in de zaak zit. Ze zijn namelijk niet nagetekend van al bestaande tekeningen die ik vond op Pinterest, maar zijn gebaseerd op foto’s. De pauw is geïnspireerd op een foto van de pauw in de Efteling en de papegaaienfoto vond ik random op het internet. Beiden spraken mij gelijk aan door de van nature felle kleuren die de dieren hebben. Dit komt heel goed uit met de Ecoline op waterverfpapier. De veren van de pauw heb ik ingetekend met een kroontjespen, gedipt in de Ecoline. Het was monnikenwerk, maar het resultaat mag er wezen. Van de blauwe veren van de papegaai heb ik een paar dagen lang een blauwe nagelriem gehad. Dat is dus blijkbaar nooit veranderd met Ecoline. Aan beide tekeningen heb ik een paar uur gespendeerd.

Gepubliceerd door

Leonie Zuidersma

Heeft Kunst, Cultuur en Media gestudeerd aan de RUG. Is daarnaast beroepschaoot. Meer over mij weten? Check dan mijn berichten bij De Algemene Wanhoop.

Eén gedachte over “Het schetsboek van Leonie, part 2”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s