Hiphoppende Hamilton maakt indruk

Heb je ooit gedacht: hoe zou George Washington rappen? Hoe zou Thomas Jefferson dansen? Wat zou zou King George III onder de douche hebben gezongen na de Amerikaanse onafhankelijkheidsstrijd? Dan heeft Lin-Manuel Miranda goed nieuws voor je.

De Broadway-hit “Hamilton” is sinds kort te bewonderen op Disney+. De musical vertelt het verhaal van het leven van Alexander Hamilton, één van de ‘founding fathers’ van de Verenigde Staten (en heeft dus niets te maken met de F1-coureur Lewis Hamilton). “Hamilton” is gebaseerd op de historische biografie “Alexander Hamilton” van Ron Chernow en volledig bedacht en geschreven door Lin-Manuel Miranda. De musical heeft meerdere prestigieuze prijzen gewonnen en de cast werd door Barack Obama uitgenodigd op het Witte Huis (the room where it happens…).

Je volgt Alexander Hamilton (Lin-Manuel Miranda) aan de vooravond van, tijdens en in de nasleep van de Amerikaanse Revolutie. Je ziet de strijd met Thomas Jefferson (Daveed Diggs) en Aaron Burr (Leslie Odom Jr.), zijn liefde voor Eliza (Phillipa Soo) en andere vrouwen (waaronder Angelica, de zus van Eliza), zijn kameraadschap met George Washington (Christopher Jackson) en de druk die op hem stond als eerste minister van financiën van de Verenigde Staten.

Ik ken deze heren uit de geschiedenisboeken die ik op de middelbare school voor mijn neus kreeg. Hier en daar heb ik wat portretten gezien. Door die stijve portretten komen ze over als statige mannen, die vooral veel denken en schrijven. Dat is in “Hamilton” wel anders. In de hele musical komt namelijk nagenoeg geen gesproken tekst voor. Alles is gezongen en niet in de traditionele musicalstijl. De founding fathers van de Verenigde Staten vertellen hun verhaal door middel van hiphop! Cabinet debatten worden rap battles, geleid door George Washington en Thomas Jefferson stuitert rond terwijl hij “What did I miss” zingt wanneer hij terugkeert uit Frankrijk. Er wordt zelfs een recordaantal woorden in korte tijd in een musical gebruikt dankzij de snelle rapstukken. Dat mag trouwens ook wel, wanneer je het volledige leven van iemand in een musical verpakt.

De hiphop en rapmuziek levert toch even een andere kijk. De meeste personages komen er nog best statig vanaf, maar dat geldt niet voor Thomas Jefferson. Naast het rond stuiteren, lijkt het gezicht van acteur Daveed Diggs van rubber gemaakt te zijn, wat een enorm komisch effect geeft.

Maar je zult het altijd zien in een musical over een Amerikaanse minister… wordt de Engelse koning mijn favoriet. King George III overtreft zelfs elastieken, rappende Thomas Jefferson. Jonathan Groff maakt van King George een verwend, arrogant, psychotisch, maar bovenal hilarisch personage. Ik lag al dubbel toen hij alleen nog maar het podium op kwam lopen. George zijn nummers zijn dan weer wel meer volgens de typische musicalstijl en samen met zijn felrode kostuum is dit in groot contrast met de kostuums en muziek van de revolutionaire Amerikanen aan de andere kant van de oceaan.

Alexander Hamilton was net als zijn rechterhand Marquis de La Fayette in de Amerikaanse onafhankelijkheidsstrijd een immigrant. In de musical gaat het meerdere keren over Hamiltons afkeer naar de slavernij. Daarnaast kent “Hamilton” een ontzettend diverse cast. Daarmee past het goed in de tijd waarin we nu leven, met de Black Lives Matter protesten en het omhalen van beelden van historische figuren.

Ik ben ontzettend onder de indruk van “Hamilton”. Toneelstukken en musicals zijn niet altijd even mooi wanneer ze gefilmd worden. Dit is super goed gefilmd, met mooie close-ups die echt iets bijdragen aan de beleving. De acteurs hebben prachtige stemmen, geweldige kostuums en steengoede teksten. Er zit niemand tussen die ik wat minder vind of een personage die voor mij geen toegevoegde waarde heeft. Ik zeg je: ga dat zien, ga dat zien! En dankzij Disney+ kan dat lekker gewoon vanaf je bank of bed (maar stiekem zou ik hem toch het liefst op Broadway zien).

 

Gepubliceerd door

Leonie Zuidersma

Heeft Kunst, Cultuur en Media gestudeerd aan de RUG. Is daarnaast beroepschaoot. Meer over mij weten? Check dan mijn berichten bij De Algemene Wanhoop.

Eén gedachte over “Hiphoppende Hamilton maakt indruk”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s