Kookdag: verlaat Vader- en Moederdag diner

Vorig jaar was ik aan het einde van mijn Latijn voor wat ik mijn ouders voor Vader- en Moederdag zou geven. Moederdag is vooral een pretje, doordat mijn moeder twee weken daarvoor namelijk jarig is. Omdat mijn ouders en ik allemaal erg van koken en eten houden, vond ik het toen een leuk idee om een uitgebreid diner voor ze te koken. Zogezegd, zo gedaan en mijn ouders vonden dat ik dit elk jaar mocht gaan doen. Dit jaar liep het even wat anders door Corona en kon ik afgelopen week pas mijn diner maken. Vandaag neem ik jullie mee met mijn kookdag en laat ik jullie de eindresultaten zien!

Mijn menu had een Nederlands thema: Hollandse ingrediënten en gerechten. Als voorgerecht had ik een haringtartaar met Granny Smith-appel en komkommer en daarnaast stond een zelfgemaakt pasteitje met zelfgemaakte kippenragout. Als hoofdgerecht had ik een hele kip in de slow-/pressurecooker met zelfgemaakte patat, zelfgemaakte appelmoes en zelfgemaakte mayonaise. Arretjescake met slagroom en ijs was het toetje.

Het werd een hele onderneming, want doordat ik ’s middags ook een afspraak had, moest er ook een hele planning aan te pas komen. Maar spoileralert alles is gelukt en mijn ochtendplanning was perfect. Ik begon in de ochtend met de arretjescake, omdat deze drie uur in de koelkast moest opstijven. Mijn vader heeft hier een hele slechte grap over gemaakt, die ik om het netjes te houden niet met jullie zal delen.

Na de arretjescake was het tijd om de ragout te maken. Hier heb ik eerst bouillon voor gemaakt en daarna mocht het feestje verder met het maken van een roux en dan uiteindelijk werd het ragout. Ik had nog nooit eerder zelf ragout gemaakt en was ook erg benieuwd. Op een gegeven moment heb ik mij ook echt afgevraagd of dit ooit ragout zou worden. Ik bleek uiteindelijk gewoon geduld te moeten hebben. Terwijl de bouillon aan het trekken was, ging ik aan de slag met de appelmoes en de mayonaise, zodat dit tot aan het eten lekker in de koelkast kon blijven staan. De appelmoes lijkt misschien minder op appelmoes dan je zou denken, maar ik ben een beetje uitgeschoten met de kaneel. Geloof me het smaakt veel lekker, dan het op de foto misschien lijkt.

Blije Buffy met alle appelrestjes

Even voor vier was mijn afspraak afgelopen en kon ik de keuken weer induiken om verder te gaan met het kruiden van de kip en vooral het maken van de patat. Terwijl de patat aan het weken was in water, ging ik aan de slag met de haringtartaar en de pasteitjes. Toen de pasteitjes in de oven zaten, kakte ik een beetje in, want van een hele dag in de keuken staan word je wel moe. Gelukkig hoefde ik na het voorgerecht alleen nog maar de kip en de patat te doen en was de rest af.

Het eindresultaat was heel lekker en er zaten blije en enthousiaste ouders aan tafel. Dat was het dagje koken meer dan waard. Houd jij ervan om uitgebreid te koken?

De gebruikte recepten
Ik heb heel veel kookboeken, maar geen kookboek met échte Hollandse gerechten, dus werd Google en uiteindelijk vooral Allerhande mijn beste vriend. Hieronder vind je de linkjes van alle recepten die ik gebruikt heb.

Voorgerecht
Haringtartaar
Pastei met kippenragout

Hoofdgerecht
Kip uit de slow-/pressurecooker: Alleen dit recept komt uit een kookboekje van het apparaat zelf, dus kan jammer genoeg niet gedeeld worden.
Patat uit de oven
Mayonaise
Appelmoes

Nagerecht
Arretjescake

Gepubliceerd door

Deveny Tolboom

Diëtist en voedingsassistent. Combineert al haar wanhoop met de rest van haar persoonlijkheid. Lees al haar berichten op De Algemene Wanhoop

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s