Duurzaam met Deveny: Shampoo bars

Als je bezig bent met duurzamer leven en het verminderen van je plastic verbruik, dan kom je al snel uit op het aanschaffen van shampoo bars. Voor iemand, die al zes of zeven jaar dezelfde shampoo gebruikte, was dit best een grote stap. Hoe gaat mijn haar reageren? Gaat mijn haar wel schoon voelen? Is het fijn in gebruik? Welke shampoo bar is het beste? Dit zijn een paar van de vragen die ik had voordat ik switchte naar een shampoo bar. En hoe is het uitgepakt?

De shampoo, die ik eerder altijd gebruikte, was vrij van parabenen en andere rare stoffen. Omdat ik ook nu geen troep in mijn haar wilde hebben, ben ik eerst op onderzoek gegaan. Wie zich een beetje in shampoo heeft verdiept, heeft waarschijnlijk wel van SLS (sodium lauryl sulfate) gehoord. Dit is een chemische stof, die bijna altijd in ‘normale’ shampoo zit en het lekker laat schuimen. Het heeft een slechte reputatie, omdat het uitdrogend zou kunnen werken. Tijdens mijn onderzoek kwam ik uit bij een blog van LUSH. Hierin wordt gezegd dat je SLS via een shampoo bar prima kan gebruiken, omdat je alleen het schuim aanbrengt op je haren en niet de pure vloeistof, zoals bij gewone shampoos. Ondanks dit gegeven heb ik toch gekozen voor een shampoo bar die SLS-vrij is, omdat mij dat een fijner gevoel gaf.

Dit is eigenlijk het voorwerk, want als je eenmaal een shampoo bar wilt gaan bestellen, dan gaat er een wereld aan websites en winkels voor je open. Je hebt LUSH, maar ook the happy soaps en zelfs Bol.com verkoopt het. Ik koos uiteindelijk voor de website Shampoo Bars. Zij verkopen shampoo bars met en zonder SLS, maar ook verschillende andere producten om duurzamere te leven, zoals wasbare wattenschijfjes en tandenborstels van bamboe. Toen ik mijn bestelling deed, kon ik nog kiezen uit drie SLS-vrije shampoo bars, maar sinds kort is het assortiment uitgebreid en kan je kiezen uit elf verschillende SLS-vrije shampoo bars. Ik koos voor de shampoo bar Lime en voor de conditioner bar Green Tea. Deze shampoo zou een natuurlijke glans en volume aan mijn haar moeten geven en de conditioner zou mijn haarwortels sterker moeten maken. Maar hoe gaat het in de praktijk?

Links ligt de conditioner bar en rechts de shampoo bar

De eerste keer vond ik een beetje gek, want in plaats dat je een beetje shampoo op je hand doet, sta je nu te wrijven met een bar tussen je handen. Het schuimt snel en flink, maar als ik het in mijn haar doe, dan merk ik er weinig van. Na een paar keer gebruiken, schuim ik de shampoo ongeveer twee á drie keer in mijn handen en verdeel dat over mijn haar. Daarna ga ik er overheen met mijn shampooborstel en zo komt het als het goed is overal. Omdat ik nog conditioner van mijn vorige shampoomerk over heb, heb ik de conditioner bar nog niet zo vaak kunnen testen. Bij deze bar heb ik nog niet goed uit kunnen vinden wanneer ik er genoeg van in mijn haar heb gedaan, maar dat komt uiteindelijk van zelf wel.

Ondanks dat ik het heel erg wennen vond, ben ik blij dat ik overgestapt ben naar een shampoo bar. Naast dat ik geen plastic meer verspil, heeft het ook weinig ruimte nodig in de badkamer of als je een weekendje weggaat. Het is wel aan te raden om je shampoo en conditioner bars goed te laten drogen op een uitlekschaaltje, want anders blijft het plakken aan je bewaarblik. Waar ik nog wel naar benieuwd ben, is of de belofte van Shampoo Bars uitkomt. Volgens hen zouden de bars ongeveer tachtig wasbeurten mee moeten gaan. Ik was mijn haar maar een keer per week en dat zou betekenen dat ik ruim een jaar met deze bar zou moeten doen.

Gepubliceerd door

Deveny Tolboom

Diëtist en voedingsassistent. Combineert al haar wanhoop met de rest van haar persoonlijkheid. Lees al haar berichten op De Algemene Wanhoop

Eén gedachte over “Duurzaam met Deveny: Shampoo bars”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s